Nem engedem, hogy beskatulyázzanak – Vascsák Kitti tabuk nélkül mesélt

2021.május.23.

Kittire sok címkét lehetne akasztani: modell, szépségkirálynő, egyetemista, cukrász, áldozat és női jogokért harcoló szervezetek pártfogója. Tavaly rengetegszer felbukkant a neve a médiában, hol a szépségversenyeken elért bámulatos sikereiről számoltak be, de túlnyomó többségben inkább a traumáját vesézték. Most egy tabumentes interjúban mesélt arról ki ő valójában, hogy többé ne a szalagcímek határozzák meg.

Nem tudtam mit várjak egy díjnyertes topmodelltől. A Beépített szépség-re alapoztam a tudásomat: mindegyik lány nagyon szép, magas, csinos és világbékét akar. Kitti ezen jót mosolygott és biztosított róla, hogy ez közel sem így van. Azt azért elárulta, hogy mielőtt bekerült volna a szépségversenyek világába, benne is hasonló, idillikus kép élt – de aztán nagyon hamar jött a hidegzuhany. Megkérdeztem a színfalak mögött valóban annyira csillogó és boldog-e a modell élet, mint azt a hibátlan Instagram képek mutatják? „Egyáltalán nem” – meséli.

A legutóbbi versenyen voltak kifejezetten rosszindulatú lányok, akik úgy szabotálták a többieket, hogy üvegszilánkot tettek a cipőjükbe.

A belső viszályokon kívül megerőltető tud lenni egy-egy verseny előtti felkészítő tábor is. Kitti úgy emlékszik több lány is hazament a verseny előtt, mert nem bírták tovább a reggeltől estig tartó fotózásokat és durva bánásmódot. „Szerintem a táborokban direkt azt tesztelik a szervezők, hogy ki meddig bírja. Egyiptomban negyven fokos lázam volt a finálén, mégsem kérdezte meg senki, hogy jól vagyok-e. Fejben eldöntöttem, hogy végig csinálom, csakis emiatt sikerült.”

Kitti tizenegy éves kora óta folyamatosan próbálkozott a szakmába, úgy gondolta magas lányként ez adott, és a szereplés sem okozott neki problémát soha. Viszont évekig mindenhonnan elutasították, egyszer még túl fiatal, máskor ajánlották, hogy fesse át a haját valami más színre. A sok akadály ellenére ment tovább, a saját intuícióira hagyatkozott. Ezzel a megállíthatatlan akaraterővel először a Magyarok Világszépe első udvarhölgye helyezését, majd a Top Model of the World rangos nemzetközi verseny nyolcadik helyét és a Miss Hungary 2020 első helyét szerezte meg.

Az utóbbi egy-két évben viszont csak hellyel-közzel beszéltek a versenyekről, ahhoz képest, hogy számtalan cikket írtak a Kittit ért támadásról. 2019-ben egy miskolci szórakozóhelyen egy ismeretlen férfi bedrogozta majd a női mosdóban megerőszakolta. Bár az ügyben indult eljárás, nem történt érdemi előrelépés, nincsenek gyanúsítottak; sőt a rendőrségen inkább biztatták, hogy menjen haza és ne tegyen feljelentést, mert biztosan hazudik. Az ügyet vezető nyomozó megkérdezte:

Biztos, hogy nem te vetted le a bugyidat?

Akkor sem siettek a segítségére, amikor pár férfi a szórakozóhely mosdójában készült meztelen fotókkal próbálta zsarolni.

A média nagyon gyorsan felkapta a hírt, ezzel egyidőben Kitti közösségi médiás platformjait elárasztották a gyűlölködő kommentek. Az őt hibáztató üzenetek különösen megviselték, mivel mindent úgy csinált, ahogy a lányokat intik egészen fiatal koruktól kezdve: ne menj egyedül sehova, ne részegedj le, figyelj a poharadra.

Kitti, aki amúgy sose iszik sokat, végig szemmel tartotta az italát, mégis valaki drogot tett bele. A támadás után a rendőrséghez fordult, mégsem hittek neki. „Nem értettem az emberek felől a rosszindulatot, hiszen én nem tehettem semmiről.” Az előző modellügynökségénél rendszeresen éreztették vele, hogy ő nem ér annyit, nem akartak rá többet költeni. Egy TV-s interjúban az akkori mentorával beszélt az átélt dolgokról, aki, bár a kamerák előtt támogatta, a műsor végeztével felbontotta vele a szerződését. „Jobb is volt így” – legyint Kitti. Ma már Bémer Miki fotózza és egy új csapattal készülnek a további versenyekre – és Kittit ismerve, sikerekre.

Kitti azóta „nyitott lapokkal játszik” – egy új környezetben, új embereket megismerve általában már az elején tisztázza, hogy miken ment keresztül; legyen szó a versenyekről vagy akár az ismerkedésről.

Amikor hosszú idő után először elkezdtem ismerkedni egy férfival, inkább megtartottam magamnak a múltamat. Végül nem úgy alakult a beszélgetés, ahogy ő szerette volna, és rögtön hozzám vágta, hogy utánam nézett, tudja miért vagyok elővigyázatos, és az én hibám az egész, minek kellett nekem diszkóba menni. Ez nagyon felkavart, utána két napig alig aludtam.

Annak ellenére, hogy egy országgal osztotta meg a legszemélyesebb élményeit, mégsem csinálná másképp. „A bulvárlapok nem a teljes igazságot írták meg, senki sem tudja pontosan mit éreztem vagy érzek. Ennek ellenére örülök, hogy kiálltam az ügyért, mert a szakmában nem szólalnak fel sokan, és remélem ezzel inspirálok majd másokat is.” Kittit azóta felkérte a Rózsaliga Alapítvány, egy rászorulókon segítő, és az Írisz Egyesület, egy bántalmazott nőknek pszichológiai és jogi segítséget nyújtó szervezet, hogy szépségkirálynőként hivatalosan is a nagykövetük legyen. Mivel a koronavírus alatt exponenciálisan megnőtt a családon belüli erőszakban érintett nők száma, Kitti örömmel vállalta a felkérést, felelősségének érzi, hogy így is hozzájáruljon az áldozatok megsegítéséhez.

És mit várhatunk még Vascsák Kittitől a jövőben?

Nemrég teljesítette a cukrász vizsgáját, a Miskolci Egyetemen anglisztika szakot végez, mellette pedig spanyolul, olaszul, németül és kínaiul tanul, persze rengeteget edz és készül a következő világversenyeire.

Remélem egyszer már nem lesz meglepő, hogy egy szépségkirálynőnek van esze, és nem egy buta próbababa.

„Sose bírok nyugton maradni, állandóan új dolgokat akarok tanulni, fejleszteni magam. Számomra az a legfontosabb, hogy magamon dolgozzak és hogy én rendben legyek.”

Cikk: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Leighton Meester volt a Gossip Girl legnagyobb stílusikonja

Leighton Meester volt a Gossip Girl legnagyobb stílusikonja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet