Ezért volt olyan különleges a Balmoral kastély Erzsébet királynő számára - megindító történet áll mögötte

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Erzsébet királynő híresen szeretett a szabadban lenni. Védjegyének számító fejkendőiben és tweedkabátjaiban rendszeresen járta a dombokat és a sziklákat, gyakran szeretett corgijaival, de minden lenyűgöző királyi rezidenciája közül a Balmoral kastélyban tudott a legkönnyebben kommunikálni a természettel, ott, ahol az utolsó napjait is töltötte. Nem is véletlen, hogy éppen a Balmoral kastély volt olyan különleges a számára - egy megindító történet az oka.

Erzsébet királynő
Erzsébet királynő
Fotó: Getty Images /Max Mumby/Indigo

Nem Erzsébet királynő volt az első uralkodó, akit elbűvölt a most 170 éves birtok varázsa. Aberdeenshire egy különösen szép és békés részén, 50 ezer hektáron terül el, és lápokból, mezőgazdasági területekből, erdőgazdálkodásból, nyaralókból, valamint egy borostyánnal tarkított skót bárói stílusú kastélyból áll, amely Albert herceg parancsára épült, aki a földet feleségének, Viktória királynőnek vásárolta 1852-ben.

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

A házaspár vigaszt talált abban a békében és elszigeteltségben, amelyet ez a nyári ház nyújtott számukra. A napjaikat itt leginkább szarvasok megfigyelésével és a táj csodálásával töltötték, majd egy táncos estet is tartottak itt, a Ghillies Ball-t, ami azóta hagyománnyá vált, és máig minden évben megrendezik. Bár Viktória királynő fia, VII. Eduárd nem rajongott annyira a Felföldért, az őt követő három uralkodó, V. György, VI. György és az utóbbi lánya, Erzsébet királynő nagyon is kedvelte a meseszép vidéket.

Erzsébet királynő szívéhez különösen közel állt a Balmoral kastély
Fotó: Getty Images/Lisa Sheridan

Erzsébet királynő már fiatalon sok nyarat töltött a Balmoral kastélyban

A fiatal Erzsébet hercegnő és húga, Margit hercegnő fiatalkorukban egész évben a balmorali nyaraikat várták, ahol pónikon lovagoltak, társasjátékoztak és piknikeztek a pázsiton. Felnőtt korukra azonban elváltak az érdeklődési köreik: Margit hercegnő nem törődött a lövészettel, míg Erzsébet hercegnő lelkes sportolóvá vált: kitapasztalta a horgászat és a szarvasok felkutatásának rejtelmeit, és szívesen űzte is ezeket a hobbikat.

8 érdekes tény, amit nem tudtál II. Erzsébet királynő öltözködési szokásairól

8 érdekes tény, amit nem tudtál II. Erzsébet királynő öltözködési szokásairól

Fülöp herceget is itt ismerte meg

Erzsébet hercegnő mindössze 14 éves volt, amikor 1939-ben a kastélyban eltöltött idők során megismerte Fülöp herceget, aki akkor már a Britannia Royal Naval College tanulója volt. Az elkövetkezendő néhány évben gyakori vendég volt a kastélyban, gyakran járták autóval a környéket, teáztak és sétákat tettek a kertben. Hamar egymásba szerettek, és Fülöp herceg 1947 nyarán el is jegyezte Erzsébet hercegnőt, majd esküvőjük után a nászútjuk egy részét is itt töltötték.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg a Balmoral kastélyban pihen 1976-ban
Fotó: Getty Images /Bettmann

Erzsébet királynő trónra lépése után még fontosabb lett a Balmoral kastély

Erzsébet hercegnőből az 1952-es trónra lépése után királynő lett, a Balmoral kastély pedig még fontosabb szerepet kapott az életében. Minden év júliusa és októbere között igazi menedék volt neki és családjának. Egy hely, ami felüdülést kínált a szigorú londoni szabályokkal szemben. Hivatalos kötelezettségeit természetesen ezekben a hónapokban sem hanyagolta el, de jutott ideje a laza sétákra, grillezésekre és az apró Károly herceg és Anna hercegnő kergetésére a macskaköves ösvényeken, miközben a játékautóikkal szaladgáltak.

Erzsébet hercegnő elsőszülött fiával, Károllyal játszik Balmoralban
Fotó: Getty Images/Lisa Sheridan

Nyári otthona iráni szeretete az utolsó éveiben sem csökkent. Fülöp herceg 2021 áprilisában bekövetkezett halála után megosztott egy ritkán látott fotót az akkor 73 éves férjéről, amelyen a pár a napon ült a füves legelőkön, a Coyes of Muick tetején, Balmoralban. Azon a nyáron, és idén is a szokásos módon visszatért a birtokra, a júniusi jubileumi platina ünnepséget követően is itt időzött.

Családi piknik Károly herceggel és Anna hercegnővel Balmoralban
Fotó: Getty Images /Bettmann

Utolsó napjait is Balmoralban töltötte

Mindössze két nappal a 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála előtt a kastéy szalonjában látta el az utolsó fontos királyi feladatát, elfogadva Boris Johnson lemondását, és kezet fogott Liz Truss-szal, aki - megdöbbentő módon - a 15. miniszterelnöke volt. Az alkalomra a királynő egy halványkék inget, egy szürke kardigánt és egy balmorali tartánból készült rakott szoknyát választott. Végül élete szeptember 8-án ott ért véget, ahol a legboldogabb volt, és amely több mint kilenc évtizednyi emléket őriz: a szeretett Balmoral kastélyában.

Forrás: vogue.co.uk

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)