Florence Pugh szép csendben a Netflixre szállította az ősz legjobb filmjét, A csodát

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hátborzongató és vérfagyasztó. Pedig egy csepp vért sem ontanak (na jó, pont csak annyit) a Florence Pugh főszereplésével készült A csoda című filmben. Ami, bár nem kapott akkora médiafigyelmet, mint a Nincs baj, drágám, mégis minden perc figyelmet megér, és megkockáztatjuk, hogy ennél izgalmasabb és okosabb filmet most nem láthatsz a Netflixen!

Florence Pugh ismét bebizonyította, hogy zseniális színésznő, ezúttal A csoda című filmben brillírozott
Florence Pugh ismét bebizonyította, hogy zseniális színésznő, ezúttal A csoda című filmben brillírozott
Fotó: Profimedia

A csoda november 16-án debütált a Netflixen, és azóta nem kevés rajongót szerzett, ami legfőképpen Florence Pugh főszereplésének köszönhető. A 26 éves tehetséges színésznő korábban is szerepelt már thrillerben, mint például a Fehér éjszakák, ami szintén bevéste magát az emlékezetünkbe - egy életre. A legutóbbi filmben, amiben játszott, a sötét hangulatú Nincs baj, drágám című moziban szintén brillírozott, és túl is ragyogta színésztársát, Harry Stylest. A Sebastián Lelio rendezte A csodában sincs ez másképp.

HIRDETÉS

Csodát látunk vagy arcpirító szemfényvesztést?

A sztori 1862-ben játszódik egy írországi faluban, ahová elhívják főhősünket, Elizabeth Wright (Florence Pugh) nővért, pusztán azért, hogy megfigyeljen egy csodaként emlegetett jelenséget. Ennek a kosztümös nyomozós filmnek a középpontjában az O’Donnell család kislánya áll, a mélyen vallásos Anna (Kíla Lord Cassidy), aki állítólag négy hónapja egy árva falatot sem evett, ennek ellenére majd kicsattan az egészségtől Ez az a rész, ahol a néző felhúzza a szemöldökét, hogy csak nem misztikus irányt vesz majd a történt? Röviden: nagyon nem.

Elizabeth feladata kideríteni, hogy valóban csodát látunk-e, vagy egy okosan felépített szemfényvesztésről van szó a család részéről, melynek anyagi motivációja van (a kislányhoz csak úgy özönlenek a zarándokok, akik fizetnek azért, hogy találkozhassanak vele), és a háttérben valójában etetik a kislányt. A Lib becenévre hallgató angol nővér végtelenül szkeptikus, aki a tudományt képviselve kerek-perec rákérdez a lánynál, mit evett utoljára, mire az azt a választ kapja: mennyei mannát.

Florence Pugh testének szinte minden porcikáját meg akarta változtatni a filmipar

Florence Pugh testének szinte minden porcikáját meg akarta változtatni a filmipar

Természetesen nemcsak a tudomány oldalának van képviselője, mivel a falu tanácsa egy apácát is odarendel a lányhoz, így a két nő felváltva őrzi, figyeli a 11 éves Annát, tilos azonban beszélniük a tapasztalataikról a vizsgálat ideje alatt, ami roppant érdekesre, és egyúttal nyomasztóra sikerül. A sötét tónusú film, a baljós, lehangoló zene, az emberek komor és várakozó viselkedése olyan alaphangot ad a történetnek, amit elvárunk egy thrillertől. Folyamatosan feszengünk, szorongunk, és miközben várjuk a csodát, azon szurkolunk, hogy sikerüljön Libnek lelepleznie az igazságot, és megmenteni a lányt, akinek váratlanul romlani kezd az állapota.

Florence Pugh és Sebastián Lelio A csoda forgatásán
Fotó: Profimedia

Finom kritika a vallásfanatikusokról

A csoda senkinek semmit nem vág az arcába. Nincsenek nagy kimondott bölcsességei vagy kemény kritikái. Mégis leheletfinom eszközökkel alkot határozott véleményt a vallásfanatikusokról, hiszen Lib egy bigott keresztény közösségben találja magát, akitől igazság szerint a saját megerősítésüket várják. A falu orvosa (Toby Jones) szeretné, ha a lány tudományosan alátámasztva is csodának minősülne, míg a pap (Ciarán Hinds) minél hamarabb szeretné közzétenni az isteni csoda tényét. Eközben a lassan kibontakozó szálak összekötik Libet és Annát, akik tökéletesen illeszkednek egymáshoz a képernyőn, és egy idő után sokkal inkább anya-lánya párosnak tűnnek. Épp ez a lényeg, a film a meghitt kapcsolatukra fókuszál, nem az ítélkezésre. Pedig bőségesen akadnak elgondolkodtató momentumok.

Mennyi rémtettet vagy éppen áldozatot vagyunk hajlandók vállalni azért, amiben hiszünk? Egyáltalán: mi választja el a vakhitet az őrülettől? Hogyan képes végignézni egy szülő a gyermeke lassú haldoklását, amikor tehetne is ellene? Ezek a kérdések mindenkiben felmerülnek, még a főszereplőkben is, de nem kapunk rájuk válaszokat, hiszen nem is ez a cél. Ám ezzel tökéletesen lefesti azt, amikor időszakonként a vakhit elképesztő mértékű pusztítást okozott, néha csak egy család, máskor egy ország életében. A film olyan diszkréten, mégis hatásosan int be a vallási fanatikusoknak, akik vakbuzgó hitükkel emberek életét tették tönkre vagy oltották ki, hogy egy árva szót nem szól ellenük. Az is nyilvánvaló tanulság, hogy az embernek szüksége van a magyarázatra. Meg akarja érteni, amit nem ért, hogy csodálhassa, vagy pedig ne kelljen félnie tőle.

A csoda című filmben végig a tudomány és a vallás nézőpontjai között egyensúlyozunk
Fotó: Profimedia

Amiért sikerült ezeknek a magvas gondolatoknak ilyen szépen kivirágozniuk az bennünk a film folyamán, az annak is köszönhető, hogy az Emma Donoghue regényéből készült film forgatókönyvén együtt dolgozott a szerző Alice Birch forgatókönyvíróval, és kivételesen patent szövegkönyvet raktak össze. Anélkül jut el hozzánk a feszültség, a felháborodás, a reménykedés, majd a tanulság, hogy látványosan drámáznának benne, holott, hangsúlyozzuk: mindvégig egy lassú gyilkossági történet gondos előkészítését nézzük végig a főszereplő nagyon racionális nézőpontján keresztül.

Több száz embert küldött a halálba az ápoló - Megnéztük A másik nővér című filmet

Több száz embert küldött a halálba az ápoló - Megnéztük A másik nővér című filmet

Rejtélybe csomagolt rejtély

Habár a végén kiderül az igazság, mégis akad egy rejtély a filmmel kapcsoltban, és ez nem más, mint az eleje és a vége. A díszleteket látva kezdődik és végződik a film, amit Niamh Algar, Anna testvére narrál. Azzal indít: higgyünk a történetben, ahogy a „karakterek” is. Alapból feláll a szőr a hátamon attól, ha egy szereplő megszólítja a nézőt, de ezt a keretet sem tudom mire vélni - mégis mit akartak vele szimbolizálni? Talán ilyen módon akarták nyomatékosítani a készítők, hogy amit látunk, az kitaláció? Ugyanis a sztorihoz semmit sem tett hozzá, de szerencsére számottevően nem is vett el.

Ettől a nehezen értelmezhető részlettől eltekintve olyan produkciót kaptunk, ami elejétől a végéig leköti a nézőt. A történet igazából egy pontra, a családra fókuszál, túl sok szereplőt nem mozgat, de akiket igen, azok mind-mind hozzátesznek a történethez - mint a Lib után kajtató újságíró William Byrne (Tom Burke), aki valójában ugyanúgy az igazságot kutatja a sztoriéhes hiéna álca mögött, mint a főhősnő. Van valami szép kettejük szerelmi történetében is, ami az emberi kapcsolatokat úgy ragadja meg, ahogy a popkultúrában kevés romantikus szál: közös motivációra, megoldásra törekedve és erős szövetségre építve.

Tom Burke és Florence Pugh kettőse az első pillanattól tökéletesen működik A csoda című filmben
Fotó: Profimedia

És pont emiatt lép ki a film a nyomasztó medréből, és válik izgalmassá: Libbel együtt a történet szakít aközött, hogy a tudományos szempontok vagy a vallás erősebb-e, és úgy próbál megoldani egy problémát, hogy képes megérteni a másik nézőpontját, miközben annak térfelére merészkedik, és nagyon okos pszichológusként belemenni a játékszabályokba, majd úgy jönni ki belőle nyertesen, hogy már nem a saját világnézete védelme a cél, hanem kizárólag a másik megmentése.

Még több nézni való a Netflixen:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)