Jacknek esélye sem volt túlélni a Titanicot, és erre tudományos magyarázat is van

Romantikusnak romantikus volt szegény Jack halála a Titanic című moziban, de vajon tudományosan is megállja a helyét? Nos, 25 éves vita dőlt el, hogy többé ne forgolódjunk álmatlanul a téma miatt. Köszönd szépen a rendezőnek, James Cameronnak, aki már nagyon unja a témát.

Már a tudomány is mellénk állt, hogy segítsen nekünk elengedni Jack karakterét a Titanic-ból
Már a tudomány is mellénk állt, hogy segítsen nekünk elengedni Jack karakterét a Titanic-ból
Fotó: Profimedia

Jó néhány dolog van, amit az 1997-es Titanic című mozinak köszönhetünk. Többek között Leonardo DiCapriót, Kate Winsletet, minden idők harmadik legnagyobb bevételét produkáló filmjét (fun fact: az első az Avatar 2,8 milliárd dollárral, amit ugyancsak a zseniális James Cameron rendezett, mint a Titanicot), és egy évtizedek óta tartó parázs vitát: miért kellett meghalnia szegény Jacknek, amikor ketten is elfértek volna azon rögtönzött kis „csónakon”?

Miután Cameron épp új filmjét, az Avatar második részét népszerűsíti, a Toronto Sunnak adott interjújában ismét felmerült szerencsétlen Jack sorsa, valamint a kérdés: nem történhetett volna ez másképp? (Ugyanitt, a legnagyobb csendben jegyezzük meg: ha Shakespeare még élne, ugyan hány dühös e-mailt kapna a Rómeó és Júlia befejezése miatt?) A rendező szeretett volna egyszer és mindenkorra pontot tenni az ügy végére, ezért a tudományt hívta segítségül, hogy kollektívan megértsük: Jacknek meg kellett halnia, hogy Rose életben maradhasson.

És nem, nem kizárólag dramaturgiai okok miatt, bár Cameron szerint az sem elhanyagolható tényező: „Olyan, mint a Rómeó és Júlia. Ez a történet a szerelemről, az áldozatvállalásról és a halandóságról szól. A szeretet áldozatban mérhető” – szögezte le a rendező, majd hozzátette, bízik benne, hogy talán 25 év elteltével többé nem kell foglalkoznia a kérdéskörrel, amit azóta is előszeretettel feszeget az internet népe.

James Cameron, Kate Winslet és Leonardo DiCaprio a Titanic forgatásán - nem, az ajtó még mindig nem bír el ennyi embert
Fotó: Profimedia

Leonardo DiCaprio akkora primadonna volt, hogy majdnem elbukta a Titanic főszerepét

Részben miattuk végezték el azt a tudományos kísérletet is, amiben újraforgatták az ominózus jelenetet: két olyan testtömegű színészt választottak, mint amilyen Kate Winslet és Leonardo DiCaprio volt a film forgatásakor, csak a kísérletben résztvevőket valóban jéghideg vízben vizsgálták.

Még hipotermia szakértő is megerősítette, hogy nem maradhattak életben mindketten az eredeti történetben, vagyis Jack áldozata nem volt indokolatlan és felesleges hősködés, Rose pedig nem terpeszkedett elkényeztetett lányként két ember helyén – James Cameron szerint valóban egy jó öreg Hegylakó helyzet állt fenn: „Csak egy maradhatott életben”. Mindezt a saját szemeddel is láthatod, az eddigi információk szerint ugyanis jövő tavasszal lesz megtekinthető az ezt feldolgozó különkiadás, plusz a tervek szerint ismét mozikba küldik majd a feljavított minőségű mozit.

Forrás: buzzfeednews.com

Még több izgalmas kulisszatitok:

Ez is érdekelhet

6 cipőtrend 2023-ra, amibe nagyon könnyű lesz beleszeretni

6 cipőtrend 2023-ra, amibe nagyon könnyű lesz beleszeretni

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói