3 pszichológiai módszer, amivel a legnehezebb időszakokat is átvészelheted

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A munka- és magánéletünk egyaránt hasonlíthat egy hullámvasúthoz: hullámvölgyekkel, váratlan és izgalmas fordulatokkal. A viszontagságok és a megpróbáltatások elkerülhetetlen részei ennek az utazásnak, de az határozza meg igazán rugalmasságunkat és gyakran a sikereinket is, hogyan nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal teli helyzetekkel és időszakokkal.

0409 karrier kedd
Fotó: Getty images/Glamour

Legyen szó személyes nehézségekről, csalódásokról vagy szakmai kudarcokról, íme néhány praktikus és egyedi stratégia, amely nem csak túlélni, hanem fejlődni is segít a viszontagságokkal szemben.

1. Használd a sebezhetőségedet az előnyödre!

Egy olyan világban, amelyben gyakran a keménységet és az érzelem-mentességet dicsőítik, a sebezhetőség elfogadása ellentmondásosnak tűnhet. Azonban a sebezhetőségednek elismerése és a megbízható kollégákkal vagy mentorokkal való megosztása hihetetlenül erősítő hatású lehet.

Ha megengeded magadnak, hogy sebezhető légy, megnyitod az ajtót a mélyebb és támogató kapcsolatok irányában, amelyek segíthetnek eligazodni a kihívásokkal teli időkben. A sebezhetőség nem a gyengeség jele, hanem a hitelességed és az emberséged bizonyítéka. Ha a sebezhetőségre gondolunk, nem lehet megfeledkezni Brené Brownról, akit tekinthetünk a sebezhetőség, a bátorság és az empátia szószólójának is.

Brené számos könyvet írt és előadások százait tartotta meg a sebezhetőség témájában. Brown azt tanítja, hogy a fejlődés és a kényelem nem fér meg egymás mellett. A nehézségekkel való szembenézés gyakran azt jelenti, hogy kilépünk a komfortzónánkból, és szembesülünk fájdalmas érzelmekkel vagy helyzetekkel.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Ahelyett, hogy elmenekülnénk az ilyen helyzetek elől, azt javasolja, hogy merjünk szembe nézni azokkal, és fogadjuk azokat tárt karokkal, tudva, hogy ez egy olyan tér, ahol tanulás, növekedés és átalakulás történhet. Legyen szó nehéz beszélgetésekről, új munkahelyi kihívásokról vagy személyes problémákról, a kellemetlenségek felvállalása egy lépés a nehézségek leküzdése felé.

Brown szerint ezen az úton a sebezhetőség nem gyengeség, hanem a bátorságunk legnagyobb mércéje. Amikor megpróbáltatásokkal nézel szembe, légy nyitott a küzdelmeiddel és félelmeiddel kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy túlzásba viszed az együttérzés keresését, hanem azt, hogy hitelesnek és őszintének kell lenned azzal kapcsolatban, hogy hol vagy, és min mész keresztül. Ez a hitelesség mélyebb kapcsolatokat alakíthat ki másokkal, akik támogatást, megértést és bátorítást tudnak nyújtani.

2. Gyakorold a radikális elfogadást!

A radikális elfogadás magában foglalja a valóság teljes elfogadását úgy, ahogy az van: ítélet és ellenállás nélkül. Ahelyett, hogy azokkal a körülményekkel küzdenél, amelyeken nem tudsz változtatni, koncentrálj azok elfogadására és fordítsd energiádat a konstruktív megoldások keresésére.

Ez a gondolkodásmódbeli váltás segíthet megszabadulni a felesleges stressztől és frusztrációtól, lehetővé téve, hogy tisztább és koncentráltabb elmével közelítsd meg a nehézségeket. Bár elsőre nehéz lehet a valóságod teljes elfogadása, mégis áttörő hatású lehet a fejlődésedet tekintve.

Olyan energiákat mozgósíthat, amelyekre talán nem is gondoltál, hogy benned lakoznak. Képzeld el, hogy éppen most értesültél arról, hogy váratlanul elveszítetted az állásodat. A kezdeti sokk és érzelmi zűrzavar elsöprő lehet, a düh, a tagadás, a félelem és a szomorúság érzése egyaránt felszínre kerülhet.

Előfordulhat, hogy azon kapod magad, hogy olyan dolgokon gondolkodsz, mint például: Ez nem történhet meg velem” vagy „Ha keményebben dolgoztam volna, most nem így lenne”. A helyzet elfogadásával szembeni ellenállás fokozhatja a szenvedésedet.

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

A radikális elfogadás 5 lépése:

  1. Fogadd el az érzéseidet! Kezdd azzal, hogy ítélkezés nélkül felismered és megnevezed az érzelmeidet. Mondd magadban: „Félek, dühös és szomorú vagyok az állásom elvesztése miatt." Az érzéseid elismerése az első lépés a helyzeted valóságának elfogadása felé.
  2. Figyeld meg az ellenállásodat! Vegyél észre minden ellenállást a történtek elfogadásával kapcsolatban. Az ellenállás megnyilvánulhat tagadás, alkudozás vagy végtelen „mi lenne, ha” forgatókönyvek formájában. Ezt az ellenállást a testedben tapasztalható fizikai érzetek alapján azonosíthatod, például szorító érzés van a mellkasodban, gyomorgörcsöd van, feszülést érzel az izmaidban, különösen az állkapcsodban és a vállaidban. A gondolataid alapján is azonosíthatod az ellenállást, például: „Ennek nem szabadna megtörténnie”.
  3. Használj földelési technikákat! A leföldelő technikák segítségével hozd vissza magad a jelen pillanatba. Ez lehet olyan egyszerű, hogy veszel tíz mély lélegzetet, érezheted a lábaidat a földön, vagy megfigyeled magadat egy székben ülve. A földelés segít megzavarni az ellenálló gondolatok körforgását és az itt és mostra irányítja a figyelmedet.
  4. Gyakorold a tudatos jelenlétet! Vegyél részt mindfulness meditációban, összpontosítva a a lélegzetedre vagy a testedben tapasztalható érzésekre. Amikor az elméd elkalandozik a munkahely elvesztésére vagy az ellenálló gondolatokra, óvatosan fordítsd vissza a fókuszodat a lélegzetedre. Ez a gyakorlat segít kialakítani az elfogadó hozzáállást jelenlegi tapasztalataiddal szemben, beleértve a kényelmetlenséget vagy a fájdalmat is.
  5. Aktívan fogadd el a helyzetet! Végül fogalmazd meg elfogadást, akár hangosan, akár írásban. Mondhatod például: „Nem én választottam ezt a helyzetet, de ez most az én valóságom. Elfogadom, hogy elveszítettem a munkámat és elfogadom, hogyan érzek ezzel kapcsolatban." Ez nem azt jelenti, hogy tetszik vagy egyetértesz azzal, ami veled történt, hanem azt, hogy tisztán láthatod a helyzetet és elfogadod azt kiindulópontként a továbblépéshez.

Teszt: Most kiderül, milyen magas az érzelmi intelligenciád valójában!

Teszt: Most kiderül, milyen magas az érzelmi intelligenciád valójában!

3. Alakítsd ki a saját reziliencia-rituálédat!

Hozz létre egy személyes rituálét vagy rutint, amely segít az ellenálló-képességed kialakításában és az egyensúly fenntartásában a kihívásokkal teli időkben. Ez bármi lehet, az éber figyelem gyakorlásától vagy a meditációtól kezdve, a rendszeres testmozgáson át a természetben való időtöltésig.

Keress olyan tevékenységeket, amelyek egyaránt erősítik az elmédet, a testedet és a szellemedet is. Létrehozhatsz egy „reziliencia eszköztárat” is. Egy olyan személyre szabott eszköztárat, amely tele van stratégiákkal és erőforrásokkal, amelyek segítenek hatékonyan megbirkózni a nehézségekkel. Ehhez nincs szükséged másra, mint egy papírra vagy egy üres dokumentumra a számítógépeden.

Ez az eszköztár olyan technikákat tartalmazhat, mint a légzésgyakorlatok, a vizualizáció, a pozitív monológok és a megerősítések. Kísérletezz különböző eszközökkel, módszerekkel, hogy megtudd, melyek azok, amelyek a legnagyobb hatással vannak rád és tartsd könnyen elérhető helyen ezeket a szükség idejére. A különféle megküzdési mechanizmusok segítségével magabiztosan és rugalmasan eligazodhatsz, ha megpróbáltatásokkal nézel szembe.

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

Ha ezeket a gyakorlatias tippeket kipróbálod és beépíted az életedbe, akkor rugalmasabban menedzselheted a váratlanul felbukkanó megpróbáltatásokat.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)