„A vezetőnek nem kell a legokosabb embernek lennie a csapatban, sőt!” - Interjú Zolnay Judittal

Zolnay Judit példájából mindannyian tanulhatunk
Zolnay Judit példájából mindannyian tanulhatunk
Fotó: Tóth Balázs

Minden nő vezető, hiszen folyamatosan menedzseljük a saját és környezetünk életét, hozunk döntéseket és vállaljuk értük a felelősséget. De mi van akkor, ha valaki legalább ennyi gyeplőt tart a kezében, mindeközben pedig felsővezető egy nagyvállalatnál?

Zolnay Judit közel 15 évig volt vezérigazgató az egyik legnagyobb amerikai biztosítónál. Két ország is a keze alá tartozott, emellett édesanya, társ és barát egy személyben. Számos üzleti kihívásból került ki győztesen, mostanra pedig vezetőképzéssel, coachinggal és csapatépítéssel foglalkozik. Szerettük volna megtudni, mitől lehet jó egy vezető, hol kell keresni és megtalálni az egyensúlyt a sok szerep között, amit az életünk során felvállalunk, és végül hogyan és mikor érdemes kiszállni a mókuskerékből? Zolnay Judittal beszélgettünk.

Szerinted mikortól mondhatjuk egy nőre, hogy befolyásos?

Befolyásosnak lenni annyi, mint hatást gyakorolni másra, amelynek köszönhetően a másik vagy a közösség fejlődik.

Hogyan hozol meg egy döntést, amiben valójában teljesen tanácstalan vagy?

Mindenképpen bevonok mást is, akinek van tapasztalata, van életbölcsessége. Ezt követően felmérem az alternatívákat, kockázatokat és döntök.

Vezetőként nem lehet egyszerű, hogy mindig mindenre kell, hogy legyen válaszod. Hogyan lehet valaki mindig felkészült?

A vezetőnek nem kell a legokosabb embernek lennie a csapatban, sőt! Vegyük magunkat körül tehetséges emberekkel, szakértőkkel, jó vezetőkkel. Fejlesszük őket, bízzunk meg bennük, hatalmazzuk fel őket! Legyenek ők annak a területnek a vezérigazgatói, amiért ők felelnek.

Zolnay Judit szerint a feladatok megfelelő tervezéssel összeegyeztethetők
Fotó: Tóth Balázs

Mit gondolsz a folyamatos önfejlesztésről?

Élethosszig tartó tanulás nélkül ma már nem lehetünk versenyképesek.

Anno a munkádban volt, hogy egy lehetetlennek tűnő helyzetből a te stratégiád alapján vitted sikerre a céget. Honnan lehetsz biztos benne, hogy jó irányt képviselsz?

A hit szerepét gyakran elhanyagoljuk az életben. Az üzletben sincs ez másképp! Sokszor nem tudjuk előre, hogy jól döntöttünk-e, de ha döntöttünk, akkor abban az irányban hinni kell, magunkban is és a csapatban is. Az irányváltoztatás vagy esetleges kudarc esetén ugyanis újra lehet próbálni, de a bizalmat nehéz utólag újra felépíteni, ha arra nem helyeztünk hangsúlyt.

Ha mégis kudarcélmény ér, hogyan érdemes kezelni?

Fel kell állni gyorsan, megnézni, hogy mi volt az oka, magunkban keresni azt elsősorban, és feltenni a millió dolláros kérdést: mit teszünk legközelebb másképp annak érdekében, hogy legközelebb újra ne essünk ebbe a hibába, és sikeresek legyünk. Nézzünk körül, tanuljunk másoktól, de a saját hibánkból is. A kudarc természetes a sikerhez vezető úton.

Női vezetőként éreztél megkülönböztetést a nemed miatt?

A vezetésben nem, az emberi viszonyokban a társadalmi elvárások és beidegződések területén igen. Nők sokszor nem voltak velem támogatóak, a kisebbség az üzletben - ezek a nők - nem szolidárisak egymással sajnos. A férfiak számára, ha bizonyítottam - igaz kétszer annyit kellett sokszor érte dolgozni - az eredmény kreditet teremtett, később nem számított, hogy nő vagy férfi vagyok. Természetesen én is ügyeltem rá, hogy sportszerű legyek, a női/anyuka vagyok kártyát sosem játszottam ki.

A vezetési stílusodban szerepet játszik a nőiséged? Ha igen miben?

Sokat mosolygok, szeretem az embereket, kíváncsi vagyok rájuk, és imádom, ha fejlődnek a velem való együttműködésben. Hogy ez nőies vagy sem, nem tudom, de nekem nem is érdekes. A szép női cipők talán kivételek. (Mosolyog, - a szerk.)

Melyik az a terület, amiben egy vezetőnek kiemelkedőnek kell lennie?

Értően tudjon figyelni, legyen karizmája, de támogatásra használja, ne dominanciára. A rugalmasság és alkalmazkodás is kulcsfontosságúak lehetnek.

Hogyan lehet egyensúlyt találni a munka és a magánélet között?

Egy életünk van és sok feladatunk, szerepünk, ha tetszik. Prioritás, tudatos döntések az időnk beosztásáról ennek megfelelően. Nekem még egy csipet hedonizmus, no meg a gyerekeim és a sport segít.

Mit gondolsz, egy jó vezető meddig tud az lenni? Van az a pont, amikor vissza kéne vonulni, vagy ez alkat kérdése?

Az amerikai mentoromtól azt tanultam, hogy egy vezetői karrierben három fontos szakasz létezik: learn, earn and return. Tanulj, teremts egzisztenciát, egyben alakítsd ki a vezetői filozófiád, karaktered, stílusod, ehhez ismerd meg magad, majd ezeket folytasd, de a harmadik szakaszban már adj vissza a következő generációknak. Tudást, támogatást, mentorálást, szponzorálást. Legyen úgynevezett serious leisure is, azaz egy olyan tevékenység, amit ugyanolyan komolyan veszünk, és végzünk, mint a munkánkat. Lehet ez egy kis vállalkozás, sport, zenélés vagy akár festés.

Fenyegetett valaha a kiégés? Mik voltak a jelei és mit tettél ellene?

Lábon kihordtam egyet 38 éves koromban, a gyerekek iskolások lettek, felső vezetőként is új feladatot kaptam és elhanyagoltam magam, a testmozgást, a kapcsolódást önmagamhoz, hogy ne másoknak feleljek meg örökké, ne a szerepeimben akarjak megfelelni. Visszahoztam a sportot rendszeressé téve a heti menetrendemben és a barátokat, ezt azóta is tartom.

A legtöbben nem tudnak kiszállni, ha felfelé vezet az út, mindig több és több kell. Te mégis váltottál, mellesleg éppen egy újabb karriercsúcson. Miért?

Egyszer mindennek vége van, ez nem kérdés. A feladat az, hogy legyen bátorságunk, legyen lélekjelenlétünk és önbizalmunk újradefiniálni önmagunkat. Ez történik, ha a gyerekeink felnőnek, ha a munkánk már rutinná válik, ha már nem okoz akkora örömet és ha a cégünk nem tud további fejlődési lehetőséget biztosítani. Vidékről Budapestre költöztem, jogászból "üzletes", azaz értékesítési vezető lettem, majd cégvezető, majd más országban is cégvezető. Ezek mind újradefiniálások valahol. Közben én is sokat fejlődtem, változva, már nem vagyok ugyanaz a szegedi lány, mint voltam.

Mi a legfontosabb tanács, amit a leendő női vezetőknek adnál?

Ismerjék meg önmagukat, bízzanak jobban magukban és a tehetségükben és építsenek támogató netwörköt férfiakból és nőkből egyaránt. No meg jól kell párt választani!

Top 5 legfontosabb dolog egy vezető életében:

  1. A jó vezető mer kockázatot vállalni
  2. Értően figyel
  3. Folyamatosan fejleszt
  4. Gyakran támogat
  5. Dolgozik azon, hogy tudatos döntéseket hozzon magával és környezetével kapcsolatban

Szerzőnk, Havasi Virág végzettsége szerint közgazdász, de a diploma megszerzése után újságíróként helyezkedett el. Jelenleg is szabadúszó újságíró és tartalomgyártó, foglalkozik online marketinggel, évekig a Púdermentes podcastműsort vezette másodmagával. Jelenleg épp az első regényén dolgozik.