Újra és újra elbukod az újévi fogadalmaidat? 4 bevált módszer, hogy idén TÉNYLEG sikeresebb legyél

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal abban segít, hogyan valósíthatod meg a szilveszterkor kitűzött újévi fogadalmakat.

Újra és újra elbukod az újévi fogadalmaidat? 4 bevált módszer, hogy idén TÉNYLEG sikeresebb legyél
Fotó: We Are/Getty Images/GLAMOUR

Nincs más olyan nap az évben, amikor annyi futót látunk az utakon és a parkokban, mint január elsején. Amikor fordul egyet a naptár, arra gondolunk, hogy új fejezet kezdődött az életünkben. Az óra éjfélt üt, és pezsgőmámoros hangulatban egy pillanatra elhiszed, hogy ez az év más lesz. Eldöntöd, hogy másképpen fogsz cselekedni, idén tényleg belevágsz abba a diétába és rendszeresen fogsz sportolni is, amit szokássá is formálsz, eldöntöd, hogy megtalálod az igaz szerelmet vagy pedig még nagyobb tudatossággal építed a meglévő kapcsolatodat. Eldöntöd, hogy bátrabb leszel és merészebb döntéseket hozol, például fizetés-emelést kérsz vagy egyszerűen felmondasz, mert már mindenből eleged van. De az is lehet, hogy elhiszed, hogy idén tényleg, de tényleg elindítod a saját vállalkozásodat.

Miért van az, hogy ez a pezsgőmámoros, eltökélt, reményteli pillanat csak oly rövid ideig tart? Hová tűnik a lendület pár nap és pár hét után? Miért nem jönnek össze az újévi fogadalmak? Miért nem történik meg végre az a nagy áttörés, amit egy pillanatra éjfélkor elhiszel? Az újévi fogadalmak azért nem működnek a legtöbb esetben, mert nem tanítják meg az iskolában, hogyan érjünk el valódi változást. A hosszútávú célok eléréséhez másfajta nézőpont és módszertan szükséges, mint az egyszerűbb, rövidtávú célok esetén.

A célelérésnek és a szokások formálásának és átalakításának ugyanis tudománya és módszertana van. Nem vagy képes arra, hogy folyamatosan motivált állapotban tartsd magad. A motiváció el fog múlni, a lendület lecsökken, stagnálni fog a helyzet, még a legnagyobb igyekezeted ellenére is. A tartós eredményekhez önfegyelem és konzisztencia, vagyis következetesség szükséges, valamint tudatos tervezés.

James Clear - Atomnyi szokások című könyvében részletesen leírja, milyen buktatókat rejt magában a szokásformálás és a hosszútávú célok kitűzése és megvalósítása, és rávilágít azokra a hibákra, amelyek meggátolják a hosszútávú eredményeket. Ebben a cikkben hoztam néhány olyan tippet, amivel eredményesebben teljesülhetnek az új évi fogadalmaid.

Te a bőségre és a fejlődésre fókuszálsz vagy a hiányra? Most kiderül!

Te a bőségre és a fejlődésre fókuszálsz vagy a hiányra? Most kiderül!
  1. Gondolkodj rendszerekben és hozz létre stratégiát, hogyan éred el és tartod fent a teljesítményt januárban, februárban, márciusban és év végén, decemberben is. A hosszútávú célkitűzés fontos lépése, hogy megtervezed az utat, illetve figyelembe veszed a lehetséges akadályokat is, és a célfókusz mellett folyamatfókuszú is vagy. A célok meghatározása olyan, mintha egy pontot definiálnánk valahol a térben, és akármit is csinálunk, csakis erre a pontra helyezzük a figyelmünket. Ezzel szemben a folyamatfókusszal együtt már nem csak egy pontra terjed ki a perspektívád, hanem az útra, a folyamatra és ezzel együtt a jelenre is. Ha sikeresen szeretnéd elérni a hosszútávú céljaidat, akkor építs rendszereket a célod köré, vagyis ne csak a célt határozd meg, hanem gondolkodj el azon, hogyan dolgozol majd a céljaidon a mindennapokban. Mit teszel másképpen? Hogyan alakítod ki a környezeted, hogy támogasson téged a céljaid elérésében? Hogyan változtatod meg a napi rutinodat, hogy a célodat biztosan megvalósítsd és minden nap tudj azon dolgozni? Mik a potenciálisan akadályt jelentő tényezők vagy veszélyforrások? Ezek külső (rajtad kívül álló vagy környezeti) vagy inkább belső akadályok (például passzivitás, halogatás, az ismeretek vagy készségek hiánya)? Milyen lehetőségeid vannak, hogy okosabban vagy könnyebben érd el a céljaidat? Milyen eszközökkel rendelkezel? Ha átgondolod a válaszokat ezekre a kérdésekre, összeállíthatsz egy stratégiát, és nyomon követheted az eredményeket. Ne feledd, hogy gyakran az új célok új nézőpontot és akár új életstílust is megkövetelnek, amelyeket már az első naptól érdemes kialakítani a valódi siker érdekében. Ha szeretnél több segítséget ahhoz, hogy kialakítsd a rendszeredet, akkor olvasd el a Karrier Kedd sorozatunk korábbi cikkeit is. 
  2. A lehorgonyzás technikája egy másik nagyon hasznos szokásformálást könnyítő eszköz. A lehorgonyzás (anchoring) módszerével az új szokást hozzákötöd egy már berögzült tevékenységhez vagy szokáshoz. Tegyük fel, hogy az a célod, hogy minden nap bevedd a vitaminjaidat, mivel hajlamos vagy megfeledkezni erről, vagy minden nap szeretnél meditálni 10 percet. A legegyszerűbb, ha közvetlenül azután, hogy reggel felébredtél, ez az első dolog, amit megteszel. Amikor reggel az éjjeli szekrényre helyezett telefonodért nyúlsz és kinyomod az ébresztőt, vedd be azonnal a vitaminjaidat vagy ülj fel az ágyban, és meditálj azonnal 10 percet. A reggeli ébredés a legerősebb rögzült tevékenységünk, így érdemes lehet rögtön ehhez a tevékenységhez kapcsolni az új vágyott viselkedést. Gondolkodj el azon, milyen, már most is berögzült szokásaid vannak egy nap során. Gondold végig, mit csinálsz reggeltől estig, milyen viselkedésmintáid vannak, és ezeket kösd össze az új szokásokkal. Így sokkal könnyebb lesz betartani és megszilárdítani az új viselkedést.
  3. Egy másik nagyon hasznos eszköz az, ha vezeted az új szokásokat valamilyen szokáskövető rendszerben és hetente, kéthetente vagy havonta összegzed az elért eredményeket. James Clear könyvében találsz erre egy nagyon egyszerű táblázatot, ahol kipipálhatod, hogy az adott hónap adott napján teljesítetted-e az adott feladatot - például elmentél futni vagy az edzőterembe, ittál-e 2 liter folyadékot vagy vezetted-e a hálalistádat. A könyvesboltokban lehet kapni olyan noteszeket, amelyekben szintén könnyedén tudod vezetni, mikor, mennyit és hogyan teljesítettél, de ha inkább a digitális megoldásokat részesíted előnyben, akkor tölts le egy szokáskövető applikációt vagy vezesd az eredményeidet egy Excel táblázatban.
  4. Együtt könnyebb! Végezetül gondolj arra, hogy ráveheted a barátaidat, a partneredet vagy egy családtagodat is arra, hogy közösen építsetek be egy új szokást az életetekbe. Az amerikai irodalomban ezt “accountability buddy-nak” vagyis “számonkérő partnernek vagy bajtársnak” nevezik. A számonkérő partner által nőhet a motivációd, hiszen ha látod, hogy a társad is minden nap megteszi az ő részét, akkor te sem szeretnél lemaradni, illetve ha együtt dolgoztok egy új viselkedés beépítésén, akkor szórakoztatóbbá és élvezhetőbbé válik folyamat, illetve tapasztalataitokat is meg tudjátok osztani egymással.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Idén legyen a tudatosság az új szupererőd! Segítünk:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Brad Pitt ebben az egy dologban teljesen megváltozott az új barátnője kedvéért

Brad Pitt ebben az egy dologban teljesen megváltozott az új barátnője kedvéért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)