Tedd élvezetessé a kevésbé izgalmas feladatokat is a következő módszerekkel!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Karrier Kedd rovat eddigi cikkeiben végigvettük a viselkedés-alapú self-leadership stratégiákat és összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan lehet ezeket a stratégiákat akár azonnal a gyakorlatba ültetni, hogy hatékonyabb, eredményesebb és elégedettebb légy a munkádban és a magánéletedben egyaránt.

Tedd élvezetessé a kevésbé izgalmas feladatokat is a következő módszerekkel!
Fotó: Getty images/Glamour

Ebben a cikkben az én-vezetési stratégiák második nagy csoportját, a természetes jutalmazó stratégiákat mutatom be részletesen. Az ebbe a kategóriába tartozó gyakorlatok célja, hogy könnyebben vedd rá magad a kellemes és kellemetlen feladatok elvégzésére. Az ünnepek közeledtével talán egyre könnyebb átkalibrálnunk az elménket és a kellemes és pozitív dolgokra fókuszálnunk. Ebben segítenek a természetes jutalmazó stratégiák is. Ismerd meg ezeket, és kezdd el alkalmazni még decemberben, hogy újult erővel indítsd 2023-at!

  1. Fókuszálj az eredendően kellemes aspektusokra! Az önmagában is kielégítő feladatokat elkezdeni és elvégezni nem okoz nagy kihívást, de mi a helyzet azokkal a feladatokkal, amelyekhez nem fűlik a fogad, és legszívesebben az idők végezetéig halogatnád? Például lehet, hogy órákig tudod böngészni a kedvenc ruha-vagy sminkmárkáid weboldalait vagy a kedvenc témáidban cikkeket olvasni és videókat nézni az interneten, hiszen ezek önmagában is jutalmazó, szórakoztató és kielégítő tevékenységek, míg megírni a heti jelentést vagy elkészíteni a kötelező Excel táblázatokat, lehet, hogy végeláthatatlanul nehéznek tűnik. A legtöbb feladatnak azonban egyaránt vannak kellemes és kellemetlen részei. Ha olyan projekttel vagy teendőkkel nézel szembe, amelyben fel tudod fedezni a kellemetlen és kellemes részeket, akkor fókuszálj az eredendően kellemes aspektusokra. Lehet, hogy marketing menedzserként dolgozol, és imádod a kreatív projektek kitalálását, az ötletbörzéket, a koncepció kidolgozását, de ahhoz már egyáltalán nincs kedved, hogy utánkövesd a számokat és az adminisztratív, monoton feladatokkal foglalkozz. Ha erre a részre kerül a sor, gondold végig, mennyire szereted a munkádat, remek kollégákkal tudsz együtt dolgozni egy jó hangulatú környezetben és szabad kezet kapsz, ami a kreativitásodat illeti. Ha emellett időnként néhány unalmasabb, monoton feladatot is el kell végezned, ez igazán csekélység a sok kellemes, jelentőségteljes feladat mellett. Azáltal, hogy egyszerűen elképzeled vagy felidézed, milyen hatása van vagy lesz a munkádnak a kollégáidra, az ügyfelekre, és milyen remek érzés, hogy eredményeket érsz el a hivatásodban, önmagában növelni fogja a motivációdat arra, hogy elvégezd a feladatot. Amellett, hogy elképzeled az eredményeket, a pozitív végkimenetelt, illetve a kellemes aspektusokat, önmagában is motiváltabbá és tettre készebbé válsz. Ez a gyakorlat olyan, mint az izomépítés. Minél többet gyakorolsz egy adott mozdulatot, annál könnyebbé válik annak elvégzése. Következésképpen: minél többet gyakorlod azt, hogy a fókuszodat az eredendően kellemes aspektusokra helyezed, annál könnyebbé válik az, hogy hozzáláss a feladatokhoz és eközben pozitív, kellemes érzéseid legyenek.
  2. Vezess hálalistát! Valószínűleg már többször is hallottál a hálalistákról, és ha eddig úgy gondoltad, hogy ilyen típusú listákat vezetni felesleges, időrabló tevékenység, akkor itt az ideje, hogy nyitottabbá válj! A hálalista abban támogat, hogy észrevedd azokat a pozitív, kellemes dolgokat, amelyek nap, mint nap örömet okoznak az életedben. Ahogy egy korábbi cikkben is említettem, az agyunk úgy működik, hogy háromszor olyan erőteljes vagy tartós pozitív érzelemre van szükség, hogy ellensúlyozzunk egy negatív érzelmet vagy érzést. A hálalista erőteljes támogatást ad ahhoz, hogy észre vedd az apró vagy nagyobb örömöket az életedben. Nevezz ki egy füzetet hálanaplónak vagy egyszerűen kezdd el vezetni egy telefonos jegyzetben a hálalistádat, hogy bármikor kéznél legyen, és írj fel naponta legalább három dolgot, amiért hálás vagy vagy voltál az adott napon. Eleinte talán nehéznek találod majd ezt a gyakorlatot és nem jut azonnal eszedbe, miért is lehetnél hálás, de pár nap elteltével észre fogod venni, hogy egyre inkább rááll a gondolkodásod arra, hogy felfigyelj az életedben már most is jelen lévő gazdagságra, szépségre, szeretetre, örömre és kedvességre. Rengeteg dolog van, amiért már most is hálás lehetsz: az otthonodért, a szeretteidért, a kedves pillanatokért a partnereddel, a finom vacsoráért, a kis kedvencedért, az elismerésért, amit a főnöködtől kaptál, egy képeslapért vagy kedves üzenetért, ami reggel, ébredéskor fogad stb… Bármiért lehet és érdemes is hálát adni, ezért kezdd el írni a hálanaplódat még ma, hogy gazdagítsd az életedet ezekkel a pozitív érzésekkel.
  3. Képzeld magad főszereplőnek a saját történetedben! Még egyetemista koromban egy pszichológiai gyakorlat során került elő az a technika, amikor nehéz körülmények között tudatosan megváltoztatod egy helyzet narratíváját. Ez annyit jelent, hogy ha éppen jelentős kihívásokkal nézel szembe, akkor elképzeled, hogy például egy Netflix film főszereplője vagy, és hogy ezek a kihívások csak megerősítik a főhőst, az az téged, hogy végül sikert arasson, és a film végén a tanulságokat megértve megtörténjen a karakterfejlődés, és learathassa a babérokat. Gondolj bele ebből a narratívából a saját életedre. Mit tennél másképpen, ha te lennél életed filmjének főszereplője? Hogyan cselekednél másképpen? Mi lenne más? A narratívát kedved szerint alakíthatod és elképzelheted, hogy épp rólad forgatnak egy sorozatot. Mitől lenne élvezetes ez a sorozat? Ha te vagy a főszereplő és a nézők neked szurkolnak, akkor mit tennél, amit most nem teszel? Az ilyen és ehhez hasonló pozitív narratívák vagy forgatókönyvek ugyanúgy működnek, mint amikor tudattalanul negatív forgatókönyveket írsz magadnak az életeddel kapcsolatban. Hajlamosak vagyunk belefeledkezni a negatív szcenáriókba, és ha már annyira jók tudunk ebben lenni, akkor  érdemes megnézni, mi történik akkor, ha írsz magadnak egy ígéretesebb, izgalmasabb, pozitívabb forgatókönyvet. Valószínűleg sokkal több cselekvés és akár még izgalmas kalandok, utazások is várhatnak rád, hiszen ezzel kimozdíthatod magad a komfortzónádból.
  4. A második természetes jutalmazó stratégia esetén egy kellemetlen feladatot törekszünk kevésbé kellemetlenné tenni, ezáltal csökkentve a halogatás szokását is. Ha van egy feladatod, amit tudod, hogy el kell végeznéd, akkor gondolkodj el azon, hogyan teheted kellemesebbé a feladat elvégzését. Ha például nincs kedved edzeni, de szereted a könyveket vagy a podcastokat, akkor hallgass inspiráló hangoskönyveket vagy interjúkat edzés közben. Ha kreatív vagy, és folyton halogatod a monoton feladatokat, mert unalmasnak találod azokat, akkor hallgasd közben a kedvenc zenéidet. Ha vállalkozó vagy, akkor különösen összegyűlhetnek a nem kellemes, de szükséges feladatok. Vágj bele az online ügyintézésbe, és közben tegyél fel egy hidratáló arcmaszkot, és tedd egy igazi szépségápolási rituálévá az online ügyintézést. A lehetőségek száma korlátlan. Ha összekötöd a kellemetlen, unalmas feladatokat az élvezetes tevékenységekkel, akkor az elméd arra fog asszociálni, hogy szívesen belekezd az edzésbe, mert szeretnéd tudni, hogyan folytatódik az az érdekes hangoskönyv, amit a tegnap edzés alatt elkezdtél.

Minél többet gyakorlod a fenti stratégiákat, annál könnyebbé válik a cselekvés, és annál inkább csökken az ellenállás is a feladattal kapcsolatban. A self-leadership stratégiák gyakorlatba ültetésével növelheted a munkád minőségét, az eredményességet és a hatékonyságodat is úgy, hogy közben elégedettebb vagy és jobban élvezed a folyamatokat is.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha lemaradtál a Karrier Kedd korábbi cikkeiről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője