Sztarenki Dóra: „Jó érzés olyan karakter szerepébe bújni, aki nem fél kimondani, amit gondol”

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sztarenki Dóra, a GLAMOUR Women of the Year 2023 Az év színésznője jelöltje a Terápia sorozattal került be a köztudatba, azóta számtalan alkotásban bizonyítja tehetségét. Most a Mellékhatás második évadában tűnik fel az RTL+ streaming csatornáján.

Sztarenki Dóra
Sztarenki Dóra élvezi, hogy a Mellékhatásban megformált karaktere ilyen szinten szabad
Fotó: Martin Wanda / GLAMOUR

Béranyaság, meddőség, lombik - ezek mind olyan témák, amikről a társadalom nagy része egyáltalán nem, vagy csak félve mer beszélni. A március végén debütált Mellékhatás című sorozat ezeket a fontos kérdéseket járja körbe, olyan tehetségekkel karöltve, mint Sztarenki Dóra, aki egy krízishelyzetben lévő lányt alakít.

Emlékszem, legutóbb a Covid járvány alatt beszélgettünk, nem volt egyszerű időszak. Remélem, azóta csak pozitív dolgokról tudsz beszámolni.

Nézőpont kérdése, az idei évben láthatnak majd a nézők azokban a filmes alkotásokban, amiket másfél évvel ezelőtt forgattunk le. Tavaly májusban felmondtam a Centrál Színházban, nem titok, hogy azóta Olaszországban próbálkozom. Itthon egyedül a Pinceszínházban a Semmit sem bánok című darabban játszom. Olaszország a második otthonom, ezért mindig benne volt a fejemben, hogy ott is kipróbáljam magamat. Tavaly a harmincadik szülinapom után erősödött fel bennem ez az érzés, úgy éreztem, most kell megvalósítani ezt a vágyamat, nem várhatok tovább. Senki nem mondta, hogy egyszerű lesz az ingázás, jelenleg nem tervezek Olaszországba költözni, egyelőre maradok a kétlaki életformánál, aztán meglátjuk, hogy alakul.

Mennyire nehéz színészként érvényesülni kint?

Elég nagy kihívást jelent, nagy ország, rengeteg tehetséges színésszel, értelemszerűen elsősorban őket preferálják. Nem egyszerű a nulláról kezdeni, de sehol sem könnyű.

Az elmúlt években számtalan nagyszerű alkotásban láthattunk. Melyiket emelnéd ki?

Ez mindig nehéz feladat, azt gondolom, nem lehet szó nélkül elmenni a Terápia című sorozat mellett, ez az alkotás nagyban meghatározta a színészi karrieremet. Hasonlóan említhetem az 1945 című filmet Török Feri rendezésében, vagy a Mellékhatás című sorozatot, aminek most indult a második évada az RTL+ streaming platformján.

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

A Mellékhatás alkotói egy nagyon fontos kérdést hoztak a felszínre - mennyire volt nehéz lelkileg azonosulni ezzel a szereppel?

Minden munka előtt, amikor elkezdek dolgozni egy adott karakterrel, előtte megpróbálok mindent megtudni az adott szerepről. Ahhoz, hogy hiteles legyen, és teljesen azonosulni tudjak vele, a külsőségek mellett a karakter lelkületébe is bele kell ásni. Vannak szerepek, melyek sokkal mélyebben megérintenek. A Mellékhatásban alakított Anna karaktere pont egy ilyen példa. Emlékszem, az első évad forgatása előtt, miután megkaptuk a szerepet, elmentünk egy anyaotthonba. Találkoztam egy lánnyal, aki krízishelyzetből menekülve került az intézménybe. Nagyon sokat mesélt, hogy mi történt pontosan vele, hogyan érintette lelkileg. Színészként érzékenyebbek vagyunk, egy fokkal magasabb empátiával és beleérző képességgel rendelkezünk, ezért egy ilyen személyes találkozás még erősebben el tud bennem indítani valamit.

Nagyon sok tabu téma vesz minket körbe, az egyik ilyen például a meddőség, a béranyaság vagy a bántalmazó kapcsolat.

Ezek mind olyan témák, amikhez az esetek többségében szégyenérzet és mély fájdalom is társul, ezért sem beszélnek róla az emberek. Kifejezetten örültem neki, hogy ezzel a karakterrel feszegethetem a határokat, tükröt mutathatok, attól, hogy nem beszélünk róla, ezek a problémák léteznek. Ma Magyarországon törvénytelen a béranyaság, de ettől függetlenül elindít az emberben egy kérdést: mi van azokkal, akik csak ebben a formában tudnak saját gyermeket vállalni? Ezek mind olyan témák, amiket nem merünk feszegetni, egyrészt nincs vitakultúránk, holott lehetne szépen pro és kontra érveket felhozni ebben a témában is. Nagyon sok érv és ellenérv van mellette, ez nem egy fekete-fehér dolog. Nem lehet egyöntetűen azt mondani a béranyaság kérdésére, hogy jó vagy rossz, nagyon sok faktorból áll. Bízom benne, hogy a sorozattal nagyobb hangsúlyt kap mindkét oldal, jobban megértik az emberek, hogy egyik fél sincs könnyű helyzetben. Ezek olyan témák, amiket nem szabad szőnyeg alá söpörni, vannak országok, ahol sokkal előrehaladottabb állapotban van az ezekről való kommunikáció, nálunk még van hová fejlődni.

A sorozatban Anna karakterébe, egy krízishelyzetben lévő fiatal nő bőrébe bújik Sztarenki Dóri
Fotó: RTL

A lombik kezelés is tabuként van kezelve.

Nagyon örülnék neki, ha a sorozattal legalább addig eljutnánk, hogy sokak számára világossá váljon, miről is szól tulajdonképpen egy lombik kezelés. Nem kell elmenni a béranyaság kérdéséig. Ma Magyarországon még a csapból is a gyerekvállalás folyik, sokan vágynak gyermekre, ha valamiért nem jön össze, kirekesztve érzik magukat. A lombikprogram tabuként van kezelve, érzékenyíteni kellene az embereket a témával kapcsolatban. Ha jobban tisztában lennének vele, pontosan miről szól egy ilyen beavatkozás, jobban átéreznék, milyen testi és lelki megpróbáltatáson kell átmennie egy párnak, hogy gyerekük születhessen.

Milyen visszajelzéseket kapsz/kaptál a sorozattal kapcsolatban?

Az első évad után sokan jöttek oda hozzám, és kérdezték, mikor lesz folytatás. Csak pozitív visszajelzéseket kaptam korábban, és a mostani évad kapcsán is bízom benne, hogy tetszeni fog a nézőknek.

Kihívást jelentett neked Anna karakterét eljátszani, vagy a második évadnál már könnyebb feladat volt?

A második évad már egy szerencsésebb helyzet volt, ilyenkor az ember idézőjelben előveszi az adott karaktert a fejében lévő kispolcról. Mindig könnyebb egy olyan szerepet eljátszani, ami nem teljesen a nulláról indul. Hiába változik a történet, fejlődik a karakter, az alapok ugyanazok maradnak. Fürdőztem ebben a szerepben, Annának, ami a szívén, az a száján, nem kell disztingválnia magát bizonyos helyzetekben, mindenről van véleménye, amit nem fél kimondani. Jó érzés egy olyan karakter szerepébe bújni, aki nem fél kimondani, amit gondol, és pont nem érdekli, mások mit szólnak majd hozzá.

Borbély Alexandra: „Ennél nagyobb szeretetet nem érezhet az ember, mint amiben most van részem"

Borbély Alexandra: „Ennél nagyobb szeretetet nem érezhet az ember, mint amiben most van részem"

Milyen volt a forgatás?

Nagyon összeszokott csapattá váltunk az évek során, ez nagyban segíti a közös munkát. Viszonylag sok idő telt el az első rész bemutatása és a forgatás között, jó volt újra találkozni, közösen megnézni a munkánk eredményét. Szerintem nagyon szuper lett a végeredmény, remélem, a nézők is szeretni fogják.

El tudsz vonatkoztatni a szakmaiságtól, amikor megnézel egy elkészült alkotást?

Sok mindentől függ, a Mellékhatás esetében viszonylag hosszú idő telt el, mire megnézhettem a sorozat első részét. Könnyebb volt leválni a karakterről és teljesen más szemmel nézni. Izgultam, milyen lett az egész.

Ha meg kellene fogalmaznod, miért ajánlod a GLAMOUR olvasóinak a Mellékhatást, mit mondanál?

Azért ajánlom mindenkinek, mert egyrészt látványos, szórakoztató és egyben olyan témákat feszeget, amikről érdemes és fontos beszélni, gondolkodni, mindezt nagyon magas minőségben.

Olvass még több nagyszerű nőről!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle teljesen összetört, válaszokat akar, miért nincs rá szükség

Meghan Markle teljesen összetört, válaszokat akar, miért nincs rá szükség

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)