Mi a személyiségedhez leginkább passzoló munka? Ez a teszt elárulja!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal az MBTI tesztről ír, és arról, hogyan lőheted be az eredmény alapján azt a területet, ahol a legsikeresebb és legboldogabb lennél a munka világában.

Mi a személyiségedhez leginkább passzoló munka? Ez a teszt elárulja!
Fotó: Getty images/Glamour

Az Myers-Briggs Type Indicator vagy röviden MBTI teszt az egyik legismertebb és legelterjedtebb személyiség teszt, amit a Myers-Briggs anya-lánya pár dolgozott ki Carl Gustav Jung munkásságára alapozva. Jung eleinte Sigmund Freud tanítványa és munkatársa volt, később azonban nézeteltéréseiknek köszönhetően külön utakon folytatták munkájukat. Jung úgy gondolta, hogy két fő részre tudjuk bontani a személyiségünket: a perszónára és az úgynevezett árnyékszemélyiségünkre. A perszóna az az énrészünk, melynek tudatában vagyunk, míg az árnyékszemélyiségünket elnyomjuk, nem ismerjük. Ez a koncepció lett az alapja az MBTI tesztnek is, amelyben 4 dimenzió mentén értékeljük a személyiséget.

Ez a négy dimenzió vagy skála a következő:

 1. Extroverzió (E) - Introverzió (I)
 2. Érzékelés (S) - Intuíció (N)
 3. Gondolkodás (T) - Érzés (F)
 4. Megítélés (J) - Észlelés (P)

Minden egyes dimenzió egy skálaként értelmezhető, amelynek két végpontján egymással ellentétes minőségek állnak. Carl Gustav Jung szerint akkor tudunk egészségesen, adaptívan működni és helytállni az életben, ha valahol középen helyezkedik el a személyiségünk, tehát egyik irányba sem tér el extrémen a skála. Például nem vagyunk extrémen introvertáltak vagy extrémen extrovertáltak, képesek vagyunk az egyes minőségeket kisebb-nagyobb mértékben megtapasztalni az életünkben. A személyiség teszt arra kérdez rá, miképp viselkedünk különböző élethelyzetekben, ezáltal azonosítja be, hogy a skála melyik végéhez húzunk inkább. A 4 dimenzió mentén a teszt 16 fő személyiségtípust különböztet meg 4 fő kategóriában (Analitikus, Diplomaták, Őrök, Felfedezők).

Az introvertált-extrovertált (vagyis befelé illetve kifelé forduló) dimenzió azt jelenti, hogyan töltődsz fel energiával, életerővel: inkább társaságban vagy inkább akkor, ha egyedül vagy. A köznyelvben ezt az ellentétpárt a magába forduló/tartózkodó és a társaságkedvelő szavakkal illetjük, ez azonban nem a helyes fordítás, ugyanis attól, hogy valaki például introvertált, még nem jelenti automatikusan azt, hogy nem szeret társaságba járni, ahogyan azt sem, hogy egy extrovertált nem tud otthon ülni egyedül.

Az érzékelő-intuitív dimenzió azt jelenti, hogyan dolgozzuk fel az információkat. Az érzékelő típusú ember az 5 érzékszervére hagyatkozik elsősorban, a konkrét világ jelenségeire fókuszál, míg az intuitív ember inkább fogékonyabb az asszociációkra, összefüggésekre, a belső sugallatokra, és nem a külvilág ingereire hagyatkozik elsősorban például döntési helyzetben.

3 módszer, hogyan hasznosíthatod az életedben a pozitív pszichológiát

3 módszer, hogyan hasznosíthatod az életedben a pozitív pszichológiát

Az érzés-gondolkodás ellentétpár talán a legegyértelműbb. Itt azt vizsgálja a teszt, hogy inkább az érzelmeidre hallgatsz, vagy inkább hajlamos vagy a logikus, értelmi gondolkodásmódra és kevésbé visznek el az érzéseid.

A megítélés-észlelés dimenziót úgy tudnánk értelmezni, hogy a megítélők szeretnek előre tervezni, rendszerezni, szeretik, ha egyértelműen bekategorizálhatóak a dolgok és gyorsan lehet döntéseket hozni. Az észlelő típusú személyek sokkal inkább spontánabbak, lassabban hoznak döntést és szívesebben haladnak az árral, minthogy minden idejük be legyen tervezve. Az MBTI tesztet számos módon alkalmazzák a pszichológiában. A DISC személyiségteszt után ez a második legtöbbet alkalmazott személyiség teszt a munkahelyi kiválasztás vagy a szervezeti tréningek területén. A 16 MBTI típus más-más személyiségjegyeket foglal magában. Minden típus egyedi képességekkel, erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik, és így az adott típus más-más munkakörökben vagy karrierben tud igazán kiteljesedni. Tehát mi is lenne számodra a legjobb munka az MBTI típusod szerint? Nézzük:

 1. ISTJ: Ezek a személyek gyakran praktikusak, pragmatikusak, odafigyelnek a részletekre és megbízhatóak. Az olyan munkakörökben tudnak kiemelkedni, ahol oda kell figyelniük a részletekre, mint például a könyvelés, adat-elemzés vagy a projekt menedzsment.
 2. ISFJ: Ezek a személyek gyakran gondoskodóak, támogatóak, és lehet rájuk számítani. Az olyan munkakörökben tudnak jól teljesíteni, ahol másokról kell gondolkodni, például jó ápolók és ápolónők, szociális munkások vagy tanárok lehetnek.
 3. INFJ: Ezek a személyek többnyire empatikusak, kreatívak és jó a felfogóképességük. A legjobb munka a számukra, ha a szenvedélyükkel tudnak foglalkozni, például a tanácsadással, írással, művészetekkel.
 4. INTJ: Az INTJ típusba tartozók analitikusak, stratégikusak és függetlenek. Jól teljesítenek, ha probléma-megoldásra és kritikus gondolkodásra van szükség, így például a tudományok, a mérnöki pálya vagy a jogi pálya lehet alkalmas a számukra.
 5. ISTP: Ezek a személyek pragmatikusak és gyorsan alkalmazkodnak a változáshoz. Azokban a munkakörökben teljesíthetnek jól, ahol a fizikai készségeiket tudják kamatoztatni, például a sport vagy a mechanika területén, de kiváló számukra minden olyan munkakör, ahol a két kezüket tudják használni, így például az asztalos munka is.
 6. ISFP: Ezek a személyek gyakran érzékenyek, művésziek és intuitívak. Kiváló lehet számukra bármely olyan terület, ahol ki tudják fejezni a kreativitásukat, így a zene, a grafikai design vagy a fotózás is jó irány lehet a számukra.
 7. INFP: Ha INFP vagy, akkor gyakran idealista és empatikus vagy, és gazdag képzelőerőd van, ezért azok a munkakörök passzolnak hozzád, amelyek magában foglalják mások segítését és a saját szenvedélyed követését is, például a tanácsadás vagy az írás. 
 8. INTP: Az INTP személyiségek analitikusak, logikusak és számos újító ötletük, gondolatuk van. Kiváló kutatók lehetnek, de a mérnöki szakmában vagy a technológia területén is kiemelkedőt alkothatnak.
 9. ESTP: Ezek a személyek merészek, energikusak és spontánok. Szeretnek kockáztatni, ezért olyan munkakörökben tudnak kiemelkedni, ami izgatottsággal tölti el őket, például ilyen az értékesítés, a vállalkozás-építés vagy a szórakoztatóipar.
 10. ESFP: Az ESFP-k imádnak bulizni, szociálisak és élénkek, vidámak. Akkor tudnak igazán kibontakozni a munkahelyen, ha olyan munkájuk van, ahol másokkal kell kapcsolatba lépniük, így például a turizmus-vendéglátás, a rendezvény-szervezés vagy a PR remek választás lehet számukra.
 11. ENFP: Ezek a személyek általában lelkesek, kreatívak és karizmatikusak. Az olyan karrier való nekik, ahol másokat inspirálhatnak - fantasztikus választás például a tanácsadás vagy oktatás területe.
 12. ENTP: Az ENTP-k kíváncsiak, érdeklődőek, innovatívak és kiválóak abban, hogy meggyőzzenek másokat. Azok a munkakörök valók nekik, ahol vezetői szerepben lehetnek, vagy ahol problémákat kell megoldaniuk, így az üzlet, a jog vagy a politika a megfelelő pálya a számukra.
 13. ESTJ: Az ESTJ-k szervezettek, hatékonyak és gyakorlatiasak. Kiváló menedzserek lehetnek, de olyan munkakörben is megállják a helyüket, ahol át kell látni a folyamatokat és rendszereket, például az üzleti adminisztrációban, operatív üzleti folyamatok esetén vagy a logisztikában. 
 14. ESFJ: Ezek a személyek kedvesek, felelősségvállalóak és szociálisak, ezért kiválóak lehetnek akkor, ha emberekkel tudnak együtt dolgozni, például az egészségügyben vagy az oktatásban. 
 15. ENFJ: Ezek a személyek empatikusak, karizmatikusak és rendszerezettek. Kiválóak mások vezetésében és motiválásában, így a menedzsment, a coaching vagy a politika területei lehetnek alkalmasak a számukra.
 16. ENTJ: Az a ENTJ-k magabiztosak, stratégikusak és jók a döntéshozatalban, ezért remek vezetők válhatnak belőlük. Alkalmas terület lehet számukra az üzlet, a jog vagy a mérnöki hivatás is. 

Ha 9 állításból 7 igaz rád, hajlamos vagy a kontrollmániára

Ha 9 állításból 7 igaz rád, hajlamos vagy a kontrollmániára

Fontos megjegyezni, hogy a személyiségtesztek csak alapvető iránymutatást tudnak adni, azonban minden egyént más és más környezeti hatások is érik az élete során. Bármelyik típus helyt tud állni valamennyi munkakörben, de lehetnek olyan tényezők, amelyek hajlamosítják arra, hogy bizonyos területeken jobb eredményeket érjen el, mint másokon. A személyiségtesztet elsődleges célja tehát az, hogy egy kicsit jobban megértsük magunkat, másokat, a saját és mások mozgatórugóit, motivációját, értékeit. A tesztet díjmentesen kitöltheted az alábbi linkre kattintva.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)