Sokkal több pénzed marad, ha erre az egy dologra figyelsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A fogyasztói társadalom vásárlásra csábító ingerei között jogosan merül fel bennünk a kérdés: vajon hogyan lehetnénk tudatosabbak? Mi segítené a megtakarításaink szaporodását? Hogyan állhatnánk ellen a rengeteg pénzköltési lehetőség közepette a kísértésnek? Szerencsére néhány trükk bevetésével megkönnyíthetjük saját magunk számára a spórolást.

Gondolkodtál már azon, milyen pénzügyekkel kapcsolatos szokásaid, mintáid vannak, és hogy ezek károsak vagy épp a tartalékaid építését segítik?
Gondolkodtál már azon, milyen pénzügyekkel kapcsolatos szokásaid, mintáid vannak, és hogy ezek károsak vagy épp a tartalékaid építését segítik-e?
Fotó: Getty Images /Moyo Studio

Ha nagyobb pénzügyi tudatosságra törekszünk, akkor érdemes a jelenlegi helyzetünkkel kezdenünk. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy az emberek mennyire képesek pontosan megbecsülni a kiadásaikat. Ez egy rendkívül fontos kérdés, hiszen a költéseinkről alkotott elképzelés olyan komoly döntéseknek az alapja, mint a gyermekvállalás vagy a hitelfelvétel. Természetesen az olyan kisebb (ám összeadódva komoly összegeket jelentő) cselekvéseinket is befolyásolja a rendelkezésre álló keret, mint az ebéd vagy a hétvégi programunk kiválasztása. Vajon mennyire látják reálisan az emberek a saját kiadásaikat?

A vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy van még mit fejlődünk ezen a területen. A résztvevők elég pontatlanul és optimistán ítélték meg a költéseiket. A megkérdezettek 23 százalékkal alacsonyabb heti kiadásról számoltak be, mint a tényleges ráfordítás. Érdekes, hogy a pontos összeg megismerése után a következő heti kiadásokat is 25 százalékkal alacsonyabbnak ítélték a valóságosnál. Ezekből a számokból látszik, hogy általánoságban hajlamosak vagyunk pozitívan torzítani a pénzügyi helyzetünket. Ha szeretnénk kevesebb pénzt költeni, akkor első lépésként érdemes képbe kerülnünk a jelenlegi költési szokásainkkal. Vizsgáljuk meg a legutóbbi bankszámlakivonatunkat, vagy pár héten keresztül vezessük a kiadásainkat!

A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy azok a személyek, akik erősebb pénzügyi célokat tűztek ki maguk elé, hajlamosabbak voltak alacsonyabb kiadást jósolni a következő hétre. Fontos azonban, hogy ez a törekvés a valóságos kiadásokon nem jelent meg és a spórolás mellett elkötelezettnek látszó résztvevők sem tudtak lényegesen kevesebbet költeni. Természetesen a célok kitűzése elengedhetetlen fontosságú. A célkitűzés által tudunk tervezni és a motivációnkat is erősíti, ha tudjuk a spórolás okát. Azonban ne felejtsük el, hogy a lelkesedés nem lesz elég, hiszen a lendület általában gyorsan alább hagy.

A szokások hatalma

Hosszú távú célok esetén szinte mindig szóba kerülnek a szokások. Ez nem véletlen! A mindennapi apró berögződéseinknek sokkal nagyobb hatalma van, mint a motivációnak. A szokások titka abban rejlik, hogy szinte automatikusan történnek. Sokan negatív következményeket társítanak a szokásokhoz, és elfelejtik, hogy az automatizmusokat akár a céljaink szolgálatába is állíthatjuk.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Ha mindent lelkesedésből akarunk megoldani, akkor a hosszú távú céljaink elérése közben számtalan olyan akadállyal kell megküzdenünk, ami kikezdi az elhatározásunkat. Egy fenntartható rutin segítségével azonban minden egyszerűbbé válik. Nem kell folyamatosan ellenállnunk a csábításnak. Ne felejtsük el: az esti fogmosás is erőfeszítés nélkül megtörténik, miért ne lehetne ez így a pénzügyi céljaink megvalósításával is?

A megfelelő cselekvések kialakításához a káros szokások azonosításán keresztül vezet az út. Próbáljunk meg találni egy-egy alternatívát vagy kerüljük el a viselkedést kiváltó helyzetet. Ha például munkába menet mindennap elviteles kávét vásárolunk a pékségben, akkor válasszunk inkább egy másik útvonalat. Egy idő után már nem is érzünk majd késztetést arra, hogy a régi irányba menjünk.

Ha a boltban hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra, akkor rendeljük inkább házhoz azokat a termékeket, amelyekre valóban szükségünk van. Természetesen a jó szokások kialakítására nem létezik egy olyan recept, ami mindenkinek működik. A pénzügyi viselkedés ugyanolyan, mint más rossz mintáink. A mögöttes okok, gondolatok és megoldások teljesen egyediek lehetnek és sokszor régre nyúlnak vissza. A probléma megoldása általában időbe telik és természetes, hogy néha újra beleesünk a régi hibáinkba.

Ha szeretnénk olyan pénzügyi szokásokat kialakítani, amelyek közelebb visznek a céljainkhoz, akkor érdemes tájékozódnunk az alapvető pénzügyi ismeretekről. Például a befektetési termékek, a biztosítások, a hitelek, az állami támogatások vagy nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítások mind olyan pénzügyi eszközök, amelyeket érdemes megismernünk. Ha szeretnénk felkészültebbek lenni, akkor ma már az internetes források segítségével egyszerű dolgunk van. Rengeteg olyan oldal létezik, ahol közérthető nyelven tájékozódhatunk a minket érdeklő kérdésekről.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Ha tudatos vagy a pénzügyeiddel kapcsolatban, nagyon meghálálják majd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

50 évvel ezelőtti fotón Sarolta hercegnő hasonmása: de ki ez a kislány, aki ennyire kísértetiesen emlékeztet rá?

50 évvel ezelőtti fotón Sarolta hercegnő hasonmása: de ki ez a kislány, aki ennyire kísértetiesen emlékeztet rá?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)