Eddig rosszul ápoltad magad odalent, és még csak nem is tudtál róla - Mindent az intim higiéniáról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Minden nő számára elengedhetetlen beszélni róla, mégis a legtöbben tabuként kezelik az intim higiénia fogalmát. Nőgyógyász most választ ad az összes olyan kérdésedre, ami a témával kapcsolatban felmerülhet.

Szakértő beszél nyíltan az intim higiénia alapszabályairól
Szakértő beszél nyíltan az intim higiénia alapszabályairól
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Tudjuk, hogyan kell helyesen arcot mosni, és sokszor esik szó a hajmosási rutinról is, de az intim terület ápolása valahogy mindig kimarad a repertoárból. Egyszerűen cikinek érezzük, ezért nem is merünk szót ejteni róla, pedig legalább annyira fontos lenne, mint bármely más testrész tisztán tartásáról - ha nem fontosabb. Szinte nincs olyan nő, aki ne szembesült volna már valamilyen intim problémával - kinél súlyosabb, kinél gyorsabb átfutású, volt -, hiszen mi nők 5 percre sem tudunk egy hideg felületre leülni anélkül, hogy ne éreznénk utána a következményeket. Az intim higiénia komplexitása, valamint a hiányos tudás miatt szerettük volna alaposan körbejárni a témát, amelyben Dr. Iszlai-Téglás Beáta, az L33 Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa volt segítségünkre.

Bemutatjuk: ő a nemi szerved!

„Nőgyógyászként örömmel tölt el, hogy teret kap ez a téma és egyre több platformon tudjuk hangoztatni a női egészség tudatos fenntartását. Kevesebb a tabu, így a hölgyek bátrabban beszélnek a panaszaikról és teszik fel a kérdéseiket" - válaszol felkérésünkre Beáta, aki mindenek előtt egy dolgot fontosnak tart tisztázni: ismerned kell a nemi szerved működését ahhoz, hogy azt tudd nyújtani neki, ami számára a legjobb. A szakértő szerint sajnos „még mindig rengeteg tévhit kering az intim higiéniával kapcsolatban, amelyek egyrészt jöhetnek az anyáinktól vagy nagyanyáinktól átvett, elavult vagy helytelen tisztálkodási szokásokból adódóan, másrészt az interneten keringő, rengeteg hamis információn keresztül."

Mivel az iskolai egészségnevelés sincs azon a szinten, ami a fiataloknak kellőképpen kielégítő válaszokat adhat a kérdéskörről, Beáta a tabuk ledöntögetéséhez elengedhetetlennek tartja, hogy elsősorban megismerjük a női nemi szerv működését. „A nemi szervünk ugyanúgy, mint az egész szervezetünk egy nagyon jól kitalált és komplex működésű rendszer. A hüvelyünk egy komplett ökoszisztéma, ezért érdemes legalább annyi figyelmet szentelni rá, mint a testünk többi részére. Nagyon fontos, hogy a jelzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni, a kóros eltéréseket tudnunk kell felismerni, orvosi segítséget pedig bátran, tabuk nélkül kérjünk, de panaszmentesség esetén se hanyagoljuk el az éves nőgyógyászati vizsgálatot" - hangsúlyozza a szakértő.

Fontos, hogy megértsd, hogyan működik a nemi szerved ahhoz, hogy megfelelően tudd ápolni
Fotó: Getty

„A hüvely felületét borító hámsejtréteg egy glikogénben gazdag nyálkahártya, mely hormonális változásainknak megfelelően alakul. A glikogén az ösztrogén hormonunk hatására egyszerűbb cukrokká válik, majd a hüvelyben szép számban jelen levő lactobacillusok (tejsavbaktériumok) hatására fermentálódik és tejsavvá alakul. Ez a tejsav határozza meg a hüvely savas közegét, mely a kórokozók elszaporodását gátolja és védi a hüvelyt a külső behatásoktól" - magyarázza a nőgyógyász. Ezért amikor az intim tisztálkodásról van szó, az elsődleges szempont az, hogy ezt a savas közeget semmiképp se borítsuk fel.

4 kérdés, amit sosem mernél megkérdezni a nőgyógyásztól

4 kérdés, amit sosem mernél megkérdezni a nőgyógyásztól

Tartsuk be az aranyszabályokat!

Van néhány szabály, amelyeket érdemes betartani, ha szeretnénk a normál egyensúlyi állapotot fenntartani a hüvelyben. Tusfürdő és babafürdető egyáltalán nem jó választás az intim terület tisztán tartására, ezért a szakértő más alternatívát ajánl: „Szintén savas pH értékű, de erre kifejlesztett készítményeket érdemes használni, például illatanyag mentes intim mosakodókat, intimszappant vagy csupán csak vizet." Amennyiben belül mossuk, irrigáljuk a hüvelyt, sokkal nagyobb kárt tehetünk természetes rendszerében, mint gondolnánk. Emellett más tényezők is befolyásolhatják az intim terület higiéniáját. „Fontos a fehérnemű megfelelő megválasztása, a műszálas, feszes, kényelmetlen darabok helyett jól szellőző, pamut vagy természetes anyagú, kényelmes verziók javasoltak" - folytatja a szakértő. „Nedves törlő használata esetén mindenképpen egy illatanyagtól mentes terméket válasszunk, az intim terület törlése elölről hátrafelé tartó irányba történjen és ne fordítva - ez egy fontos mozzanat, amire érdemes már a gyerekeinket is megtanítani, ugyanis helytelen alkalmazás esetén a végbélnyílás körül jelenlevő baktériumokat a hüvely felé sodorjuk, amely visszatérő fertőzést és panaszokat okozhat" - teszi hozzá.

Intim mosakodó gél BABÉ 4423 Ft/250 ml (17,69 Ft/1 ml)
Fotó: Babé

Válassz egy kifejezetten intim területre kifejlesztett mosakodót, ha szeretnéd elkerülni a hüvelyi egyensúly felborulását.

A menstruáció alatt

„Soha nem lehet eleget beszélni a menzesz alatti intim higiéniáról sem, hiszen ezen a téren is rengeteg eltérő szokás és termék van jelen" - hívja fel Beáta a figyelmet a menstruáció közbeni intim tisztálkodás fontosságára. „Általános szabályként azt emelném ki, hogy bármilyen eszközt is használunk - legyen az betét, tampon, kehely vagy menstruációs bugyi -, a legalapvetőbb szabály, hogy mindig rendszeresen cseréljük azokat, a kórokozók ugyanis a pangó, véres közeget igencsak kedvelik, mert természetes táptalajt képez számukra."

Míg ezek az eszközök többnyire veszélytelenek és könnyen kezelhetőek, a szakértő rámutat egy manapság rendkívül elterjedt termékre, ami már többeknél okozott problémákat, így annak használatát nem javasolja. „Felhívnám a figyelmet az utóbbi években elterjedt intim szivacsra, mely bármelyik drogériában elérhető. Kicsi, szív alakú, hüvelybe helyezhető eszköz, és ugyancsak a menstruációs vér felfogására szolgál. Mivel nem rendelkezik semmilyen zsinórral, így mozgáskor felcsúszhat a hüvelyboltozatba, majd gyakran olyannyira ott is ragad, hogy az eltávolítása gyakorlatlan kezek számára lehetetlenné válik. Ilyenkor sajnos nem marad más opció, mint az orvosi ellátás igénybevétele; éppen ezért ez a módszer kerülendő" - tanácsolja az orvos.

Ez még normális?

Sokszor fejtörést okoz, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy a hüvelyi váladék milyensége és mennyisége még a normális keretek között mozog e. „Mivel a hüvely hámrétegében számos kisebb- nagyobb mirigy található és ezek folyamatosan váladékot termelnek, így egy bizonyos mennyiségű hüvelynyák jelenléte normális" - fejti ki a szakértő. „Ez általában színtelen, vagy enyhén fehéres, szagtalan, kis vagy közepes mennyiségű. A hüvelyváladék minőségét illetően az életkor is meghatározó, a terhesség időszaka alatt például megnő a mennyisége és az állaga is, változókor felé haladó hölgyeknél pedig drasztikusan lecsökken."

Ha a hüvelyi váladék a megszokottól eltérő, mindamellett pedig más tüneteket is tapasztalsz magadon, úgy a probléma súlyosságát mérlegelve érdemes orvoshoz fordulni. „Amennyiben a normálistól színében, illatában, állagában vagy mennyiségében eltérő jellegű folyást észlelünk, és ehhez netán hüvelyi diszkomfort, irritáció, viszketés, égő érzés, vagy vizelési panasz társul, kérjük egy egészségügyi szakember segítségét" - mondja Beáta. Otthoni gyógymódként a szakértő a cicafarkteából, kamillateából és teafaolajból készült ülőfürdőt javasolja, bár egyik hatékonysága sem bizonyított tudományosan. A kúpokkal való kísérletezgetést pedig azért tartja veszélyesnek, mert otthoni körülmények között nem lehet pontosan megállapítani, hogy a probléma gombás vagy bakteriális eredetű-e.

Hüvelytabletta GYNOFLOR 4649 Ft - benu.hu
Fotó: Benu

A szakértő szerint „a hüvely normál flórájának fenntartása érdekében időnként nyugodtan használjunk Lactobacillus vagy tejsav tartalmú hüvelykészítményeket, amelyek nagy választékben, vény nélkül kaphatók bármelyik gyógyszertárban." Ezenfelül megelőzésképpen sokat tehetünk egészségünkért, ha nyilvános helyek (WC, szauna, öltöző, mosdó) használata után alaposan kezet mosunk, mindig terítünk magunk alá tiszta törölközőt és nem ülünk rá közvetlenül a WC ülőkéjére. Strandolásnál vagy uszodahasználatnál sem ajánlatos sokáig a vizes fürdőruhában maradni, ugyanis a kórokozók szeretik a nedves felületeket.

GlamDrop: Lépjünk fel együtt az utcai zaklatás ellen!

GlamDrop: Lépjünk fel együtt az utcai zaklatás ellen!

Szőrdilemma

Meglepő, de a nőgyógyász szerint az intim területekre ugyanazok a szőrtelenítési szabályok vonatkoznak, mint bármely más testrészre, azzal a különbséggel, hogy ez egy érzékenyebb bőrfelület és saját magunk számára kevésbé hozzáférhető. Óvatosabbnak kell lenni, vagy érdemes szakemberre bízni a dolgot. „Sérült, gyulladt területet ne szőrtelenítsünk, illetve az esetleges szőrbenövést se nyomkodjuk vagy piszkáljuk, inkább fertőtlenítsük naponta többször, hogy elkerüljük az esetleges gyulladást" - javasolja Beáta.

Használatra kész gyantacsíkok bikinivonalra és hónaljra X-EPIL 1099 Ft
Fotó: X-Epil

A speciális gél állagának köszönhetően a bikini vonaladról magad is egyszerűen el tudod távolítani a szőrt, csak arra figyelj, hogy a gyantázás biztonságos lépéseit mindenképpen tartsd be.

A legkényesebb kérdéseidre is választ kaphatsz:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)