„Elfogadni? Biztosan nem! Soha nem fogok ezzel megbékélni” – portré Christina Applegate-ről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az 51 éves Christina Applegate volt már Kelly Bundy, Amy Green, Jen Harding, gyermekszínész és mellrák aktivista. A szakmai sikereire néha árnyékot vetettek az egészségügyi problémái, ugyanakkor minden nehézséghez úgy áll hozzá, mint a munkájához: elhivatottan, de azért sosem árt egy kis humor.

„Elfogadni? Biztosan nem! Soha nem fogok ezzel megbékélni” – portré Christina Applegate-ről
Fotó: Emma McIntyre/Getty Images

„Akkor érzem magamnak a legszexibbnek, amikor táncolok, vagy egy igazán jó jelenetben alakíthatok – akkor, amikor bizonyíthatok valamit.” Christina Applegate a 2000-es évek elején fogalmazott így egy interjúban. Ez még azelőtt volt, hogy Emmy-díjat kapott volna a Jóbarátok Amy Green karakterének zseniális alakításáért, hogy komoly, drámai főszerepben tűnt volna fel a Halott vagy (Dead to Me) Netflixes sorozatban, vagy hogy felavatta volna a hollywoodi csillagát – mindez még jóval a szklerózis-multiplex diagnózisa előtt történt.

Christina Applegate azon kevesek közé tartozik, akik már óvodás koruk óta a Screen Actors Guild (a SAG-díj kiosztói) bizottsági tagjai, mivel karrierjét elképesztően korán kezdte: mindössze három hónapos volt, amikor feltűnt egy Playtex cumisüveg reklámban előszőr, egyévesen pedig már a szintén színésznő édesanyja, Nancy Priddy oldalán szerepelt az Életünk napjai (Days of Our Lives) című sorozatban. Későbbi szerepeit a humor, a csípőből jövő báj és a profizmus határozta meg, amivel milliók szívébe lopta be magát a képernyőn töltött évtizedek alatt. Applegate a nagy áttörése előtt sem unatkozott, számos amerikai filmben és sorozatban szerepelt, többek között elismerést kapott a fiatal Grace Kelly-ként nyújtott alakításáért egy életrajzi filmben.

Christina Applegate az Egy rém rendes család című sorozatban
Fotó: Aaron Rapoport/Getty Images

Azok a rém rendes idők

De talán a Z generáción kívüli nézők egyből az Egy rém rendes család Kelly Bundy-jára asszociálnak, ha felmerül Applegate neve. A butuska, rettentően csinos szőkeség tizenegy évadon keresztül volt meghatározó komikus karakter a 90-es években, és bár a sorozat 1997-ben véget ért, a színésznő nemrég arról beszélt, hogy az Egy rém rendes család animációs sorozat tervezés alatt áll, és ő szívesen visszabújna Kelly bőrébe: Nagyon reméljük, hogy össze tudjuk hozni! A sorozat forgása közben és utána szerepelt a neves Saturday Night Live varieté-műsorban, dolgozott együtt Tim Burtonnel a Támad a Mars! filmen, illetve láthattunk még az első 21 Jump Street produkcióban is. A TV-s és filmes karrierjét rengeteg izgalmas szerep színesíti, de az egyik legnagyobb érdekesség a színésznővel kapcsolatban talán az, hogy a Pussycat Dolls együttes egyik alapító tagja volt a 90-es évek közepén. Applegate elmondása szerint a pop együttes, pontosabban egy „pop bohózati” formáció ötlete az ő Los Angeles-i lakásában született meg 1995-ben. A Pussycat Dolls indulásakor számos sztár csatlakozott a formációhoz vendégelőadóként, mint például Gwen Stefani vagy Christina Aguilera – azonban Applegate 2002-ben hagyta maga mögött a burleszk lánycsapatot, amikor a Pussycat Dolls rezidenciája átkerült a Roxy Theatre-be.

Tudtad, hogy Christina Applegate volt a Pussycat Dolls együttes egyik alapítója?
Fotó: Michael Caulfield Archive/Getty Images

Az ezredfordulót követően a színésznőt számos emlékezetes szerepben lehetett látni, legtöbbjük könnyed, de annál szórakoztatóbb romantikus komédiákhoz köthető. Ezután következett az itthon is nagy sikernek örvendő a Flört a fellegekben, a Túlélni a karácsonyt és A híres Ron Burgundy legendája. Ebben az időszakban tűnt fel először a Jóbarátokban is, mint Rachel egyik elkényeztetett, álomvilágban élő és kissé ellenszenves húga, Amy, akit annyira megnyerően alakított, hogy Emmy-díjjal a zsebében térhetett haza a díjátadóról. Ugyanabban az évben, 2009-ben pedig az amerikai People magazin „A világ legszebb emberének” választotta. A következő évtizedben láthattuk még a Rossz anyák és az Alvin és a mókusok filmekben is.

Fotó: Profimedia

Christina Applegate végre csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán

Christina Applegate végre csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán

Évek óta küzd a magánéletében

A filmes krediteket és a különböző elismerések mellett viszont a magánéletében több esemény is beárnyékolta a szakmai sikereinek megélését. Sikeresen feldolgozta a bántalmazó kapcsolatából fakadó traumákat, elvált az első férjétől, Johnathon Scaech-től, majd 2008-ban a mellrák diagnózisa után prevenciós szándékkal mindkét mellét leműtötték. „Annyi minden változott a testemen... Kezdek hozzászokni az új énemhez, és az új testhez is, amivel együtt kell éljek.” A kezelését követően az ASICS sportmárkával kezdett kollaborációba, hogy felhívja a mellrákszűrés fontosságára a figyelmet, illetve létrehozta a Right Action for Women szervezetet, amely MRI vizsgálatot és mammográfiai szűréseket biztosít a rászoruló nőknek.

Fotó: Jean Baptiste Lacroix/Getty Images

Egy betegséggel való küzdelem mély nyomokat hagyhat a túlélőben, és mindenki a maga módján dolgozza fel a testében lezajló változásokat és a pszichés nyomást. Applegate szerint a TV képernyőkön ritkán találkozni a mellrákkal való küzdelem „valósághű ábrázolásával”, éppen ezért döntött úgy, hogy a nagysikerű Halott vagy sorozatban karaktere, a főszereplő Jen Harding is tükrözze a színésznő élményeit, és a személyiségének szerves részévé váljon a betegség megtapasztalása. „A sorozatban Jen beszédét egy valós beszélgetésem ihlette. Úgyhogy akárhányszor ahhoz a részhez értünk a forgatáson, mindig remegni kezdtem. Az undorító szó mélyen visszhangzott bennem.” – nyilatkozta a Vanity Fair-nek.

A Halott vagy című sorozat végre a szakmai elismerést is meghozta Christina Applegate-nek
Fotó: Profimedia

A Halott vagy meghozta Applegate számára a jól megérdemelt szakmai elismerést: olyan neves televíziós díjakra jelölték, mint az Emmy, a Golden Globe és SAG.

2021-ben Applegate újabb sorsfordító diagnózissal szembesült: szklerózis-multiplexet állapítottak meg nála, ugyanazt a betegséget, amellyel Selma Blair küzd. Applegate szerint az első jeleket, mint például a végtagok bénulását vagy az ájulást, már korábban is észrevette, de csak az autoimmun-betegség előrehaladtával fordult orvoshoz. A szklerózis-multiplex többféle képpen megmutatkozhat, az egészen enyhe és lappangó tünetektől kezdve a teljes bénulásig tucatnyi végkimenetele lehet. A színésznő a Netflixes sorozat utolsó évadának készítése közben kapta a hírt, a stáb pedig villámgyorsan reagált és öt hónapra le is álltak a forgatással. „Mindenki úgy volt vele, hogy rendben, találjunk neki valamilyen gyógyszert, hogy jobban legyen” – emlékezett vissza. De ebben az állapotban nincs olyan, hogy jobb.

Selma Blair és Christina Applegate mindketten szklerózis-multiplexszel küzdenek
Fotó: Kevin Mazur/Getty Images

A forgatási hiátusban Applegate-nek volt ideje reflektálni a betegsége következményeire, hogy elveszítette az „élet egy részét”. A legtöbben ilyenkor azt tanácsolnák a betegeknek, hogy lépjenek az elfogadás útjára, azonban ő máshogy vélekedik: Elfogadni? Biztosan nem, soha nem fogok ezzel megbékélni. Iszonyatosan mérges vagyok.

A fizikai fájdalmai és korlátozottsága ellenére Applegate ragaszkodott hozzá, hogy szokásos tempóban fejezzék be a sorozat készítését; mindössze pár dolgot változtattak az eredeti forgatókönyvön, mivel a színésznő gyakran szorult a járóbot vagy a kerekesszék támogatására. Azonban a színésznő a karaktere iránti elhivatottságból profikhoz méltóan végig csinálta a forgatást. „Ez volt az első alkalom, hogy a nézők ilyen állapotban látnak majd. Felszedtem tizennyolc kilót, bottal járok, tisztában vagyok vele. Ha az emberek mérgesek vagy elégedettek lesznek, legyenek. Ha majd azt mondják: ’Ó, nézd, egy nyomorék’, azzal nem tudok mihez kezdeni. De remélem, a nézők túl tudnak majd lépni ezen, és élvezni fogják ezt az utolsó őrült hullámvasutat, amiben búcsút mondunk Jennek és Judy-nak.”

Fontos tabu témáról indított párbeszédet Christina Applegate

Fontos tabu témáról indított párbeszédet Christina Applegate

Novemberben körbejárta a sajtót a kép, ahogy Christina Applegate a védjegyeként ismert mosollyal ül a hollywoodi hírességek sétányán szerzett csillag mellett. Második férjével, a holland Martyn LeNoble zenésszel az oldalán avatta fel a nevével ellátott csillagot – Applegate a kamerába mosolyogva bizonyította, hogy betegség ide vagy oda, nincs olyan, amire ne lenne képes.

Forrás: bestlifeonline.com, cheatsheet.com, variety.com, thecut, vanityfair.com, screensrant.com

Még több portré kedvenceidről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezért fontos, hogy mindig megmelegítsd a maradék ételt, mielőtt megeszed

Ezért fontos, hogy mindig megmelegítsd a maradék ételt, mielőtt megeszed

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)