8 tipp a tökéletes barnuláshoz

2014.július.4.

Veled is előfordult már, hogy ahogy sétáltál az utcán, megláttál egy kis napsütötte sarkot, és megálltál? Talán becsuktad a szemed, a fény felé fordítottad az arcodat és elképzelted, hogy egy gyönyörű strandon vagy?

Hogyha igen, tudod, hogy ez mennyire csodálatos. Csupán egy kicsi napsütés kell hozzá, és olyan, mintha egy perc alatt teljesen kipihennéd magad. Ez is mutatja, hogy a napozás mennyire jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt. A napfény hatására elkezd termelődni a D vitamin, ami igazából egy szteroid hormon, és ezáltal a hormonháztartásod kiegyenlítődik, ami miatt az egész test jobban funkcionál.

Olvasd el a következő 8 tippet, hogy a napozás áldásos hatásait minél jobban ki tudd élvezni!

1. Antioxidánsok! A mértéktelen sütkérezés káros. A szabadgyökök miatt ugyanis a testben oxidáció kezdődik el (mint a felvágott almánál, ha levegőn hagyod), ami a sejteket károsítja felgyorsítva ezzel az öregedés folyamatát. Antioxidánsokban gazdag ételek, mint például az áfonya, a spenót és a citrusfélék elképesztően jót tesznek a szervezetnek! Egy kicsit még rásegíthetsz azzal, ha a nyári hónapokban vitamint is szedsz. Az astaxanthin például belső napvédőként ismert. A C és az E vitaminoknak szintén áldásos hatása van, de az ionizált víz ivása is megfelel a célnak! Ez ugyanis szembeszáll a szabadgyökökkel, lelassítva az öregedést.

2. Alapozz! A nyár elején ne siess a barnulással. Elég az, ha naponta csak pár percet sütkérezel. Ebédidőben ülj ki a parkba, ha van rá lehetőséged, vedd le pólód, hordj rövidnadrágot vagy csak hajtsd fel a szárát, és hagyd, hogy érje a bőröd a nap. Ezzel mondhatni hozzászoktatod a tested a fényhez és a hétvégi strandolásnál nem fogja a bőrödet meglepetés érni.

3. Takard el magad! Ha az alapozásra nincs időd, menj biztosra és vigyél magaddal a strandra egy ernyőt és kalapot. Nem kell végig alattuk rejtőznöd, de legyenek ott, ha szükséged van egy kis pihire. Szerezz be egy hatalmas szalmakalapot, ami az idén kifejezetten divatos! A tested meg fogja hálálni.

4. Krémezz! A naptejek megosztóak. Egyrészt a szervezetet károsíthatja a bennük levő rengeteg toxikus hatóanyag, másrészt pedig blokkolja a D vitamin termelődését, emellett pedig a vízben is gondot okozhat a természetellenes anyag, ami leázik rólad. Ezzel szemben viszont tény, hogy főleg a világosabb bőrűek nem engedhetik meg maguknak, hogy védelem nélkül napra merészkedjenek. Szóval érdemes beszerezni egy méreganyag mentes, lehetőleg krémes állagút, amit délben magadra kenhetsz.

5. Napszemüveg! Ez egy olyan kiegészítő, amire megéri több pénzt kiadni. Ugyanis nem csak azzal károsíthatod a szemedet, ha nem viseled, de a rossz minőségű darabok is rosszat tesznek. A sötétítés hatására a pupilla kitágul, és többet enged be az UV sugarakból, amit a nem szűrős szemüvegek áteresztenek, szerencsére ilyenekbe már nagyon ritkán futhatsz bele, a legolcsóbbak is ma már UV-szűrősek, de nem árt azért vigyázni. Egy divatos szemcsi ráadásul a kinézetedet is feldobhatja, és a polaroid darabokon keresztül a világot is szebbnek látod majd!

6. A vízben is óvatosan! Sokan gondolják, hogy úszni délben is mehetnek, a víz majd megvédi őket. És utána csodálkoznak azon, hogy a hátuk rákvörös lesz. A víz teljesen átengedi a káros sugarakat, és mivel sok napolaj leázik a testről (ezzel az élővilágot is károsítva) a védelem is megszűnik. Egy erősen vízálló naptejet érdemes beszerezni, és a déli órákban a pancsolást is jobb elkerülni.

7. Ne bízz a felhőkben! Ugyanilyen tévhit, hogy ha felhős az idő, nem fog barnulni vagy leégni az ember. Pedig de. A sugarak áthatolnak a felhőrétegen és csak egy kicsit gyengülnek. Emiatt nem szabad elszomorodni, ha a napozás alatt azt veszed észre, hogy az égen felhők gyülekeznek, bronzosodni úgy is tudsz, viszont akkor is gondolnod kell a megfelelő védelemre!

8. Akkor se ijedj meg, ha leégtél! Ma már minden strandnál lehet kapni jótékony hatású zseléket és krémeket, amik enyhítik a pirulást és az égető érzést. Ha nincs alkalmad vásárolni, kenj magadra egy kis tejfölt (bármennyire bizarr is, tényleg működik), de a leghatásosabb az aloe vera gél. Másnap pedig ne ugorj ki feltétlenül a napra, engedd a bőröd egy kicsit pihenni.

Ez is érdekelhet

Ezt a tésztát büntetlenül eheted: Bolognai cukkinispagetti

Ezt a tésztát büntetlenül eheted: Bolognai cukkinispagetti

G-Életstílus

Extrém szélsebességű viharokat hoz a klímaváltozás Magyarországon

Extrém szélsebességű viharokat hoz a klímaváltozás Magyarországon

G-Életstílus

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat

Hangulatzavarok léteznek, fontos és természetes rajtuk dolgozni: a Mélylevegő Projekt nem kezeli tabuként a problémákat