Fura karácsonyi szokások Amszterdamban - Zsófi holland sütireceptet hoz nektek

2018. december 8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szigeti Zsófi, a Shaibo énekesnője Amszterdamba költözött, ahol zeneakadémián tanul. Blogjában bemutatja egy külföldi egyetemista mindennapjait, a kétlaki élet kihívásait, és rengeteg érdekes tapasztalatát, tippjét osztja meg veletek:

Szigeti Zsófi
Fotó: Kovács Miki

Zsófi blogjának előző részét itt olvashatjátok !

Itt, Hollandiában már nagyon karácsonyi hangulat van. Mindenhol fények, süti illat, vásár... De az egész valahogy lágyabban. Nem jön az arcomba, hogy vásároljak nagyobbat, többet, drágábbat, inkább mindenki a hangulatra fekteti a hangsúlyt, kivéve persze a turista negyedet. Nekem ez nagyon szimpatikus, és valahogy ezt az ünnepek előtti stresszhangulatot sem észlelem (egyelőre).

Ami picit talán furcsa, hogy itt is van Mikulás, viszont krampuszok helyett Black Pete-k vannak. Ők feketére festett fehér emberek picit bohócszerű ruhában, néha láncon. Tudják, hogy ez azért könnyen tűnhet rasszista megmozdulásnak, de a legenda szerint ők fehér emberek, akik a kémény belsejében lévő koromtól lettek feketék, mert ott jönnek be a gyerkőcökhöz (pont mint a Mikulás, aki érdekes módon fehér marad), csak ők a rosszcsont srácokat látogatják. A láncra nincs magyarázat.

Mondjuk hozzá teszem, nekem a Mikulásos dologgal mindig is volt egy kis ellenérzésem, miszerint nem feltétlenül villanyozódtam fel a gondolattól, hogy majd egy idős szőrös bácsi az éjszaka leple alatt belopózik a házunkba, eszik, iszik, és persze hagy néhány ajándékot, de hamar rájöttem a valóságra.

Szó mi szó, a nagy vizsgákra készülés közepette azért beszereztünk egy kis cserepes fenyőt, illetve sütöttem egy hagyományos holland karácsonyi sütit az ún.

gevulde speculaast

Szigeti Zsófi
Fotó: Kovács Miki

Hozzávalók:


(nem használtam tojást, illetve tejterméket és az eredmény mennyei lett!)
-600g mandulakrém
-400g bármilyen liszt
-200g cukor (én 100-at használtam csak)
-200g vaj (150g margarint használtam)
-4-6 evőkanál tej (vagy növényi tej)
-7 ek. mézeskalács vagy bármilyen karácsonyi süti fűszerkeverék
(-egy tojás)
-1 teáskanál szódabikarbóna (ha nem használsz tojást mehet a két kanál)
-egy narancs leve
-mandulaszirom díszítéshez










Szigeti Zsófi
Fotó: Kovács Miki
Fotó: Kovács Miki

A mandulakrémen kívül mindent egy tálban összekeverünk, a gombócba gyúrt tésztát lefedett tálban pihentetjük egy órát, majd elfelezzük. Kisodrunk a két gombócból két lapot, a mandulakrémet (én Dr. Oetker-t használtam) a csomagolásra írt módon elkészítjük (általában a kész mandulakrém kivonatot forralni kell kevés vízben és kész), majd megkenjük vele az egyik lapot, rátesszük a másik lapot, sütőben 180 fokon 40 percig sütjük és kész.

Fotó: Kovács Miki
Fotó: Kovács Miki
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg ő? Julia Roberts vakítóan szőke lett!

Ez tényleg ő? Julia Roberts vakítóan szőke lett!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)