Népszerűbb volt, mint a trónörökös, mégis vesztesként emlegetjük - András herceg bukásának története egy szakértő szemével

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az április 5-én bemutatott Interjú a herceggel című Netflix-dráma viszonylag keveset árul el arról, hogy András herceg miként jutott el a Buckingham-palotából a gyermekprostitúcióval és emberkereskedelemmel is vádolt Jeffrey Epstein New York-i otthonába. Pedig ez a történet legalább olyan érdekes, mint az, hogy milyen manőverezéssel húzták bele II. Erzsébet középső fiát egy botrányos interjúba a BBC Newsnight című műsorának készítői.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekeik társaságában
Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekeik társaságában
Fotó: Anwar Hussein Collection/ROTA/Getty Images

Ha az ember Károly király idősebb öccséről szóló könyveket keresgél, akkor azzal szembesül, hogy vagy a ‘80-as években íródott hőseposzi ihletésű életrajzokat talál vagy olyan kiadványokat, amelyekben a Jeffrey Epstein név előkelő helyen szerepel. A kontraszt nagynak tűnik, pedig András herceg beceneve már a korai években a „Kanos Andris” volt.

A hercegre - saját elmondása szerint - akkor ragasztották rá ezt a becenevet, amikor tinédzserként megpróbált átszökni a szomszédos lányiskolába. Ilyen történeteket a nála 11 és fél évvel idősebb bátyjáról nemigen hallhatott senki. Ennek egyértelműen az volt az egyik oka, hogy Andrásnak mindenki többet nézett el, mint Károlynak.

Ezzel az 1960. február 19-én világra jött herceg tökéletesen hozta a helyzetéből fakadó papírformát. Annak ellenére ő volt a trónörökös tartaléka ugyanis, hogy a születési sorrendben Károly mellett a nővére, az 1950-ben született Anna hercegnő is megelőzte. Ennek az volt az oka, hogy akkoriban a fiúgyermekek még előnyt élveztek a lányokkal szemben a trónöröklés rendjében.

Megváltozott a brit trónöröklési rend, így néz ki most a sorrend a trónért

Megváltozott a brit trónöröklési rend, így néz ki most a sorrend a trónért

Nehezebb gyerekkora volt Károlynak, mint az öccseinek

András herceg - unokaöccséhez, Harry herceghez hasonlóan - már kisgyermek korától megtapasztalhatta a tartalék életmód minden előnyét és hátrányát. Az ő vállait jóval kisebb teher nyomta, mint a Károlyét, cserébe a monarchiában betöltött szerepe csalóka, kevésbé megfogható volt. A kettős helyzetet egy tényező viszont valószínűleg előnyös irányba billentette: II. Erzsébet már a koronát viselte, amikor megszületett a második fia.

Míg Károly és Anna gyermekkorának néhány meghatározó évét átitatta az uralkodásba éppen fejest ugró Erzsébet hiánya, addig András jóval többet kapott az anyai törődésből. A yorki herceg és 4 évvel fiatalabb testvére, Eduárd a királynőnek egy megállapodott és harmonikus életszakaszában született. Aki pedig követte A korona című sorozatot, az azt is tudja, hogy a közvélekedés szerint Erzsébet királynő és Fülöp herceg házasságának újjáéledését és stabilizálódását is jelezte a két fiú érkezése.

Bár az Interjú a herceggel egy még mindig túlságosan rideg neveltetést elszenvedett (és emiatt gyermeki állapotban ragadt) férfi képét festi le, a visszaemlékezések szerint Andrást ebben a közegben érzelmi szempontból és tárgyakkal egyaránt elkényeztették. Emellett a hercegre sokan alapvetően is hangos, magabiztos kisfiúként emlékeznek.

Filmszerep miatt szakított szerelmével András herceg

Talán ez az oka annak, hogy a yorki herceg a bátyjával ellentétben egyáltalán nem szenvedett a híresen kemény, skóciai bentlakásos iskolában, Gordonstounban. Itt szerzett pilótaengedélyt is, majd csatlakozott a brit haditengerészethez, ahol helikopterpilótaként szolgált. Később részt vett az 1982-es Falkland-szigeteki háborúban, amelybe Erzsébet királynő is könnyen elengedte, mivel úgy gondolta, középső fiának hazafias kötelessége bekapcsolódnia a harcba.

András herceg egészen Vilmos herceg születéséig volt tartalék - Károly király tartaléka a trónöröklésben
Fotó: WPA Pool / Pool / Getty Images

András rendkívül bátran és hatékonyan hajtotta végre a küldetését. Így aztán amikor hazatért a győztes háborúból, népszerűsége csúcsára került. Csakúgy, mint Harry két és fél évtizeddel később, András már-már háttérbe szorította a bátyját ebben a rövid időszakban. A fiatal (és Károlynál sokkal jobb külsejűnek tartott) herceget azonban pontosan egy héten belül szó szerint letaszította a trónról Vilmos születése.

A történelem megismétli önmagát: Katalin hercegnével megismétlődött az anyakirályné története

A történelem megismétli önmagát: Katalin hercegnével megismétlődött az anyakirályné története

A tartalék szerepétől megfosztott középső királyfi nem búsult sokáig, mivel a nők körében még mindig erős érdeklődésre tarthatott számot. Bár sokan már ekkor is felfuvalkodott alaknak tartották, akármerre járt a jóképű falklandi hős, mindenhol rajongókra akadt. Ezt a szerepet interjúk, felvételek és beszámolók tanúsága alapján rendkívül élvezte.

Mindez persze nem feltétlenül jelentette azt, hogy szerelmi téren könnyű dolga volt. Beleszeretett ugyanis az amerikai színésznő és fényképész Koo Starkba, akit még a háború előtt ismert meg, és aki élete első komoly kapcsolatát jelentette. II. Erzsébet állítólag kedvelte Starkot, de szakmája már kevésbé tetszett neki, különösen, hogy András szerelme korábban erotikus filmben is játszott.

Ezért aztán a hercegnek szakítania kellett Starkkal, akivel azonban ma is annyira jó viszonyt ápol, hogy a színésznő néhány évvel ezelőtt nyilvánosan kiállt mellette az Epstein-botrány kapcsán.

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Csak 6 évig tartott a hercegi házasság

András herceg viszonylag gyorsan felépült a szerelmi bánatból, hiszen 1985-ben már Sarah Fergusonnal járt. A lángoló vörös hajú, vidám és hangos „Fergie-vel” Diana hercegné ismertette össze a sógorát. A későbbi walesi hercegnének még éppen csak elkezdett udvarolni az angol trónörökös, amikor szorosabban összebarátkozott Sarah-val, akit aztán udvarhölgyéül is szeretett volna fogadni.

András herceg és Sarah Fergusson házassága nem volt hosszú életű
Fotó: Derek Hudson/Getty Images

A palotában azonban nem tartották őt megfelelő választásnak. Diana nem adta fel: jó emberismeretről tanúbizonyságot téve úgy döntött, bemutatja a barátnőjét András hercegnek, akit szintén nagyon kedvelt. 9 hónappal később, 1986. július 23-án már zúgtak az esküvői harangok, 1988-ban pedig megszületett Beatrix hercegnő, akit 1990-ben Eugénia követett.

Tényleg van oka félni Károly királynak a saját fiától? Szakértő válaszol

Tényleg van oka félni Károly királynak a saját fiától? Szakértő válaszol

Bár a pár szemmel láthatóan mélyen szerelmes volt az első időkben, az új hercegnét pedig nagyon megszerették az udvarban, a gondok is hamar jelentkeztek a házasságban. A média és a nép kezdeti imádata után kegyetlen kritikák érték Sarah stílusát, hercegné a férjéhez viszont nemigen fordulhatott, mivel András az esztendő nagy részét távol, a haditengerészetnél töltötte.

Így aztán a Sarah végül esztelen költekezéssel és viszonyokkal vigasztalódott. Mindennek következtében a yorki hercegi pár 1992-ben már külön élt, 4 évvel később pedig kimondták a válást is.

„Eladta” a volt felesége Andrást

Sem Andrásnak, sem pedig Sarah-nak nem volt azóta olyan kapcsolata, amelyről tudott a közvélemény. Emellett híresen jóban vannak, egy rezidencián élnek, az utóbbi időben pedig az a hír járja, hogy hamarosan újra összeházasodnak majd. A megkésett romantikát némileg sötétre színezi viszont kettejük történetének az a vetülete, hogy az adósságokban úszó Sarah Fergusont 2010-ben lebuktatta egy újságíró, amint nem kevés pénz fejében elérési utat biztosított a volt férjéhez.

V. Vilmos király - kezdjünk barátkozni a kifejezéssel és Károly király lemondásával?

V. Vilmos király - kezdjünk barátkozni a kifejezéssel és Károly király lemondásával?András herceg és Sarah Fergusson a mai napig nagyon jóban vannak bár már évek óta nem házasok
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

András herceg ekkoriban az Egyesült Királyság kereskedelmi és befektetési különmegbízottja volt nemzetközi színtéren, és az évek alatt egyre gyakrabban hozták kapcsolatba sötét alakokkal. Arra viszont senki sem számított, hogy II. Erzsébet egyik fia egy olyan emberkereskedővel is mutatkozik majd, aki a világ gazdagjai és hatalmasai számára közvetített ki hátrányos helyzetű kiskorú lányokat.

András a ‘90-es évek végén ismerkedett meg Jeffrey Epsteinnel, akit az üzletember szeretője és bűntársa, Ghislaine Maxwell örökösnő mutatott be neki. Az ezredforduló környékén és az azt követő években néhány királyi eseményen is megjelentek együtt. Ami viszont ennél sokkal nagyobb bombaként robbant később, az az volt, hogy a herceg Epstein 2008-as letartóztatása után is tartotta vele a kapcsolatot.

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

Ez abból a lesipuskás fotóból derült ki, amelyet kettejükről készítettek a Central Parkban 2 évvel azután, hogy Jeffrey Epsteint kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt börtönbüntetésre ítélték. A Newsnight tisztázónak szánt 2019-es interjújában András herceg azt a magyarázatot adta a találkozóra, hogy akkor mondta el a volt barátjának: meg akarja szakítani vele a kapcsolatot.

Ebből a történetből azonban számos ellentmondás bomlott ki. A herceg nyilvános magyarázkodásának több szexista vagy komikus eleme pedig nevetséges és megvetett figurává, önmaga karikatúrájává tette az egykori dédelgetett herceget és fess háborús hőst.

A királynő óvta meg Andrást a pertől

Hogy a neveltetése okozta túlzott magabiztossága, sokszor arrogánsként leírt személyisége, a tartalékszerepből fakadó bizonytalanság vagy magánéleti kudarcok okozták-e András herceg óvatlanságát Jeffrey Epstennel kapcsolatban, azt nehéz eldönteni. A yorki herceg azóta is töretlenül ragaszkodik az ártatlansághoz.

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Pedig a balul elsült Newsnight-interjú után mind az ő királyi fensége címet, mind pedig közéleti szerepét elvesztette. András népszerűsége az utóbbi években romokban van. Ha a herceg nem is követett el semmit, elővigyázatlansága és zavaros kapcsolati hálója már önmagában problémás szereplővé teszi őt a jelenleg amúgy is súlyos gondokkal küzdő királyi családban.

Az pedig, hogy kiderült: II. Erzsébet egyértelműen támogatta a fiát anyagilag a botrány során, a királynő emlékezetén is csorbított valamennyit. Különösen, hogy a pénz egy részét András annak a Victoria Giuffre-nek fizette ki, akivel közös képe is készült és aki azt állítja, hogy a yorki herceget Epstein parancsára többször is szexuális szolgáltatásokban kellett részesítenie 17 éves korában.

Giuffre New Yorkban polgári pert indított András ellen, ami megegyezéssel ért véget. Ez azonban nem jelentette a botrány királyi részének végét, hiszen az, hogy András nem vállalta a pert, csak szította a vele kapcsolatos ellenérzéseket. Emellett a hercegről idén terhelő vallomásokat olvashattunk néhány nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumban is. András felett folyamatosan ott lebeg Damoklész kardja, mivel rendszeresen pedzegetik, hogy számos ellene szóló bizonyíték fog még napvilágra kerülni a jövőben.Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák könnyen elérheti a céljait, a Nyilasnak bizonyítania kell - május 26.

Napi horoszkóp: A Rák könnyen elérheti a céljait, a Nyilasnak bizonyítania kell - május 26.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)