A Kozmosz című sikersorozat premierjén jártunk - felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk

2020.március.15.

A képen balról jobbra: A National Geographic csatorna elnöke, Courteney Monroe, az asztrofizikus Neil deGrasse Tyson és az író-rendező Ann Druyan, a Kozmosz új évadának premierjén.

Kalifornia legnevesebb egyeteme, a patinás UCLA campusa adott otthont a napokban a National Geographic különleges premierjének. A Kozmosz sorozat a nyolcvanas évek óta hódítja meg töretlen sikerrel a világot - jól látszott ez a bemutatót övező kiemelt érdeklődésen is. A négy Emmy-díjjal kitüntetett 2014-es széria, a Kozmosz: Történetek a világegyetemről után most itt az új évad, Kozmosz: Lehetséges világok címmel, amely március 22-től látható majd a magyar Nat Geo csatornán. A sorozat műsorvezető házigazdája, Amerika celeb-asztrofizikusa, a kiváló színészi képességekkel bíró, komikus vénájú Neil deGrasse Tyson lesz. Vele is sikerült beszélnünk a vörösszőnyegen.

A UCLA Royce Hall impozáns falai tökéletes atmoszférát biztosítottak a tudományos sorozat díszbemutatójához és a hűvös este ellenére felfűtött hangulat uralkodott a szabadtérre helyezett nagyszabású vörös(sárga)szőnyegen. Bár az anyatermészet nem volt igazán kegyes velünk aznap este, mi egészen különleges perspektívából láthattunk rá bolygónkra és a teljes világegyetemre a sorozat stábjának érdekfeszítő beszámolói és a premier előtti díszvetítés által. A hangulatot emelte, hogy a UCLA diákjainak egy lelkes csapata jelent meg a Royce Hall előtt és fennhangon skandálták az újságírók mögött Neil deGrass Tyson nevét. Amikor a műsorvezető végre megjelent a vörösszőnyegen, hangos ovációban törtek ki, majd elvonultak az esti órákra.

A mostani évad Carl Sagan ikonikus, 80-as évekbeli Kozmosz-szériájának 21. századi továbbgondolása, ahol Neil deGrasse Tyson a kozmikus óceán partján fogadja a nézőket, hogy a "Képzelet Űrhajójával" és a "Kozmikus Naptár" segítségével távoli, ismeretlen világokba repítsen minket. Elsőként a sorozat íróját és producerét, Carl Sagan özvegyét, Ann Druyant kérdeztem arról, hogyan tudná elmagyarázni egy átlagembernek, kevésbé tudományos szempontból, miről szól a Kozmosz-sorozat. "A Kozmosz a család és az emberek története. Egy univerzumokon átívelő hatalmas utazás, világok közötti barangolás. Időutazás, ami visszavisz bennünket a történelem előtti időkbe és időutazás, amely a távoli jövőbe repít. Mindannyiunkról szól, rólad és rólam, mert mi leszünk a következő fejezete ennek a történetnek. És mi most elmeséljük azt is, mi volt azelőtt, mielőtt ide jöttél volna." – foglalta össze a Primetime Emmy-díjas írónő a sorozat lényegét, majd hozzátette: "A Kozmosz: Lehetséges világok az eddigi legmerészebb évad lesz."

Niel deGrasse Tyson tudása, műveltsége és szinte zavarba ejtő személyes jelenléte lenyűgöz, amikor az ismeretlen kutatásáról kérdezem.

"Van egy határ aközött, amit ismerünk és az ismeretlen között. És az elutasítás, a kételkedés itt van a sarkon, amely folyamatosan hátráltat bennünket. Márpedig a kutatás egy hosszú folyamat és arról szól, hogy az ismeretlen felé indulunk. Mondhatod, hogy benne vagy a folyamatban, de csak egy olyan dologhoz kerülünk napról napra közelebb, amit nem ismerünk. Ami engem az álmatlan éjszakákon foglalkoztat az az, hogy vajon elég okosak vagyunk-e...? Hogy egyáltalán fel tudjuk-e tenni a megfelelő kérdéseket...?"

Brannon Braga, a sorozat executive producere sorsfordító élményként emlékszik vissza arra, amikor először láthatta Sagan ikonikus tv-showját. A sorozatról markáns véleménye van, pontosan jelöli ki a Kozmosz szerepét az ismeretterjesztő sorozatok világában. "A Kozmosz a világegyetem, a természet és tudomány iránt érdeklődő nézők tudását rendeltetett művelni. Olyan sorozat, amely nagyra becsüli a természetet és megváltoztatja az emberek gondolkodását az univerzumhoz való viszonyunkról. Emlékszem, amikor 1980-ban megnéztem Sagan sorozatának első epizódját, megváltoztatta az életemet. Nem túlzok, tényleg. A nyolcvanas évek közepétől évekig dolgoztam a Star Treck-en (Nemzedékek, Kapcsolatfelvétel, Az új nemzedék – a szerk.) íróként és producerként, de a sci-fi más közeg és engem mindig is nagyon érdekelt a tudomány. Ha újrakezdeném és tudományos pályát választanék, biztos, hogy a kvantumfizika lenne a területem." – árulja el a világhírű forgatókönyvíró.

Brannon Braga a Kozmosz premierjén Los Angelesben:

Bill Nye-t, a népszerű amerikai tudományos műsorvezetőt - aki barátját, Niel deGrass Tysont kísérte el a premierre – faggatom arról, hogy melyik a kedvenc bolygója: "Szeretnék egyet sétálni a Holdon – mondja elgondolkozva – de ha azt kérdezi tőlem, hogy az egész kozmoszban melyik bolygóra utaznék legszívesebben, azt kell mondanom, hogy... Isten ments, hogy elhagyjam a Földet! Nekem tökéletesen megfelel, ha Hawaii-ig megyek. (nevet) Nagyszerű planétánk van, a Föld a kedvenc bolygóm. Miért mennék a Plútóra, amikor ott nincs levegő, amit belélegezhetek, nincs étel, amit ehetek és nincs zene sem..."
A különleges vizuális látvánnyal, pazar videografikával és művészi animációkkal megalkotott sorozat káprázatos idő- és térbeli utazásra hívja a nézőket - 13.8 milliárd év kozmikus evolúcióján keresztül.

Bill Nye a premieren:

A sorozat üzenete, hogy menni kell, menni muszáj – nem állhattunk meg, hiszen az emberiség mindig a felfedezők által haladt előre. Az új évad eddig feltérképezetlen területekre merészkedik: egészen az univerzum hajnalától a futurisztikus 2039-es New York-i világkiállításig, sőt egészen a távoli jövő ismeretlen világáig.

A Kozmosz: Lehetséges világok című sorozatot március 22-től vasárnaponként 21 órakor vetíti a National Geographic.

Vida Virág

Ez is érdekelhet

Borbély Alexandra új babafotója egyszerre tündéri és torokszorítóan gyönyörű

Borbély Alexandra új babafotója egyszerre tündéri és torokszorítóan gyönyörű

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói