Gyász! Meghalt Hollywood egyik legveszélyesebb színésznője

2018.január.2.

Minden idők egyik legveszélyesebb női karakterét játszottaNem tartozott sosem a legnagyobb hírességek közé, de a walesi Peggy Cummins mégis vitathatatlanul óriási hatással volt az utána következő nemzedék színészeire, nélkül Faye Dunaway se lett volna olyan Bonnie, amilyennek megismertük.

Peggy Cummins
Fotó: Rexfeatures

Az angol színpadokon és a filmvilágban már 12 éves korától ismert volt a neve, színésznő édesanyja nyomdokaiba lépett, korán főszerepeket kapott színházi darabokban. Peggy Cummins kislányos megjelenése lehetővé tette, hogy már bőven nagykorúsága után is gyerekszerepekben bukkanjon fel. A ´40-es évek végén, amikor Hollywoodban szerencsét próbált volt is baja azzal, hogy kislánynak tűnt, így aztán az igazi nagy szerepek sokáig elkerülték, hogy aztán 1950-ben egy csapásra megváltozzon minden. Ekkor forgatta a film noir bűvöletében élő álomgyárban a Fegyverbolondok, eredeti és talán jobban ismert címén a Gun Crazy című filmjét. A még ma is egészen zavarba ejtő film a ´30-as évek legendás bűnözőpárosának, Bonnie-nak és Clyde-nak a történetéből inspirálódott. A Joseph H. Lewis által rendezett film még úgyis szokatlanul nyers, szexuálisan túlfűtött és erőszakos volt, hogy akkoriban óriási keletje volt a bűnfilmeknek.

A babaarcú szőkeség csak megtévesztő álca:

Peggy Cummins
Fotó: Rexfeatures

Olvastad már? 15+1 sztár, akiket 2017-ben veszítettünk el

Peggy Cummins érdeme, hogy az általa játszott karakter legendás lett. A kislányos lövőszámával egy vidámpark állandó fellépőjéből vad, fékezhetetlen és buja gyilkossá vedlik át. A színésznő mindezt lehengerlő hitelességgel adja elő, így aztán nem csoda, hogy a Gun Crazy főszerepében ikonikussá vált, hiszen minden femme fatale karakter, minden erőszakos, fegyverforgató nő a mozivásznon valahol az ő nyomán halad.

Filmbéli partnerével John Dall-lal a Gun Crazyben:

Peggy Cummins filmbéli partnerével John Dall-lal a Gun Crazyben
Fotó: Rexfeatures

Mindezt úgy, hogy Cummins inkább komikának tartotta magát, nem meglepő, hogy a Gun Crazyt követően első sorban vígjátékokban lehetett látni. A Folytassa, admirális! volt talán ezek közül az egyetlen, ami hozzánk is eljutott. A sors iróniája, hogy a másik leghíresebb filmje szintén nem vígjáték, hanem egy korai horrorlegenda A démon éjszakája. Nem sokkal ezt követően viszonylag hamar abbahagyta a filmezést, de így is legendává vált. A Gun Crazy-ben alakított Annie Laurie Starr-karakter minden idők egyik legemlékezetesebb női karaktere a celluloidszalagon, és így természetesen minden idők egyik legnagyobb alakítása is. Peggy Cummins 2017 végén 92 évesen halt meg.

Peggy Cummins a filmtörténet egyik legveszélyesebb karakterét játszotta:

Minden idők egyik legveszélyesebb női karakterét játszotta
Fotó: Rexfeatures

Ez is érdekelhet

„Ha tudtam volna, milyen valójában egy házasság, sosem megyek bele”

„Ha tudtam volna, milyen valójában egy házasság, sosem megyek bele”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói