Tényleg előnyt élveznek azok a nők, akik sminkelnek? A tudomány szerint határozottan

Számodra mennyire meghatározó a smink a munkahelyeden?
Számodra mennyire meghatározó a smink a munkahelyeden?
Fotó: IMaxTree

Alapozó, szemhéjpúder, rúzs, pirosító… Sokan már kislánykorunkban elkezdünk játszani anyukánk kozmetikumaival, hogy aztán felnőttkorunkban mi is vagyonokat költsünk a különböző sminktermékekre.

A sminkelés azonban sokkal több, mint felszínes szépítkezés - nem véletlen, hogy már az ókori egyiptomiak is viselték. Az elmúlt években pedig egyre több kutatás talált bizonyítékot arra, hogy a sminkviselés nemcsak a megítélésünket befolyásolja pozitív irányba, de az önbizalmunkat, sőt, a kognitív képességeinket is.

Okosabbnak érezzük magunkat kisminkelve?

Ismert pszichológia hatása a sminknek, hogy a viselője vonzóbbnak érzi magát, ami közvetve javítja az egyén önbizalmát és önbecsülését. De gondoltad volna, hogy okosabb is leszel a sminktől? Az amerikai Harvard Medical School és az olasz University of Chieti 2017-ben izgalmas kutatást végzett, ami során egy feleletválasztós tesztet töltettek ki egy csapat női egyetemistával.

A résztvevőket a teszt előtt három csoportra osztották. Az egyik csoport papíron színezett ki egy emberi arcot, a másik pozitív hangulatú, inspiráló zenét hallgatott, a harmadik csoportot pedig arra kérték, sminkeljék ki magukat. A kutatók hipotézise bebizonyosodott: ugyan a zenehallgatás is pozitív hatással volt a teszteredményekre, a sminkes csoport tagjai szignifikánsan jobban teljesítettek, mint a nők a másik két csoportban.

Persze senkinek nem lesz magasabb az IQ-ja néhány kozmetikumtól, de a kisminkelt résztvevőknek nőtt az önbecsülése, jobbnak érzékelték a kinézetüket, és ez pozitív irányba befolyásolta a kognitív képességeiket.

Milyen tanulságot vonhatunk le ebből? A titok ugyan nem a smink, hanem az önbizalom, de bátran szépítkezzünk kicsit többet, ha mentális megmérettetés, például vizsga vagy munkahelyi prezentáció előtt állunk!

Hogyan sminkeljünk állásinterjúra?

Hiába szeretnél te magadért, magadnak sminkelni vagy nem sminkelni, a tudomány állása szerint a “vakolat” vagy annak hiánya azt is befolyásolja, hogyan látnak minket mások - például a leendő főnökünk vagy a HR-es kolléga egy állásinterjún.

Szépségelőnynek nevezik azt a jelenséget, amikor a társadalmi normák és szépségideálok alapján vonzónak tartott személyek különféle kedvezményekben, előnyökben, jobb bánásmódban részesülnek. A szépségelőnyöket több kutatás is feltérképezte: a szebb diákok több figyelmet és jobb jegyeket kapnak, a munkaerőpiacra belépve több állásinterjúra hívják őket, és jobban is keresnek az átlagos kinézetű társaiknál.

Ezt a holdudvarhatással, más néven halo-effektussal magyarázhatjuk. A holdudvarhatás egy kognitív torzítás: egy pozitív tulajdonság miatt továbbiakat társítunk valakihez, még ha erről nincs is bizonyítékunk. Például, ha valakit vonzónak látunk, akkor öntudatlanul is feltételezzük, hogy mellé kedves vagy éppen okos is.

Tudatosan vagy sem, a legtöbben érzékeljük, hogy a szépség társadalmi előnyökkel jár, és ahogy tudjuk, úgy próbáljuk fokozni - például kozmetikumokkal és sminkkel. Szinte minden nő, a megkérdezettek 98%-a visel sminket állásinterjúra. A kisminkelt nőket társaságkedvelőbbnek, érdekesebbnek, magabiztosabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, szervezettebbnek, népszerűbbnek, és összességében “alkalmazhatóbbnak” ítélték a kutatások résztvevői.

A számok tükrében

Hasonló eredményekre jutott egy 2019-es tanulmány is, a statisztikai elemzés azonban árnyalta a képet. Az alapvetően kevésbé vonzónak érzékelt arcokon pozitívabb megítélést eredményezett a smink, míg a természetesen gyönyörű nőkön ez negatívba fordult.

A legalapvetőbb sminktermékek, amelyek a legtöbb női neszesszerben megtalálhatóak: alapozó, púder, szempillaspirál, rúzs
Fotó: IMaxTree

A szerzők feltételezik, hogy ha a szép nők sminkelik magukat, az azt a benyomást kelti a szemlélőben, hogy az adott személy egocentrikus, túl sokat foglalkozik a kinézetével, esetleg szexuális töltetűnek érzékelik, ami negatív hatást kelt egy állásinterjún vagy munkahelyi kontextusban. A fizikai vonzerő, akár természetes, akár sminkel fokozott, továbbá úgy tűnik, nagyobb szerepet játszik a vezetői pozíciókban, mint az alacsonyabb, asszisztensi munkaköröknél.

Most akkor előny vagy sem?

Szeretnénk azt hinni, hogy csak szakmai szempontok alapján hoz döntést egy HR-es, a tudatalatti elfogultságokat azonban nagyon nehéz legyőzni. Ha ilyen szituációra készülsz, a legjobb még mindig magabiztosan és önazonosan érkezni - tőled függ, mennyi sminkben érzed magad a legjobban. Túlzásba biztosan nem érdemes esni, de egy kis visszafogott natúr smink a segítségedre lehet a pozitív első benyomás megszerzésében.

Karrier vs. smink

Nem elég az állásinterjút teljesíteni, a munkahelyi megítélésre is hatással van a megjelenés, és közvetetten a smink. A mennyiséget azonban patikamérlegen kell kimérni, ha azt szeretnénk, hogy hozzáértőnek tartsanak a kollégáink. Egy 2011-es kutatás során 25 (fehér, afro-amerikai és spanyol etnikumú), 20 és 50 év közötti nőt fotóztak le négy különböző módon: egyszer teljesen natúr, sminkmentes arccal, majd a kutatók által „természetes”, „professzionális”, és „glam” kategóriába sorolt sminkkel.

A fényképeket 149 felnőtt résztvevőnek mutatták meg, férfiaknak és nőknek vegyesen. A résztvevőknek először másodperceken belül kellett ítéletet hozni az arcokról, majd korlátlan ideig vizsgálhatták őket, mindkét alkalommal azonos eredményre jutottak: a „professzionális” (közepes) sminkkel ellátott arcokat ítélték a résztvevők a leghozzáértőbbnek és legszimpatikusabbnak.

Természetesen, ha együtt dolgozol valakivel, jobban megismeritek egymást, beleértve a másik hozzáértését és személyiségét, de jó tudni, első ránézés alapján hogyan ítél meg valaki minket még egy szakmai környezetben is.

Egy másik tanulmány szerint a férfiak tekintélyesebbnek, magasabb presztízsűnek látják a sminket viselő nőket, míg a nők dominánsabbnak. A nők ráadásul több féltékenységet is éreznek a kozmetikumokat alkalmazó női arcokat látva. Végül egy Skóciában végzett 2018-as kutatásban visszafogottabban és erősebben sminkelt női arcok vezetői készségeit kellett megítélnie a résztvevőknek.

Nem mindegy a beosztás

A férfiak és a nők is negatívan értékelték a több sminket viselő arcokat, ami arra enged következtetni, hogy a menedzseri pozícióba való előrejutást nehezítheti, ha valaki erősen sminkel. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a kutatásokat steril, akadémiai környezetben végezték, a résztvevők csak egy-egy arcot látva hoztak ítéletet.

A hangsúlyos színeknek is megvan a helye és ideje
Fotó: IMaxTree

A mindennapi életben ennél sokkal több szempont alapján formálunk véleményt egymásról. Sokkal fontosabb például, hogy komfortosan érezd magad, önmagadat nyújtsd, legyen az teljes sminkben vagy natúr arccal. Ha például soha nem sminkelsz, akkor életedben először ne az állásinterjúra fesd ki magad, mert egy tanulmány ezt javasolja.

Gyanús, hogy még ha jól is sikerülne a sminked, feszengenél a szokatlan helyzetben. A fentieket fogd fel inkább érdekességképp, és vizsgáld meg a saját előítéleteidet - lehet, hogy te is hoztál már gyors döntést valakiről a külseje miatt?