„Mardekáros lennék, de nem vagyok gonosz, csak ambíciózus” - A Harry Potter és a Roxfort-házak egy szervezetpszichológus szemével

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stréberek a Hollóhátba kerülnek, a népszerű diákok a Griffendélben landolnak, a gonoszok a Mardekárban kötnek ki, míg a varázsvilág átlagos gyerekei mind Hugrabogosok lesznek. Tényleg ennyire egyszerűen leírható a Roxfort-házak pszichológiája? Kertész Lilla szervezetpszichológus szerint a válasz határozottan nem, és be is bizonyítja az egyes házak elemzésével.

A Harry Potter történetekben szereplő Roxfort-házak pszichológiája összetettebb, mint gondolnád!
A Harry Potter történetekben szereplő Roxfort-házak pszichológiája összetettebb, mint gondolnád!
Fotó: Northfoto/Profimedia/Shutterstock/Glamour

Talán mindannyiunk számára ismerős a Harry Potter és a Bölcsek köve híres jelenete, ahol a Teszlek Süveg besorolja a négy különböző házba a főszereplőinket, és Harry megkéri a süveget, hogy “csak ne a Mardekárba” kerüljön, hiszen az a bizonyos “Tudjuk Ki” is ebbe a házba került, aki könyörtelenül meggyilkolta Harry szüleit is. Jogosan merül fel a kérdés:

Mi alapján választja ki a Teszlek Süveg, hogy melyik házba kerülj?

Talán te is kíváncsi vagy arra, hogy melyik házba kerülnél (íme a hivatalos teszt, ha még nem töltötted volna ki), ha Harry-hez hasonlóan váratlan bagoly-postán keresztül megtudnád, hogy felvételt nyertél a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Iskolába. A Harry Potter második részében, a Titkok kamrájában, megtudhatjuk, hogy körülbelül ezer évvel ezelőtt a kor négy legjelentősebb varázslója megalapította a Roxfortot, név szerint Griffendél Godrik, Hugrabug Helga, Hollóháti Hedvig és Mardekár Malazár, akikről aztán a négy házat is elnevezték. Vagyis az alapítók személyisége, viselkedése és világnézete az, amelyet az egyes házak képviselnek.

Milyen személyiségjegyeket szimbolizálnak az egyes házak?

A roxforti diákokat az első tanévük elején tehát négy házba sorolják be, amely befolyásolni fogja az elkövetkező éveiket. Mindegyik ház bizonyos személyiségjegyeket és vonásokat szimbolizál, amelyek Harry Potter történetek pszichológiai szempontból való megértéséhez meghatározóak.

  1. A Griffendél ház Harry Potter és legközelebbi barátainak, Hermione-nak és Ronnak a háza, amely a bátorságot és a merészséget szimbolizálja. A Griffendél diákjai gyakran a sorozat hőseiként jelennek meg, akik hajlandóak az életüket is kockáztatni egymásért vagy egy nagyobb jóért és igazságért. Ez történt akkor is, amikor a Bölcsek köve végén a híres varázslósakkos jelenetben Ron Weasley hajlandó volt akár az életét áldozni azért, hogy Harry visszaszerezze a Bölcsek kövét, hogy az újra jó helyre kerüljön. Ezt tette Hermione is, amikor a Titkok kamrájában a baziliszkusz után kutatva kővé dermedt, és tette ezt Harry is például akkor, amikor a Tűz serlegében majdnem megfulladt csak azért, hogy mindkét diákot kimentse a második próbatételben a tóból. Talán az angol “courage” vagyis bátorság szó írja le leginkább azt, amit a Griffendél ház szimbolizál, mivel az angol szó gyökere a “cor” latin szóból ered, ami szívet jelent. Mi más kell a bátorsághoz és a merészséghez, mint az, hogy a szereplők szívből cselekedtek, és emiatt tudtak felül kerekedni a félelmeiken és hatással lenni a környezetükre.
  2. A Mardekár ház képviseli az ambíciót, a ravaszságot, a leleményességet és a szabályok szabad értelmezését. A Mardekár diákok gyakran a sorozat gonosztevői, cselszövői, akiknek ambíciója az a hajtóerő, ami miatt sikeresekké válnak a törekvéseikben. Ezeket a tulajdonságokat azonban értelmezhetjük negatív és pozitív kontextusban egyaránt. Mindegyikünkben van fény és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részünkre hallgatunk. Az jellemez minket. - mondja Sirius Black Harry-nek, amikor Harry kétségbe vonja saját józaneszűségét és azt is, melyik házba és hová tartozik. Az ambíció önmagában tehát nem rossz és nem is jó tulajdonság. A pszichológiában három típusú fő motivációt lehet megkülönböztetni, és az egyik a teljesítmény-motiváció, vagyis vágy arra a sikerre, hogy valami nagyot hozzunk létre és eredményeket érjünk el. A kérdés tehát itt az, mi áll valójában a teljesítmény-motiváció mögött.
  3. A Hugrabug Ház jelképezi a hűséget, a türelmet és a kedvességet. Ez a ház sokszor alulértékelt a sorozat alatt, pedig ezek a tulajdonságok éppen annyira fontosak, mint a bátorság vagy az ambíció. A Hugrabug diákok nagyra értékelik az emberi kapcsolatokat, együttműködők és hajlandóak mások szükségleteit saját vágyaik elé helyezni. A Hugrabug ház ezáltal a pro szociális viselkedést mutatja be, vagyis azt a fontos pszichológiai jelenséget, hogy úgy cselekszel, hogy az mások előnyére váljon. Talán nem a Hugrabugos diákok a legambiciózusabb szereplők, és nem ők hajtják végre a legnagyobb és legmerészebb tetteket, mégis a hűségük és kedvességük bármely közösség felbecsülhetetlen tagjává teszi őket.
  4. A Hollóhát a negyedik ház, az intelligencia és a kreativitás háza, amely az intellektuális kíváncsiságra és a tudásszomj fontosságára hívja fel a figyelmet. A Hollóhát diákok gyakran a tipikus könyvmoly szerepében tűnnek fel, pedig a tudás és a folyamatos ismeretszerzés iránti vágyuk teszi lehetővé azokat az úttörő felfedezéseket, amelyekkel komplex problémákat tudnak megoldani. A Hollóhát tehát a tapasztalás iránti nyitottság és felfedezés háza, azt a hajlandóságot jelképezi, hogy folyamatosan teszteljünk, új dolgokat tanuljunk és próbáljunk ki és új ötleteinket és felfedezéseinket megosszuk a világgal.

HBO sorozat készülhet a Harry Potter könyvekből - mutatjuk a részleteket

HBO sorozat készülhet a Harry Potter könyvekből - mutatjuk a részleteket

Diverzitás és az inkluzivitás

A négy ház a diverzitás és az inkluzivitás fontosságát is megtaníthatja. Az egyes házak az értékek és karaktervonások egyedi csoportját alkotják, és egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál önmagában véve, mi több, kiegészítik egymást. Harry Potter sem érhetett volna el sikereket a barátai, a tanárai és a segítői tudása és tapasztalata nélkül. Azáltal, hogy felismered akár vezetőként vagy csapattagként a környezetedben lévők erősségeit és tehetségét, megtanulhatsz másokra támaszkodni, és te is segítséget nyújtani, ha arra van szükség, illetve közös erővel nagyszerű dolgokat tudtok elérni, amit egyedül nem, vagy nagy nehézségek árán sikerült volna.

Végezetül, nem felejthetjük el a Teszlek Süveg fontos szerepét sem a történetben, amely rávilágíthat a természet kontra nevelés pszichológiai vitájára. Bár a diákokat a velük született tulajdonságaik és tehetségük alapján sorolja be a Süveg az egyes házakba, mégis mindenkinek megvolt a lehetősége arra is, hogy formálja a saját sorsát a választásai és a cselekedetei által, hiszen végső soron a személytől függ, hogyan dönt és milyen emberré szeretne válni.

A négy ház fontos pszichológiai értékeket és koncepciókat szimbolizál, amelyek a valódi, hétköznapi világunkban is megállják a helyüket. Láthatjuk, hogy az egyes házak különböző értékeket és személyiségvonásokat reprezentálnak, amelyek nem zárják ki egymást, inkább egymás kiegészítői, komplementerei. Mi több, a legsikeresebb filmbeli karakterek azok, akik megtestesítik valamennyi ház tulajdonságait. Harry Potter például a Griffendél házba kerül annak ellenére, hogy, ahogy azt a Titkok kamrájából is megtudjuk, rendelkezik a Mardekár ház bizonyítási vágyával és leleményességével. Hermione Granger pedig szintén a Griffendél ház diákja és amellett, hogy tanúbizonyságot tesz bátorságáról, rendelkezik a Hollóháti diákok tudásszomjával és intelligenciájával is.

Ha megérted a Harry Potter házak pszichológiáját, segítségedre lehet abban, hogy felismerd a bátorság, az ambíció, a kedvesség és az intelligencia jelentőségét és az erőforrásaidat használva és fejlesztve te is jelentős sikereket érj el az életedben. De azt is megtanítják, hogyan értékeld a különböző erősségeket és gyengeségeket a környezetedben, felismerve azt, hogy mindenki tud valami értékeset nyújtani.

Ha a mai napig Harry Potter-rajongó vagy:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 dolog, amit mindenképpen meg kell tapasztalnod a szexben, mielőtt meghalsz

4 dolog, amit mindenképpen meg kell tapasztalnod a szexben, mielőtt meghalsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)