Az év magyar filmje! Kerekesszékes gengszterek lövöldöznek Till Attila új filmjében - ez a Tiszta szívvel

2016.április.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nincs vita, a magyar film sziporkázik! Főleg, ha olyan szédületes alkotások születnek, mint Till Attila Tiszta szívvel (16) című filmje.

fenyvesi zoltan, tiszta szívvel
Fotó: ACompanyHungaryKft

Igaz, hogy még csak április vége van, de már most kijelenthetjük, hogy megvan 2016 legjobb magyar alkotása: a Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám főszereplésével készült magyar filmet árpilis 28-tól sugározzák a mozik, mi pedig a kedd esti premieren el is csíptük a produkció főszereplőjét, Fenyvesi Zolit, aki készségesen válaszolt pár kérdésünkre első nagyjátékfilmes szerepével kapcsolatban.

GLAMOUR: Hogy csöppentél bele ebbe az egészbe?
Fenyvesi Zoltán: Ott kezdődik, hogy Tilla kerekesszékes kosárcsapatokhoz járt, és ismerősök ajánlottak neki engem. Most úgy néz ki ez, mintha én innentől kezdve egyből a főszereplő lettem volna, pedig ugyanúgy végigmentem a casting folyamatokon, gyakoroltunk, de hamar össze tudtunk szokni, mivel Tilla és én is pörgős típusok vagyunk, nagyon hamar egy hullámhosszon voltunk. Kéthónapos volt a forgatás, és nagyon aggódtam, hogy majd milyen leszek egy teljesen új közegben, ahol ismerek három embert, akikkel nem fogok tudni mindig beszélni, mert ott lesz kétszáz másik, akikkel meg nem. Egy tök jó fej stábba sikerült belecsöppenni, akik majdhogynem a második családom lettek, akikkel öröm volt együtttölteni az időt, amit nem munkaként fogtunk fel, hanem élveztük minden percét.

G: Mesélj a karakteredről!
FZ: A karakteremet Zolikának hívják, de nem azért, mert nem tudtam volna megjegyezni a Pistit, a Janit, vagy a Tomit, hanem mert Tilla így írta meg. Nagyon érdekes, mert több hasonlóság is van köztünk, azon felül, hogy mindketten kerekesszékesek vagyunk – bármennyire is drámain hangzik ez (nevet). Én sem tartom a kapcsolatot édesapámmal, Zolikát meg elhagyta az ő apja. Ami viszont különbség, hogy ő vehemensen haragszik még a világra, sokkal szókimondóbb nálam, az édesanyjával is elég erős vitái vannak, nekem ilyenek nincsenek – én inkább nyugodtabbnak tartom magam.

G: Tervezed a filmes karriert továbbfolytatni?
FZ: A Tiszta szívvel 2-vel (nevet). Nem, igazából, ha jön még olyan lehetőség, reklámban vagy más filmben, akkor nem fogok nemet mondani, de ez attól is függ, hogy miről szól. De, mivel nagyon élveztem a forgatást, úgy érzem, hogy ezt máskor is szívesen csinálnám.

G: Még áruld el, hogy mi van rajtad, mert te mindig valami speckó cuccot viselsz!
FZ: Rajtam most egy Pull&Bear nadrág van, a Toms legújabb cipője, egy Yuuths ing meg pulcsi, ami egy fiatal magyar tervezőlány, Molnár Annamária márkája, meg a csokornyakkendőm. Édesanyám egy Prieston by Noémi Nagy szoknyát visel.

Till Attila második nagyjátékfilmje amellett, hogy rendkívül izgalmas fordulatokkal teli - amiből a legnagyobb csavart természetesen a végére tartogatta -, és zseniális, minden erőlködéstől mentes poénokkal tarkított, nagyon fontos szociális kérdéseket is felvet, mint például a fogyatékkal születettek vagy sérültek helyzete és szerepe a társadalomban, a magyar ellátás, vagy a csonka családban való nevelkedés.

A film báját kétségtelenül az amatőr színészek adják, akik bár olykor hidegvérű gengszterek, mégis lehetnek szerethető, öniróniában bővelkedő emberek. Manapság ritka az a film, ami után, ha kijön az ember a moziból, akkor még órákon át kattog rajta az agya, keresi benne a jeleket, utalások, összefüggéseket, és ez utóbbiban kulcsfontosságú szerepet játszik a Tiszta szívvel szenzációs grafikája, ami így kissé hajaz is a Guy Richie-féle filmek stílusára. A pazar szereposztásban még olyanok neve bukkan fel, mint Vitanovics Dusán vagy a GLAMOUR Women of the Year 2016 Az év színésznője kategória jelöltje, Balsai Móni.

fekete adam, tiszta szivvel
Fotó: ACompanyHungaryKft

A film címe angolul Kills on Wheels, ami kétségtelenül beszédesebb, mint a Tiszta szívvel, viszont a magyart elengedhetetlen összekapcsolni József Attila azonos című híres versével, aminek jó pár sora meg is elevenedik a filmvásznon.

Nézd meg a film előzetesét itt:

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készülő film forgatókönyvét Till Attila írta, a forgatóköny fejlesztését és a gyártáselőkészítést a Filmalap támogatta. A film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)