Szólíts a neveden: Az első szerelem még nem volt ennyire csodálatos a moziban

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindenki emlékszik az elsőre. Az első mire? Szerelemre. Szexre. (Azt valószínűleg sokan szeretnék elfelejteni.) Az első csókra. Az első őszinte érzésre. Luca Guadagnino rendező, akinek a nevéhez fűződik a Tilda Swinton főszereplésével készült Oscar-díjra jelölt 2009-es Szerelmes lettem vagy a 2015-ös kritikai sikereket elért Vakító napfényben szintén Tilda Swintonnal, illetve Dakota Johnsonnal és Ralph Fiennes-szel, pontosan ezt az érzést szemléltei legújabb alkotásában. De mi a közös a szicíliai születésű rendező filmjeiben? Az olasz táj, a jómódú élettel sokszor együttjáró titkolózás, a hosszú, intellektuális diskurzusok, és a mélyről feltörő, ösztönös szerelem.

Végre! Megérkezett Melissa McCarthy új vígjátékának az előzetese


Luca Guadagnino 2017-es Szólíts a neveden című alkotása ugyanezt a receptet követi, a rendező stílusa, ízlése szinte süt a négy Oscar-díjra jelölt film minden kockájáról. Az észak-olasz táj, a természet közelsége, a nyár melege, az elfojtott, ám tiszta, őszinte érzések felszabadulása valahogy a felhőtlen, semmittevéssel eltöltött gyerekkor nyarait juttatja eszünkbe – ami így, a tél közepén különösen kellemes érzéssel tölt el.

"Nem szeretem azt mondani egy filmre, hogy szép, de a Szólíts a neveden az egyik legszebb film, amit valaha láttam" - a szerk.

A legjobb férfi főszereplő Oscarra jelölt Timothée Chalamet alakítása felülmúlhatatlan. A 17 éves szexuálisan kissé összezavarodott Elio, aki mellesleg 3 nyelven beszél folyékonyan, zongorán és gitáron játszik (mindezt Chalamet maga teszi), élete feje tetejére áll, amint kutató apja mellé megérkezik a legújabb segédje, egy magas, rendkívül sármos amerikai, Oliver, akit leginkább talán a Gossip Girl Gabrieljeként ismerünk, de láthattuk Az U.N.C.L.E. emberében, az Éjszakai ragadozókban vagy a Social Networkben is. A 80-as évek elején játszódó egynyári történet a két fiú barátságából kibontakozó szerelemről szól, ami valljuk be, még így 30 év elteltével sem olyan triviális, mint egy fiú és egy lányé. Természetesen ez rányomja a bélyegét a fiúk életére és kapcsolatára is, amit ugyebár mindenki előtt, sőt eleinte még egymás előtt is titkolniuk kell.

Szólíts a neveden mozi

Chalamet elképesztő természetességgel játssza el a tini zsidó fiú ráébredését szexualitására és a saját neméhez való vonzódósára. Ebben a nála valamivel idősebb Armie Hammer tökéletes partner, nemcsak színészként, hanem az általa alakított Oliver megértő, türelmes és őszinte az érzéseit, vágyait még nehezen kezelő Elioval. Bárcsak mindannyian elmondhatnánk magunkról, nők és férfiak egyaránt, hogy ilyen felemelő volt az első igaz szerelem az életünkben, még ha sokszor szomorúan is végződik. Elionak ez megadatott, és a szülei ráadásul el is fogadják olyannak, mint amilyen – amit Oliver meg is jegyez a film végén, hogy neki nincs ilyen szerencséje. Az Elio apját alakító Michael Stuhlbarg pedig a filmtörténet talán egyik legmeghatóbb, legőszintébb és legszívhezszólóbb monológját adja elő a zárópercekben – egyszer mindenkinek juthatna egy ilyen az életében apától, anyától, nővértől, nagyapától, szomszédtól, bárkitől, csak egyszer.

Tudtad? 6 Grammyvel érkezik a Sziget idei sztárja, Kendrick Lamar

Ezer filmet láttunk már első szerelemről, még meleg szerelemről is, de Guadagnino Szólíts a neveden alkotása mind közül kimagaslik, ötvözi a Túl a barátságon meg nem értett és igencsak szemléletes szerelmét két férfi között, az Állj mellém! ábrázolását az őszinte barátságnak és a Sráckorban felvázolt útját egy fiúnak a felnőtté válás felé - csak hogy néhányat említsünk. Az André Aciman regényéből készült film (amit az Athenaeum kiadó gondozásában megtalálsz a könyvesboltokban) viszont nemcsak gyönyörű zenéje (Sufjan Stevens The Mystery of Love című betétdalát szintén jelölték Oscar-díjra), vagy különleges, nyártól átitatott hangulata miatt válik ki a témájában hasonló alkotások közül, hanem a rendező összetéveszthetetlen európaiságától is, ami nem ismeri a hollywoodi nagy sikerprodukciók izzadságszagát. Azonban sajnálatos módon pont ez is lesz a veszte – bár mindenkinek látnia kéne, biztosan csak nagyon kevesen veszik majd a fáradtságot, hogy meg is nézzék a moziban ezt a fantasztikus filmet. Reméljük, hogy ezen segít majd a márciusi Oscar-gála, ahol nagyon szurkolunk a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb betétdal és a legjobb férfi főszereplő kategóriában is a Szólíts a nevedennek.

Előzetes helyett inkább nézd meg a Sufjan Stevens betétdalához készült videót, melyet a film jelenteiből és a Nápolyi Archeológiai Múzeumban (M.A.N.)forgatott klipekből vágtak össze:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

10 alkalom, amikor Sydney Sweeney meztelenruhában lopta el a show-t

10 alkalom, amikor Sydney Sweeney meztelenruhában lopta el a show-t

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője