´Ugyan már Szandra, mi lenne, ha téged is megnéznénk?´ - interjú Borbély Alexandrával

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Enyedi Ildikó filmje a Testről és Lélekről a berlini filmfesztiválon debütált, a női főszereplő, Borbély Alexandra igazán úgy érezhette, hogy a bedobták a mélyvízbe, hiszen ez volt élete első főszerepe nagyjátékfilmben. Amikor a GLAMOUR magazinnal készítettünk interjút a színésznővel még csak reménykedhettünk benne, hogy a film szép sikert ér majd el, de arra talán titokban sem számítottunk, ami végül történt. A Testről és Lélekről Arany Medve és FIPRESCI-díjat nyert, és azóta már a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjra is jelölték, Borbély Alexandra pedig az Európai Filmakadémia a legjobb európai színésznőnek járó díját nyerte el. Beszélgetésünk idején azonban még a premierre készült a színésznő.

Borbély Alexandra Testről és lélekről
Fotó: GLAMOUR/Ajkai Dávid

A fotózás kicsit elhúzódott, így aztán a beszélgesre már nem igazán maradt idő. Szandra este már a Katona József Színházban ölt fiúruhát, ugyanis az Ahogy tetszik Shakespeare darabban a főhősnőt, Rosalindát alakítja. Annyi időnk van, amíg a stúdióból a színházba érünk taxival. Ilyenkor jól jönne a szokásos sűrű hétköznap esti forgalom, sok-sok piros lámpával, de persze, amikor az ember az életében egyszer kisebb dugóért imádkozik, akkor úgy suhanunk át a városon, mintha vörös szőnyeget terítettek volna elénk. Szandra hamarosan megtapasztalja, hogy milyen is ez, ráadásul, ha szeretné sem tudja elfeledni, hogy mi vár, hiszen amikor éppen beszállunk az autóba, telefonon hívják, és miről van szó? Hát, persze, hogy a közelgő premierről! Vajon mennyire örömteli, hogy mostanában erről szól az élete, már amikor nem éppen a színpadon áll: "Frenetikus érzés, az ember álmaiban, távoli vágyaiban talán megfordulhat, hogy bármilyen nemzetközi fesztivál vörös szőnyegén menjen végig. Nekem ez az első komoly filmem, amiben főszerepet játszom, és hogy ez ennyire gyorsan megtörténik velem, az hihetetlen. Ez egy nagyon különleges történet két emberről, akik álmaikban találkoznak, aztán az életben is. Enyedi Ildikó varázslatos történetet talált ki és fantasztikus érzés volt ebben résztvenni" - mondja csillogó szemekkel.

Olvastad már? Februárban jön a Netflixre a magyar sikerfilm

Borbély Alexendra az egyetemről 2012-ben rögtön a Katona társulatába szerződött, a színpadon máris emlékezetes szerepek vannak mögötte, de a filmvászon már más terep. "Mindig hálás leszek azért, hogy forgathattam fél évet a Hacktion című sorozatban, mert a technikai részét a filmezésnek ott sajátítottam el. A filmezésnek nagyon sok szabálya van, amit meg kell tanulni, nem elég csupán csak a karaktert eljátszani, hanem tudnod kell, hova állhatsz, mit csinálhatsz. Nagyon sokan vannak egy forgatáson, nagyon sok ember dolgozik egy filmben, úgyhogy nagyon fontos, hogy ne hibázz, mert azzal tönkreteheted a többiek munkáját" - meséli. Szerepelt már a Swing és a Coming out című filmekben, de a Testről és Lélekről minden bizonnyal nagyon fontos mérföldkő lesz a pályáján. Talán most jött el az ideje egy igazi főszerepnek, próbálom forszírozni, de neki más véleménye van erről: "Szerintem ez nem úgy van, hogy megérsz valamire, ez most egy speciális helyzet volt. Az egyetemen találkoztam Enyedi Ildikóval, aztán kifejezetten nekem írta a pszichológus szerepét a filmben, és kereste a főszereplőt, Mária karakterét egy éven keresztül. Én segítettem neki ebben a castingokon, mert a pszichológusnőnek és Máriának van egy nagyon fontos közös jelenete. Mindig ott voltam ezeken a válogatásokon, aztán egyszer az Ildikó elhívott kávézni és azt mondta: "Ugyan már Szandra, mi lenne, ha téged is megnéznénk a főszerepre?" Annyira lelkes lettem attól, hogy valaki egy tőlem ennyire eltérő karaktert akart rám bízni, hogy azt gondoltam, muszáj bebizonyítanom, hogy én jó lehetek erre a szerepre" - meséli Szandra.

Alexandra szavaiból is érezni, hogy milyen nagy tisztelettel és szeretettel beszél a rendezőről. Így aztán nem meglepő, hogy a közös munkáról is nagyon lelkesen nyilatkozik: "Elképesztő Ildikóval dolgozni, olyan finomsággal, olyan rezgésszámmal érzi a másikat, hogy egy idő után annyira összehangolódtunk, hogy gyakran csak annyit kellett mondania, hogy most már csak menj be a térbe, és létezz. Színészvezetésben egyszerűen tökéletes" - árulja el.
Nem lehet észrevenni, hogy mennyire sokat jelent számára ez a film, az hogy ilyen fiatalon, hamrinc évesen megkapta ezt a lehetőséget. Amikor a filmezésről beszél, a taxi sötét hátsó ülésén szinte világítanak a szemei, és valami olyan átéléssel mesél, hogy szinte beleborzongok. "Az tetszik a filmezésben, hogy a szem beszél és mindent elmond. Ez annyira tiszta dolog és nem lehet hazudni, mert ha nem teremted meg magadban a karakter világát, akkor az azonnal látszik, egy nagyon különleges érzés, hogy rajtakapható vagy" - mondja.

Még sokáig beszélhetnénk erről, de begördülünk a színház elé. A Szandrával együtt töltött idő alatt feltűnt, hogy mennyire óvatos, ha a jövőről van szó, mint aki fél, kimondani a dolgokat, hátha elillannak, ezért csak félve kérdezem a terveiről: "Nem szeretek csalódni, nem szeretek elkiabálni semmit, ha egy dologban babonás vagyok, akkor ebben tényleg. Én inkább jobb félni, mint megijedni-típus vagyok. Annyira kiszámíthatatlan a filmezés, persze álmodozhatsz sok mindenről, de nem biztos, hogy újra kapsz egy ilyen lehetőséget. A legnagyobb vágyam az, hogy forgathassak még sokat, és azért reménykedem abban, hogyha ezt filmet szeretik majd, akkor annak lesz hozadéka". Mi más kívánhatnánk Alexandrának, mint hogy így legyen!

Az interjú eredeti változata a GLAMOUR magazin 2017. márciusi lapszámában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika népszerű lesz, a Skorpió teljesítheti párja vágyait - május 30.

Napi horoszkóp: A Bika népszerű lesz, a Skorpió teljesítheti párja vágyait - május 30.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)