A biztonságot keresték, a sarkvidékig mentek, és Norvégia mindent megváltoztatott bennük
Két kisgyerekkel külföldre költözni elsőre ijesztőnek tűnik – főleg, ha egy olyan ország a cél, ahol teljesen új, más körülmények fogadnak. D.F. Biankáék Norvégiában mégis megtalálták azt, amire a leginkább vágytak: a biztonságot, a nyugalmat és a lehetőséget, hogy családként még erősebbé, ellenállóbbá váljanak. Halden idilli kisvárosi békéjétől Tromsø pörgős sarkvidéki központjáig vezetett az útjuk, ahol nemcsak a sarki fény és a mesés tájak kápráztatják el őket nap mint nap, de az is, ahogyan az emberek egyszerűen, kiegyensúlyozottan, a természettel harmóniában élnek.
És hogy pontosan mit kaptak Norvégiától? Bianka, aki Facebookon is rendszeresen beszámol kalandjaikról, most a Glamour+ olvasóknak mesélt.
Mikor és hogyan kerültetek Norvégiába? Mi az, ami ott tartott benneteket?
2022 nyarán döntöttük el, hogy Norvégiába költözünk. Pont akkor született a kisebbik lányunk, tehát két három év alatti gyerekkel vágtunk bele. Nem volt mögötte sok racionális gondolkozás, csak egy nagy adag bátorság, meg egy kis őrültség (mosolyog – a szerk.). Fél év utánajárás, norvég nyelvleckék és szervezkedés után a férjem indult elsőnek 2023 januárjában, mi pedig áprilisban követtük. Először Haldenbe költöztünk, egy kisvárosba délen, ahol meglepően könnyen találtunk ismerősöket, és valahogy minden barátságosnak tűnt.
Ami itt tartott minket? Egyszerű: a biztonság. Nemcsak pénzügyileg, hanem úgy összességében. Norvégia stabil, kiszámítható, az emberek nyugodtabbak, boldogabbak, és ez ránk is átragad.
Ha jól tudom, mostmár északon éltek. Mi a különbség a két régió között?
Ha röviden kéne válaszolni: minden. Halden a délvidéki nyugis hely, Tromsø pedig a nagy északi kalandpark. Délen olyan, mintha egy képeslapban élnél. Szép erdők, kisvárosi nyugi, lassabb tempó. Tromsø egy másik világ. Nyáron nem megy le a nap, télen pedig másfél hónapig nem kel fel. Áprilisban havat lapátolsz, október elején ismét. És közben turisták jönnek a világ minden sarkából bálnát nézni, északi fényt fotózni, huskyval száguldani vagy épp rénszarvast etetni.
A város tele van fesztiválokkal, koncertekkel, programokkal, de mindenért vastagon kell fizetni, 1000 koronánál kevesebbért nagyjából csak egy pizzát kapsz a Peppes-ben. Viszont a helyiek baromi nyitottak, könnyebb ismerkedni, és tényleg olyan a természet, hogy minden nap megállsz, és csak gyönyörködsz benne. Fjord, hegyek, hó a csúcsokon – még nyáron is. Néha olyan érzésed van, mintha egy National Geographic dokumentumfilmbe költöztél volna.
A pingvinek túlélése szorosan összefügg az emberek jövőjével
Igen, el tudom képzelni, és bizonyára ezt könnyű volt megszokni. Mi a helyzet a többi dologgal, mennyire volt nehéz vagy könnyű a beilleszkedés?
A norvégok alapból kedvesek, de nem azok a típusok, akik az utcán rád borítják az életüket. Angolul mindenki beszél, de ha megszólalsz norvégul, még kevés hibával is, akkor hirtelen kinyílik a világ. Mintha azt mondanák: „oké, te tényleg próbálkozol, gyere beljebb!” Emlékszem, egyszer az oviban az óvónéni megdicsérte, hogy milyen szépen kértem egy almát, én meg csak vigyorogtam, mert előtte három óráig magoltam, hogy hogy mondjuk a gyümölcsöket. Nem volt helyes, nem volt tökéletes, de látták, hogy igyekszem.
És szerintem ezért volt könnyebb beilleszkednünk. Nem vártuk, hogy mindenki angolul beszéljen körülöttünk, inkább mi próbáltuk meg kinyitni a szánkat norvégul. Az meg, hogy a mondat végére odacsapjuk a „takk”-ot, vagyis a „köszönöm”-öt, már fél siker.
Ha az északi országok jönnek szóba, a hideg időjárás rendre előkerül. Ti hogyan élitek meg az éghajlat sajátosságait?
A legjobb hasonlat, hogy Tromsø-ben az időjárás és a fény olyan, mintha egy óriás kapcsolgatná a villanyt meg a termosztátot kedve szerint. Télen jön a gyertya, az extra világítás, na meg az északi fény, ami úgy világít az égen, mintha valaki odafestené. E káprázatos égi jelenség, továbbá a havas háztetők, a feldiszitett utcák látványa miatt télen néha nem tudom eldönteni, hogy a saját otthonomba értem-e haza, vagy véletlenül bekanyarodtam a Mikulás falujába.
Ezért van az, hogy a legnagyobb hóviharban is odafagy a mosoly az arcomra.
Egyszerűen lehetetlen komolyan venni a telet, amikor ennyire mesés. Nyáron pedig simán előfordul, hogy éjfélkor még sétálgatunk napszemüvegben. A hideg? Na, az nem olyan, mint ahogy mindenki képzeli. Nem -30 fokban rohangálunk rénszarvasszánnal a boltba. Inkább -5, -10 fok van, ami teljesen vállalható, ha megtanulod a réteges öltözködés szabályait. A gyapjú itt a legjobb barátod, olyan, mint egy második bőr, és hát a norvég ruha tényleg tudja, mi a dolga. Az ovis gyerekek simán kint vannak hóban, szélben, napsütésben, sőt, ha bent tartanák őket, abból balhé lenne (mosolyog – a szerk.). Kint eszik a tízórait is, akár egy-egy hóember társaságában.
Miben váltatok erősebbé szülőként és családként, mióta kint éltek? Hogyan hat a családi dinamikára az, ami körbevesz benneteket?
Abban, hogy itt nincs „nagymama taxi” vagy „papás pótnap”. Csak mi ketten vagyunk a férjemmel, így minden logisztika, minden betegség, minden oviba rohanás közös projekt. Az összes szeretetet, figyelmet, aggódást, választ tőlünk kaphatnak csak meg. Ez néha kőkemény, de közben sokkal erősebb csapat lettünk általa. Olyan, mintha egy állandó túlélőtúrán lennénk, csak itt nem medvékkel, hanem csúszós hókupacokkal és az ovis szülinapi meghívókkal kell megküzdeni.
Ha már szóba került az ovi, mesélj arról, hogy milyen a kinti rendszer, milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?
Az ovi itt teljesen más, mint otthon. Van, hogy heti egyszer van csak meleg étel, a többi hideg tízórai, például barna kenyér, sajt, uborka, főtt tojás, vagy akár lazac. A gyerekek esznek répát, uborkát, paprikát, almát, áfonyát – ez a napi természetes étkezési rutin. Ami nekem a legnagyobb különbség, hogy itt tényleg az életre nevelnek. A gyerekek nem egy steril udvaron nőnek fel, inkább olyan az ovi, mint egy szabadtéri kalandpark. Sziklákon másznak, hógolyóznak, esőben sároznak.
Hetente van túranap, és esőben, hóban, szélben is mennek. Ilyenkor kint vannak az erdőben vagy a fjordparton, ahol simán előkerül a kés farigcsáláshoz, tüzet gyújtanak, és a barkácsolás is igazi szerszámokkal megy. Itt nem az a kérdés, hogy veszélyes-e, hanem az, hogy hogyan tanulhatja meg a gyerek biztonságosan használni ezeket az eszközöket? A nevelők száma is teljesen más. Általánosságban 4-5 gyerekre jut egy felnőtt, a mi ovinkban konkrétan 3:1 az arány, ami nekem még mindig hihetetlen szám egy magyarországi óvodához képest.
És persze az sem számít furcsaságnak, ha egy gyerek 1 évesen kezd oviba járni. A 3 évesek többsége már nem alszik délután, de ha valaki akar, nyugodtan megteheti. Szóval az egész rendszer sokkal rugalmasabb, természetközelibb és kevésbé merev. Ez tetszik a legjobban benne. Ha egy dolgot átemelhetnék Magyarországra, az az lenne, hogy a gyereket ne burokban tartsák, hanem hagyják megtapasztalni, milyen a természetben lenni. Mert amit itt látok, attól a gyerekek sokkal magabiztosabbak, bátrabbak és lazábbak lesznek.
Mivel foglalkoztok te és a férjed kint? Szeretitek, amit csináltok?
Mindketten a vendéglátásban dolgozunk. Tromsø-be egész évben jönnek a turisták, szóval hotelekből, étteremből, kávézóból és pizzériából nincs hiány. Nagyon szeretjük, hiszen rugalmasan meg tudjuk oldani a gyerekek logisztikáját, pörgős, multikulturális, és mindig történik valami. És hát, valljuk be, vendéglátásban dolgozni egy olyan városban, ahol a világ minden sarkából jönnek emberek, kicsit olyan, mintha minden nap világkörüli útra indulnál: rengeteget beszélgetsz, új dolgokat ismersz meg, és nemcsak a híradóból ismered a nemzetközi történéseket, hanem az ott élők mesélik el, mi történik valójában.
Az esőt megszokod, de önmagad elveszíted a ködben – amit senki nem mond el az angliai életről
Helyi gasztronómia – mik a kedvenceitek?
Na, itt jön a móka. A norvég konyha elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, aztán amikor először ettünk rénszarvas pörköltet áfonyaszósszal, akkor rájöttem, hogy lehet ebben valami. Aztán ott a tőkehal, amit tényleg így hívnak, és tényleg ezt eszik, rántva. A lazac teljesen hétköznapi, és végre már én is el tudom készíteni olyan finoman, hogy a gyerekek is megnyalják mint a tíz ujjukat utána. Van bálnahús steak is (igen, tényleg), de az kicsit megosztó.
Az északiak viszont úgy néznek rá, mint mi a pörköltre. És persze van minden, ami hal: szárítva, sózva, füstölve, ropogósra sütve. Ami engem meglepett, az a brunost (barna, karamellás ízű sajt – a szerk.) Vagy megszereted, vagy soha többet nem akarod látni. A gyerekek például imádják. Ja, és a legnagyobb kedvencem: a helyi fahéjas csiga (skillingsbolle). Na, az pont olyan, mint Tromsø. Hidegben is melegít, egyszerű, mégis különleges.
A traumák feldolgozása időt, távolságot igényel – Beszélgetés Nemes Jeles Lászlóval
Ahogy láttam, nyáron hazalátogattatok. Milyen érzés volt Magyarországra jönni, itthon lenni?
Mint amikor valaki kinyitja a régi fotóalbumot, és egyszerre ömlik rá minden emlék. Minden évben hosszabb időt szeretnénk otthon tölteni, idén ez 9 nap lett, de az olyan sűrű volt, hogy egy évre elegendő élményt adott. Amikor otthon vagyunk, mindig jobban megéljük a pillanatokat: valahogy minden színesebb, hangosabb, erősebb illatú. A szúnyog például otthon valahogy nem bosszant, hanem hozzátartozik a nyárhoz. Imádtam, ahogy a gyerekek a kerti medencében csapkodtak, közben a szomszédból átszűrődött a rádió hangja és kakaós csiga illata lengte be a konyhát.
A kertben szedtük a paradicsomot, a nagyszülők bicikliztek a lányokkal, és ők közben kacagtak, mint akiknek ez a legnagyobb kaland az életben. Anyukám főzött, a gyerekek futkároztak a kis barátaikkal és az unokatesókkal jókedvűen. Lehet, hogy furán hangzik, de otthon valahogy minden nosztalgikusabb. Mintha egy filmbe csöppennék vissza, ahol én vagyok a főszereplő, csak közben már egy másik életet élek.
Szokott honvágyad lenni? Mi segít olyankor?
Igen, persze. De nem úgy, hogy állandóan szomorkodom, hanem inkább kis villanásokban. Egy illat, egy íz, egy magyar mondat, és máris érzem, hogy hiányzik. De aztán mindig eszembe jut, hogy épp ezek miatt, amikor otthon vagyunk, sokkal intenzívebben élek meg mindent. Nemcsak eszem a kakaós csigát, hanem tényleg élvezem. Nem csak látom a szüleimet, hanem minden percet megpróbálok elraktározni.
Ami segít, az az, hogy itt Norvégiában is jó az életünk. Nem gondolom, hogy elvesztettem volna az otthonom, inkább úgy érzem, hogy kettőt nyertem. Van egy otthonom itt, és van egy otthonom ott. És bár néha hiányzik egyik vagy másik, az is erőt ad, hogy tudom, bármikor haza tudok menni, és mindig lesz, aki várjon.
A Sarkvidéki mindennapok Facebook-oldalon a te szemszögedből ismerhetjük meg, hogy milyen kint. Hogyan hat rád az írás, egyáltalán mit jelent neked az, hogy megírod az életetek történéseit és hogy kifejezed a véleményed?
Az írás nekem olyan, mint egy nagy levegővétel. Ha valami lenyűgöz, mint például ahogy az oviban késsel vágnak a 3 évesek, vagy hogy a gyerekek heti túranapra mennek, azt leírom, mert szerintem tanulságos és inspiráló. Én imádok itt élni, és erről szívesen mesélek. A mesés tájakról, az egyszerű, de pont elegendő bolti kínálatról, vagy arról, hogy miért lehet az, hogy valaki két fizetés mellett is panaszkodik, míg más megtakarít, élményt gyűjt és nyaral, mert minden igény, élethelyzet és szokás kérdése.
Nekem a blog nemcsak egy online napló, hanem egy szűrő, amin keresztül megmutathatom, hogy igen, lehet egyszerűbben, lehet másképp, és attól még boldogan. Ilyen Norvégia. Nem kifelé él, egyszerű, nyugodt, kiegyensúlyozott. És ha közben néha vitát generál, az se baj, mert legalább beszélgetünk arról, hogy mennyire sokszínűen lehet élni ugyanabban a világban. A blog én szemem, az én hangom, az én véleményem. Az én világom, az én Norvégiám.
előfizetésem
Hírlevél
