Ez az egyik leginkább alulértékelt tulajdonság, pedig ezen múlnak a sikereink is

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, mekkora jelentősége van valójában az önfegyelemnek, és milyen stratégiai jelentőséggel bír az életedben.

Tizes skálán mennyire megy jól az önfegyelem? Na és mennyire találod fontosnak? Spoiler: sokkal többet jelent a sikereid szempontjából, mint gondolnád!
Tizes skálán mennyire megy jól az önfegyelem? Na és mennyire találod fontosnak? Spoiler: sokkal többet jelent a sikereid szempontjából, mint gondolnád!
Fotó: Getty images/Glamour

Az önfegyelem egyik leginkább alulértékelt sikertulajdonság, amit kialakíthatsz, ha el szeretnéd érni a hosszú távú céljaidat, illetve ha jelentős változásokat szeretnél elérni valamelyik életterületeden. Jim Rohn, korunk egyik prominens üzleti tanácsadója szerint: Mindenki megtapasztalja a kétféle fájdalom egyikét - az önfegyelem fájdalmát vagy az önsajnálat fájdalmát. Te melyiket választod?

Az önfegyelem az én-vezetés egyik meghatározó komponense, hiszen ez teszi lehetővé, hogy átvedd az irányítást a cselekedeteid, a viselkedésed és az érzelmeid felett, és így valóban elérheted azokat a céljaidat, amelyeket nem tudsz egyik hónapról a másikra megvalósítani. Ahhoz, hogy a hosszútávú céljaidat elérd, például megváltoztasd az életmódodat vagy sikeres vállalkozást építs fel, hosszabb időre - lehet, hogy évekre is - szükséged lehet. Nem támaszkodhatsz önmagában a motivációra és annak fenntartását irányzó stratégiákra: önfegyelmet és rendszereket kell kiépítened, amik a nehézségek és az akadályok során is segítenek fenntartani a lendületedet.

Az önfegyelem egyik legszembetűnőbb jellemzője, ha képes vagy lemondani a pillanatnyi élvezetről és kielégülésről a hosszabb távú eredményekért cserébe. Amikor tehát gyakorlod az önfegyelmet, akkor legyőzöd a pillanatnyi impulzusaidat a tudatos és vágyott célokért cserében. Úgy szoktam megfogalmazni, hogy amikor az önfegyelmet választod, akkor proaktív vagy, amikor lemondasz erről, reaktív vagy, hiszen az utóbbi esetén automatikusan reagálsz a téged ért hatásokra, az előbbi esetén pedig tudatos döntés alapján cselekszel.

Fejleszthető, tanulható, és egész életedben a támaszod lesz - Mindent a rezilienciáról

Fejleszthető, tanulható, és egész életedben a támaszod lesz - Mindent a rezilienciáról

Minden egyes alkalommal, amikor az önfegyelmet és a tudatosságot választod, irányítod az életedet. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig minden pillanatodban az önfegyelmet kell választanod. Ott és akkor viszont igen, amikor eldöntöd és elkötelezed magad amellett, hogy változtatsz egy életterületeden, új képességeket vagy készségeket tanulsz, vállalkozást indítasz vagy előre akarsz lépni a vállalati ranglétrán.

Az önfegyelemnek számos előnye van:

  • Megadja az erőt, hogy legyőzd a függőségeidet, a halogatást és a lustaságot.
  • Azt érezheted, hogy valóban ura vagy az életednek és nem uszadékfaként dobál az élet.
  • Elősegíti, hogy fenntartsd a fókuszodat és növelheted a tudatosságodat, így új szokásokat tudsz kialakítani.
  • Megtanulhatod kezelni az érzelmeidet és az impulzusaidat, elkerülheted vagy menedzselheted a konfliktushelyzeteket.

Szerencsére az önfegyelem is fejleszthető. Olyan, mint egy izom, vagyis minél többet edzed, annál erősebbé válik. Íme néhány olyan tipp, amivel fejlesztheted az önfegyelmedet, hogy valóban elérd hosszú távú céljaidat:

  1. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy egyértelmű célokat tűzz ki. Ez mindennek az alapja: az önfegyelemé, a tudatosságé, a fejlődésé, az eredményeké. Tűzz ki olyan célokat, amelyeket egyértelműen el tudsz dönteni, hogy elértél-e vagy sem. Ami mérhető, az elérhető. Az nem konkrét cél, hogy szeretnél egy saját lakást vagy házat. Határozd meg, milyen lakást szeretnél, hogyan rendeznéd be, hány négyzetméteres, van-e erkélye, kertkapcsolatos-e, melyik kerületben vagy városban van. Az sem cél, ha előre akarsz lépni a karrieredben. Mit jelent ez pontosan számodra? Magasabb pozícióba szeretnél kerülni cégen belül? Esetleg saját vállalkozást indítanál? Továbbképzésre lenne szükséged? Mekkora lenne a jövedelmed? Legyél konkrét!
  2. Készíts tervet! Amikor tervet készítünk, nem az a fontos, hogy tűpontosan meghatározd az összes lépést, ami a célod eléréséhez szükséges. Ez sokszor felesleges frusztrációt is okoz, hiszen hosszútávú céloknál az esetek többségében nem fogod előre látni az összes lépést, és azt sem, hogy pontosan hogyan valósul meg a célod. Érdemes ezért többször tervezni és újratervezni, és inkább egy egyszerűbb vagy egy rövidebb időszakra terveket készíteni, például két hétre előre vagy egy hónapra előre. Ez sokkal átláthatóbb és így segíteni fog, hogy ne veszítsd el a fókuszt.
  3. Építs rendszereket! Talán az egyik legnagyobb hiba, amit a legtöbben elkövetnek, hogy a célok megvalósítása során lineárisan gondolkodnak, pedig a célmegvalósítás általában nem lineáris folyamat. Ahhoz, hogy kitartó maradj, megtartsd a lendületedet és ne add fel, ha kihívásokkal találkozol, rendszereket kell építened. Amikor vállalkozást építesz, akkor is rendszereket építesz, hiszen szükség van marketingre, értékesítésre, operatív munkára és persze a szakmai megvalósításra, hogy a rendszer néhány alapvető elemét említsem csak meg. Ezek mind-mind különálló folyamatok, amelyek mégis összekapcsolódnak. Ahhoz, hogy hatékonyan változtass az életeden, gondolkodj úgy, mint egy vállalkozó: milyen megkülönböztethető folyamatok vannak, amikkel foglalkoznod kell, hogy célba érj? Milyen eszközökre van szükséged? Kik tudnának téged segíteni? Mi lehet a szűk keresztmetszet, ami egy adott időszakban a legnagyobb kihívást vagy elakadást okozhatja? Válaszold meg ezeket a kérdéseket!
  4. Távolítsd el a zavaró tényezőket! Az imént említett rendszerépítésnek az is része, hogy tudatosan kiiktatod a figyelemelterelő tényezőket - vagy végleg vagy pedig egy meghatározott időintervallumra. Kikapcsolhatod a televíziót vagy a zavaró értesítéseket a telefonodon, bekapcsolhatod “ne zavarjanak” funkciót, a háttérzajok kiküszöbölésére használhatsz fülhallgatót és hallgathatsz fókuszálást segítő zenét, de jelezheted a lakótársadnak egy cetlivel az ajtódon, hogy épp elmerültél a tanulásban vagy a munkában, és ezért most arra kéred, hogy ne zavarjon meg. Gondolkodj úgy, mintha egy Super Mario játékot játszanál, és folyamatosan akadályozó pontokba ütköznél. Gondold át előre, melyek lehetnek ezek a zavaró tényezők, és iktasd ki azokat tudatosan!
  5. Köteleződj el! Az egyik legfontosabb tipp az, hogy tegyél meg mindent annak érdekében, hogy 100%-ban elköteleződj a céljaid mellett. Ismerek olyan személyt, aki annyira hitt abban, hogy bekerül a könyve egy kiadóhoz, hogy magára tetováltatta a könyve címét. Van, aki nagyobb pénzösszegben fogadott a barátaival, van aki befizette magát egy drága, de minőségi képzésre vagy elkezdett járni egy coach-hoz vagy mentorhoz, aki segíti őt az úton maradni. Az önfegyelem kialakításának tehát az egyik legjobb módja, ha annyira elköteleződsz a célod mellett, hogy fájdalmat okozna, ha nem teljesítenéd.

Próbáld ki a fenti módszereket, alkalmazd azokat együtt, tesztelj, hogy neked mi válik be, és építs személyre szabott rendszereket, hogy biztosan elérd a céljaidat, és hogy úgy érezd, te irányítod az életed alakulását.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

glamour plusz ikon A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)