Árkád Budapest

GLAMOUR Lounge

2024. április 12. - 14.

GLAMOUR Lounge
GLAMOUR Lounge
Fotó: GLAMOUR

Ha tudod, hogy melyik színtípushoz tartozol, segít a mindennapokban, hiszen nemcsak ragyogóvá tesznek a megfelelő árnyalatok, hanem vásárláskor célirányosan tudod kiválasztani azokat a ruhákat, melyek kiemelik a szépségedet. A Coccolino szakértő színtanácsadói segítenek!

A minap hallottam a szépségszalonban, hogy egy, a testvérét elveszítő fodrász fennhangon híresztelte: a testvérét elvitte a rák, fél év alatt megölte. „Felháborító, hogy ilyen hamar meghalt a testvérem. Csak a COVID vakcina állhat a háttérben, semmi más… Nézzük csak meg, manapság egyre több a rákos” – mondta a hölgy, a vendégek pedig csak bólogattak.

Ha ott lett volna Dr. Bánhegyi Róbert János, a Békés Vármegyei Központi Kórház Onkológiai Centrumának vezető-helyettese, a rákkutatás egyik kiemelkedő alakja, biztosan közbeszól, és eloszlatja a tévhiteket. Habár a koronavírus elleni oltóanyagok zöme valóban mellékhatásokat okoz, egyik sem eredményez daganatos megbetegedést. Ezt a tévhitet még az elején tisztázzuk. Azért is biztos ez az állítás, mivel a rák kialakulása minimum tíz, de inkább húsz év alatt megy végbe a szervezetben.

Mivel a koronavírus elleni védőoltást alig néhány éve fejlesztették ki, kizárt, hogy mára daganatos megbetegedést okozzon. (A kutatások szerint a meddőség lehet az egyik legvalószínűbb mellékhatása a vakcinának, de erről egy másik cikkben.) A fodrász tézise tehát megbukott. De vajon mikor alakult ki a testvérében a daganat? „Doktor Úr! Kérem mondja meg nekem, hogy mi okozta a rákot! – mondják nekem a páciensek, de én erre mindig csak azt válaszolom, hogy ezt én nem tudhatom, hiszen nem ismertem tíz-húsz évvel ezelőtt az adott beteget.

Ugyanis a daganat kialakulása közel két évtizeden keresztül zajló folyamat, amelynek az utolsó szakaszában válik láthatóvá maga a rákos sejt. Ilyenkor már nem lehet visszafordítani a sok évvel ezelőtt lejátszódó eseményeket, amelyeknek következtében kialakul a daganat” – mondja Dr. Bánhegyi Róbert János, a Richter Érdeméremmel kitüntetett kutató. De vajon mi állhat a betegség hátterében?

glamour plusz ikon Magyar orvos hozhat áttörést a rák gyógyításában - Dr. Bánhegyi Róbert Jánossal beszélgettünk

Magyar orvos hozhat áttörést a rák gyógyításában - Dr. Bánhegyi Róbert Jánossal beszélgettünk

Így fejlődik ki a rák

Dr. Bánhegyi elmondása szerint a rák kialakulása hosszú idő. Miután az első rákot kiváltó hatás megtámadja a szervezetet, utána fokozatosan, különböző génmutációk révén kialakul az első ráksejt. Ezt követően a ráksejt elkezd növekedni és szaporodni, míg végül diagnosztizálható tumormasszává válik. Nézzük, hogy pontosan mi történik eközben, és milyen biológiai folyamatok zajlanak le a testben.

A daganat kialakulását három fő szakaszra bontjuk. Az első az iniciáció, amikor a sejtek genetikai anyaga károsodik, például dohányzás, UV-sugárzás vagy bizonyos vegyi anyagok hatására. Ilyenkor a sejtek még nem rákosak, de már károsodtak. Ez néhány évig tart. Ezután beszélhetünk a második, vagyis a promóciós szakaszról, amikor a károsodott sejtek elkezdenek szaporodni, és további mutációk halmozódnak fel bennük. Ebben a fázisban a sejtek gyorsabban osztódnak, és egyre inkább hajlamosak a daganat megerősödésére.

Ez akár öt-tíz évig is eltarthat. Végül a progresszió alatt a rákos sejtek invazívvá válnak és képesek átterjedni a szervekre. Ebben a stádiumban a daganat már észlelhetővé válik képalkotó vizsgálatokkal, miközben elkezd terjedni a szervezetben. Ez szintén évekig zajló folyamat.” A kérdés már csak az, hogy megállíthatjuk a rákos sejtek kialakulását? Egyáltalán, elkerülhetjük, hogy rákot kiváltó hatások érjék a szervezetünket?

Egy szó: életmód

Mint kiderült, bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát. A feldolgozott húsok, mint például a szalonna, kolbász, virsli és sonka különösen veszélyesek, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat, amelyek rákkeltő hatásúak. A vörös húsok, vagyis a marhahús és a sertéshús túlzott fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a vastagbélrák magasabb kockázatával.

Az erősen feldolgozott élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak finomított cukrokat és transzzsírokat, mind-mind hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásához. Az ilyen élelmiszerek nemcsak az elhízás kockázatát növelik, hanem gyulladást is okozhatnak a szervezetben, ami elősegíti a ráksejtek növekedését, arról nem beszélve, hogy cukorbetegséghez vezetnek.

Ezen kívül érdemes tudni, hogy a magas hőmérsékleten, mondjuk grillezéssel készült ételekben olyan vegyületek keletkezhetnek, mint a policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) és a heterociklikus aminok (HCA), amelyek szintén rákkeltő hatásúak. Ezért inkább alacsonyabb hőfokon süssük vagy főzzük a húsokat, hiszen ezzel is sokat tehetünk az egészségünkért.

De meg kell említeni a dohányzás káros hatásait, a stresszes élet egészségre gyakorolt negatív hatását, illetve a mozgásszegény életmódot. Éppen ezért a szakértő a beszélgetés során többször is hangsúlyozta az életmódváltás fontosságát. „A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a dohányzás elkerülése és a mértékletes alkoholfogyasztás kulcsfontosságú. A megfelelő életmód fenntartásával igenis elkerülhető a daganatos megbetegedés.

Nem túlzás azt állítani, hogy az életmódváltás legutolsó határideje: tegnap.

A rákot csak akkor tudjuk elkerülni, ha azonnal cselekszünk, és nem csak ígérgetjük, hogy holnaptól egészségesebben fogunk táplálkozni, vagy hogy a nyaralás után elkezdünk edzeni. A világ egyik leggyakoribb és legismeretlenebb betegsége ellen tehát létezik egy gyógymód, amit egészséges életmódnak neveznek.