10 érzelmi manipulációs technika, amit jó, ha felismersz, mielőtt az áldozatává válsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az emberi interakciók bonyolult táncában az érzelmi manipuláció finom, alattomos és mélyen károsító lehet. A nyílt agresszióval ellentétben a manipuláció gyakran a hihetőség köntösébe rejtőzik, így nehéz észrevenni és még nehezebb ellene fellépni.

Te be tudod azonosítani, mikor vagy érzelmi manipuláció áldozata? Szakértő segít!
Te be tudod azonosítani, mikor vagy érzelmi manipuláció áldozata? Szakértő segít!
Fotó: IMAXtree, Shutterstock, montázs: Herceg Éva

Ebben a cikkben ezért az érzelmi manipuláció néhány ismert és kevésbé ismert taktikáit gyűjtöttem össze, és stratégiákat kínálok az érzelmi autonómiád visszaszerzéséhez.

HIRDETÉS

Gázlángolás

A gázlángolás azt jelenti, hogy megkérdőjelezzük a saját valóságunkat, emlékeinket vagy észleléseinket. A manipulátor tagadhatja a megtörtént eseményeket, kiforgathatja az igazságot vagy azt állíthatja, hogy csak képzelődtél, így végül kétségbe vonhatod a saját épelméjűségedet.

Védekező stratégia: Bízz az észleléseidben!

 1. Vezess naplót az eseményekről és az interakciókról, hogy konkrét feljegyzéseid legyenek a történtekről.
 2. Keress külső megerősítést! Beszélj megbízható barátokkal, családtagokkal vagy egy terapeutával, hogy objektív nézőpontot kapj a helyzetről.
 3. Állapítsd meg a valóságot! Nyugodtan mondd el a saját verziódat az eseményekről anélkül, hogy a manipulátor megerősítését keresnéd. Bízz az emlékezetedben és az érzéseidben.

glamour plusz ikon Magyar rendezőnek köszönheti a világ, mégis keveset tudunk a gázlángolás pszichológiai jelenségéről

Magyar rendezőnek köszönheti a világ, mégis keveset tudunk a gázlángolás pszichológiai jelenségéről

Gázlángolás külső megerősítéssel

Míg a gázlángolás taktikája már szélesebb körben ismert, létezik egy rejtettebb formája is: amikor egy harmadik fél felhasználásával történik, hogy a manipuláló fél a saját nézőpontját érvényesítse és a tiédet lejárassa. Ez a taktika kétségeket ébreszthet benned és elszigetelhet a valóságtól.

Védekező stratégia: Érvényesítsd a valóságodat és keress külső támogatást!

Keress te is támogatást elfogulatlan harmadik felektől. Az események dokumentálása ebben az esetben is segíthet a tapasztalataid érvényesítésében. A terapeutával való kapcsolatfelvétel szintén megalapozott perspektívát és stratégiákat nyújthat a manipuláció ellensúlyozására.

Szelektív hallgatás

A jól ismert csendes bánásmódon, angolul silent treatmenten túl egyes manipulátorok szelektív hallgatással is élnek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos témákra adott válaszok visszatartásával zavart keltenek vagy ezzel büntetnek. Ez a szelektív elköteleződés alááshatja a stabilitás és a bizalom érzését.

Védekező stratégia: Kommunikáld a felismerésedet!

Kommunikáld a másik fél viselkedését úgy, hogy kifejezed, hogyan hat ez rád és világos kommunikációs normákat állítasz fel. Például: „Észrevettem, hogy kerülöd X megvitatását, és ez elbizonytalanít. Beszélhetnénk erről?” A nyílt kommunikációs csatornák kialakítása kulcsfontosságú ennek a taktikának a mérséklésében.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 szokása - te hányat csinálsz napi szinten közülük?

Érzelmi szabotázs

A manipulátorok finoman alááshatják az érzelmi jól-létedet, például „véletlenül” elfelejthetnek fontos dátumokat vagy hátba támadó megjegyzéseket tehetnek. Ezek a cselekedetek arra irányulnak, hogy destabilizálják az önértékelésedet és kibillentsenek az egyensúlyodból.

Védekező stratégia: Erősítsd az önértékelésedet és hívd fel a figyelmet a viselkedésre!

Erősítsd az önértékelésedet önmegerősítéssel és támogató kapcsolatokkal. Amikor felismered az érzelmi szabotázst, nyugodtan nevezd meg azt. Például: „Bántó érzés volt, amikor ezt mondtad/tetted. Megbeszélhetnénk, hogy miért történt?”

„Lehet, hogy borderline személyiségzavarom van?” - Ha 9-ből 5 jel stimmel, akkor valószínűleg igen

„Lehet, hogy borderline személyiségzavarom van?” - Ha 9-ből 5 jel stimmel, akkor valószínűleg igen

Szeretet-bombázás

A szerelmi vagy szeretet-bombázás azt jelenti, hogy a kapcsolat elején túlzott figyelemmel, szeretettel és ajándékokkal árasztanak el téged, hogy gyorsan elnyerjék a bizalmadat és a függőségedet. Ha egyszer rákattantál az illetőre, a manipulátor kontrollálóvá vagy bántalmazóvá válhat.

Védekezési stratégia: Tartsd fenn az érzelmi függetlenségedet!

 1. Lassan haladj: Óvakodj a túl gyorsan eszkalálódó kapcsolatoktól! Szánj időt arra, hogy valóban megismerd a személyt, mielőtt teljesen elköteleznéd magadat.
 2. Tartsd fenn a határokat! Tartsd fenn a kapcsolaton kívüli hobbijaidat, érdeklődési köreidet és barátságaidat.
 3. Vedd észre a figyelmeztető jeleket! Figyelj a viselkedés hirtelen megváltozására vagy az intenzív vonzalom kezdeti szakasza után az irányításodra tett kísérletekre.

9 félelmetes jel, amiről azonnal felismersz egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő személyt a szakértő szerint

9 félelmetes jel, amiről azonnal felismersz egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő személyt a szakértő szerint

Kivetítés vagy projekció

A projekció során olyan érzésekkel vagy viselkedéssel vádolnak meg, amelyekben a manipulátor maga is bűnös. Ez a taktika eltereli a figyelmet az ő hibáiról és rád hárítja a felelősséget.

Védekezési stratégia: Maradj a valóság talaján!

 1. Gondolkodj el a vádakon: Fontold meg, hogy a vádaknak van-e valóban alapja vagy projekcióról van szó.
 2. Válaszolj nyugodtan! Ahelyett, hogy védekezni kezdenél, válaszolj nyugodt hangnemben. Például: „Ezzel nem értek egyet, és úgy gondolom, hogy ez talán inkább a te érzéseidről szól, mint az enyémekről”.
 3. Keresd a tisztánlátást! Kérd meg a manipulátort, hogy hozzon konkrét példákat. Gyakran előfordul, hogy erre nem lesz képes, így leleplezve a projekciót.

Minimalizálás

A minimalizálás az érzések, aggodalmak vagy tapasztalatok lekicsinyítését jelenti. A manipulátor azt mondhatja, hogy túlreagálod a dolgokat vagy hogy a problémáid jelentéktelenek és csak felnagyítod azokat.

Védekezési stratégia: Érvényesítsd a saját érzéseidet!

 1. Ismerd el az érzelmeidet! Bízz abban, hogy az érzéseid érvényesek és fontosak.
 2. Fejezd ki magad! Fogalmazd meg világosan, hogy a lekicsinylés hogyan érinti téged. Például: „Amikor azt mondod, hogy az érzéseim túlreagálásnak számítanak, akkor elutasítottnak érzem magam.”
 3. Keress támogatást! Beszélj a barátaiddal, családtagjaiddal vagy egy terapeutával, aki megerősítést és támogatást nyújthat.

glamour plusz ikon Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív viselkedés magában foglalja az ellenségesség közvetett kifejezéseit, például a szarkazmust, a halogatást vagy a finom akadályozást. Ez megnehezítheti a problémák közvetlen kezelését és feszült környezetet teremt.

Védekező stratégia: Kezeld közvetlenül a viselkedést!

 1. Azonosítsd be a viselkedést! Ismerd fel és nevezd meg a passzív-agresszív viselkedést, amikor az előfordul. Például: „Észrevettem, hogy szarkasztikus megjegyzést tettél, amikor segítséget kértem. Beszélhetnénk arról, hogy valójában mi zavar téged?”.
 2. Bátorítsd a nyílt kommunikációt: Támogasd a közvetlen és őszinte kommunikációt azáltal, hogy biztonságos teret teremtesz a megbeszéléshez.
 3. Állíts fel határokat: Világosan mondd ki, hogy a passzív-agresszív viselkedés nem elfogadható, és erősítsd meg a következményeket, ha az folytatódik.

Érzelmi zsarolás

Az érzelmi zsarolás a félelem, a kötelezettség és a bűntudat felhasználását jelenti a másik fél cselekedeteinek irányítására. A manipulátor esetleg következményekkel fenyeget, ha nem teszel eleget a követeléseinek.

Védekező stratégia: Vedd észre az érzelmi típusú fenyegetést!

1. Ismerd fel a manipulációt: Értsd meg, hogy a fenyegetések célja az irányításod, nem pedig az, hogy a manipulátor követelései ésszerűek legyenek.

2. Maradj nyugodt! Félelem nélkül reagálj a fenyegetésekre. Például: „Megértem, hogy erős érzéseid vannak ezzel kapcsolatban, de nekem kell meghoznom a saját döntéseimet”.

3. Keress támogatást! Beszélj megbízható barátokkal vagy egy terapeutával, hogy segítsen eligazodni a helyzetben és építse az önbizalmadat.

Az áldozati játszma

A manipulátorok gyakran áldozatnak állítják be magukat, hogy együttérzést váltsanak ki és elkerüljék a felelősség-vállalást a tetteikért.

Védekezési stratégia: Egyensúlyozz az empátia és a határok felállítása között!

 1. Ismerd el az érzéseiket: Bár fontos, hogy elismerd az érzéseiket, ne hagyd, hogy az áldozati narratívájuk irányítsa a tetteidet.
 2. Tartsd fenn a határokat: Állíts fel világos határokat, és tartsd is be azokat. Például: „Sajnálom, hogy így érzel, de most nem tudok segíteni neked ebben a kérdésben.”
 3. Bátorítsd az elszámoltathatóságot: Finoman bátorítsd a manipulálót, hogy vállaljon felelősséget a tetteiért és keresse a saját megoldásait.

Ha felismered ezeket taktikákat, jobban megvédheted érzelmi autonómiádat és egészségesebb kapcsolatokat tarthatsz fenn. Ne feledd, hogy a határok kijelölése, a tapasztalataid és érzéseid érvényesítése és az önértékelésed, illetve az önbecsülésed erősítése a leghatékonyabb védekezés a manipulációval szemben.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kvíz: te kitalálod, milyen nemzetiségűek ezek a Disney karakterek?

Kvíz: te kitalálod, milyen nemzetiségűek ezek a Disney karakterek?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)