10 új évi fogadalom az egészségedért - a csoki elhagyása nincs benne!

2015.december.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

1. Több egészséges ételt eszel. A világért se mondj le a csokiról vagy a pizzáról, ha imádod őket! Inkább azt fogadd meg, hogy minden nap eszel legalább 5-6 adag zöldséget és gyümölcsöt, emellett elegendő fehérjét és rostot viszel be.

2. Kevesebbet eszel. Ezt talán már nehezebb betartani, azonban érdemes kiszámolnod, mennyi kalóriára van egy nap szükséged, és az esetek nagy részében nem túllépni azt a mennyiséget. Ha ezt és az első szabályt betartod, nem kell drasztikus megszorításokkal élned, szinte mindent ehetsz, amit megkívánsz, csak éppen mértékkel.

3. A transzzsírokat kerülöd. Ma már szigorúan szabályozzák, mennyi lehet ebből az egészségtelen zsírból az egyes bolti élelmiszerekben vagy gyorsételekben, ezért olvasgasd a címkét, és olyan ételeket fogyassz, amelyben nincs, vagy csak nagyon kevés ez a fajta zsír.

4. A jó zsírokat viszont iktasd be naponta az étrendedbe. Sótlan olajos magok, halak, avokádó – ha csak ezeket rendszeresen fogyasztod, már sokat teszel az egészségedért.

5. Ha semmit sem mozogtál eddig, kezdj el naponta sétálni. Akár már húsz perc is jót tesz. Ha még elszántabb vagy, heti két alkalom, egy órás intenzív testmozgást is iktass be. Az ideális a heti 3-4-szer egy óra lenne, de ha kezdő vagy, ezt nem fogod betartani, és végül inkább semmit sem mozogsz. Ha eléred a rendszeres sétát, és a heti egy-két intenzívebb edzést, néhány hónap múlva újabb fogadalmat tehetsz majd. Hidd el, a kis lépések is elvezetnek a célig.

6. Nem az internet alapján diagnosztizálod magad. Egy erősebb fejfájás az esetek nagyobb részében nem agydaganatra utal. Amíg tehát nem látott orvos, ne kezdd el saját magadat rémisztgetni, mert a hosszan tartó szorongás viszont bizonyítottan rombolja az egészségedet.

7. Olyan orvost keresel, akiben maximálisan megbízol. Egyetlen ember sem tökéletes. Még a legnépszerűbb, legdrágább, legjobb rendelővel felszerelt orvos sem tévedhetetlen 100%-osan. Ezért a legtöbb, amit tehetsz, ha olyat választasz, akiben megbízol, akinek a tanácsában nem kételkedsz, akinél kellemesen érzed magad, aki válaszol a kérdéseidre, akinek nem szégyelled elmondani a panaszaidat. Ha rossz érzéseid vannak egy diagnózissal kapcsolatban, akkor kérhetsz orvosi másodvéleményt. Azt viszont semmiképpen se tedd, hogy szakértő megkérdezése nélkül felülbírálod egy orvos véleményét, és nem mész el egy vizsgálatra, vagy nem veszel be egy gyógyszert.

8. Elmész minden kötelező vizsgálatra, amire a korodnál fogva kell. Ha panaszmentes vagy, évente nőgyógyász, félévente fogorvos és egy-kétévenkénti általános laborvizsgálat elég. De ezeket tartsd be!

9. Eleget alszol. Ez legalább olyan fontos, mint a testmozgás, mégis, a legtöbben az alvással töltött órákból csippentünk le. Pedig ez a csippentés súlyos következményekkel jár, ugyanis a rendszeres alváshiány pusztítja az agysejteket: a rendszeresen napi 4-5 órát alvók agysejtjeik akár 25%-át is elveszítethetik az agytörzsükben. Az alváshiány emellett kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel, az elhízással és a magas vérnyomással is.

10. Nem cigizel. Ezt nem is kell sokat ragozni, rengeteg súlyos betegségért felelős a dohányzás. Ha csak ez győz meg: bizonyítottan öregíti a bőrt, úgyhogy ha füstölsz, nem valószínű, hogy a drága krémek megmentenek a korai ráncosodástól.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője