Csodálatos fiú: Még soha nem beszélt egy film sem ilyen szívbemarkolóan a droggfüggőségről

Emlékszem tinédzserkoromban az, ha csak hallottuk is valakiről, hogy drogozik vagy egyáltalán kipróbált egyet s mást, borzasztóan ciki volt. Lenézendő. Full gáz. Drogozni csak a hajléktalanok, a huligánok vagy a beteg emberek szoktak – élt a tudatunkban. És valóban így is volt, nem volt MDMA, nem voltak mindenféle dizájner partidrogok, ez nem egy általános dolog volt, mint manapság, és főleg nem egy kisvárosban. De főleg nem egy értelmiségi család sarja esetében. Ehhez képest ma már teljesen más a realitás, a tinik túlnyomórésze sokkal korábban kipróbál drogokat, minthogy betette volna a lábát egy fülledt egyetemi buliba, és már rég nem csak a hajléktalanok, lelki sérültek utolsó bódító mentsvára egy-egy szippantás. Drogozni amennyire ciki volt ezelőtt 20 évvel, ma már annyira menő – mindez persze az én köreimben.

Csodálatos fiú: Még soha nem beszélt egy film sem ilyen szívbemarkolóan a droggfüggőségről
Fotó: mozinet

A világ egyik legfantasztikusabb hollywoodi sztárja lép fel februárban Budapesten

A világ egyik legfantasztikusabb hollywoodi sztárja lép fel februárban Budapesten

A valóságban nemcsak, hogy tinik tömegei drogoznak már rekreációsan, hanem tinik és már abszolút nem tinik tömegei függői is valamilyen tudatmódosító szernek – nem, nem csak a ciginek vagy az alkoholnak, bár ezek is éppen elég nagy problémák. Már számtalan tanulmány készült arról, hogy hosszú távon mit tesz az emberi szervezettel a drog, különféle drogok különféle módon károsítják a testünket, és különféle tempóban teszik ezt. De még mindig nem látjuk, hogy hova vezethet ez a tömeges drogfogyasztás, ami a mai fiatal társadalmat jellemzi. És ez elég rémisztő.

Magyarországon ehhez képest még mindig nem egy komolyan vett probléma ez, valahol az asztal alatt kezelgetik kisebb szervezetek, klinikák nagyon sok pénzért, de nincsenek közösségeket megrengető drogprevenciós programok, az emberek tudatában nem úgy él ez a jelenség, mint egy betegség, amit gyógyítani kell, hanem valahol még mindig a ciki és inkább nem tudunk róla-tengelyen mozog a mindennapi életben. Abból is látszik, hogy abszolút nem prioritás a prevenció ebben a témában, hogy már több éve megszűntették még a cseretű programot is, ami életeket mentett a kritikus környékeken Budapesten. A függőség nem az állam problémája, inkább egy hülye hóbortként tekint rá az emberek többsége, amiről az illető szokjon le, ha tud és ha akar, a többi senkit nem érdekel. Ezt már csak abból is látom, hogy a közvetlen közelemben lévő kokainfüggő barátom sem hajlandó szembenézni a ténnyel, hogy nemcsak kokózgat időnként, ha kedve úgy tartja, hanem konkrétan függőségi betegségben szenved. Ezt pedig kezelni kell, és ugyanúgy nincs benne semmi ciki, mint ahogy abban sem, ha valaki asztmás vagy rákos. Vannak terápiák, vannak módszerek, nem kell a földbe dugni a fejünket, és a legfontosabb, hogy van belőle kiút – csak akarni kell. De Magyarországon mégis sajnos inkább a struccpolitika folyik még.

Még mindig tabutéma az örökbe fogadás, Mark Wahlberg új filmje most meggyőz az ellenkezőjéről

Még mindig tabutéma az örökbe fogadás, Mark Wahlberg új filmje most meggyőz az ellenkezőjéről

Nos, ezután a kis kellemetlen kitérő után beszéljünk kicsit a Golden Globe díjra jelölt Csodálatos fiúról, ami a fantasztikus Timothée Chalamet \ (Szólíts a neveden, Lady Bird) és a zseniális Steve Carell \ (A hivatal, A 40 éves szűz, Foxcacther) főszereplésével egy apa és fia rendkívül bonyolult kapcsolatáról szól Felix van Groeningen rendezésében. A valós történéseken alapuló film az újságíró David Sheff, és a kristálymetfüggő egyetemista fia, Nic Sheff, ugyanazt a sztorit más-más módon és szemszögből feltáró regénye nyomán készült. Szemtanúi lehetünk annak, hogy a hihetetlenül tehetséges és borzasztóan érzékeny gyerekből hogyan lesz az egyik legszörnyűbb és legalattomosabb drog függője. Hogyan veri át azokat az embereket folyamatosan, akaratán kívül, akik szeretik és mindent megtennének érte. Hogyan küzd az eletéért, hogyan próbál minden egyes elesés után felkelni, hogyan töri össze a szívet az apjának újra és újra. David és exneje mindent megpróbálnak, hogy Nicet "kigyógyítsák" a kristálymetfüggőségből, de már ott nehézségekbe ütköznek, hogy ezt a drogot és ennek függőségét nem lehet a hagyományos elvonókúrás módszerekkel kiölni a szervezetből. Nem hiába lesz minden egyes hagyományos terápia eredménytelen, és Sheffék ráadásul egész jól szituáltak, vannak lehetőségeik fiuknak a legjobbat adni.

Nézd meg a film feliratos előzetesét itt:

A film egy csodálatos fiú tragédiáját mutatja be rendkívül megható és szívszaggató módon. Érzed a tehetetlenséget, a dühöt, amit az apa érez, amiért nem tud gyermekén segíteni, és vele együtt izgulsz, hogy sikerüljön valahogy elejét venni a dolognak. Bár sokszor azt sugallja a film, de Nic nem hal meg a végén, kegyetlen kínok által újra megpróbál megtisztulni, de ki tudja meddig.

A január 31-től a magyar mozikban is látható Csodálatos fiú forgalmazója, a Mozinet a Kanadában élő addiktológus Dr. Máté Gábor orvost is felkérte, hogy adja meg a kellő hangulataláfestést és felkészülést a filmhez, az igen informatív rövid videót itt tudod megnézni:

Elrettentő példa lesz mindenki számára ez a film, aki csak megnézi, már csak annyi remény van, hogy ha a függőségre hajlamos, vagy már függőknek is erőt ad a változástatáshoz. Remélem az én barátomnak is.

Csodálatos fiú: Még soha nem beszélt egy film sem ilyen szívbemarkolóan a droggfüggőségről A Csodálatos fiú január 31-től a mozikban

Ez is érdekelhet

Ruha, ami szavak nélkül is mesél - Ilyen Csenge mai darabja

Ruha, ami szavak nélkül is mesél - Ilyen Csenge mai darabja

G-Test

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!