Erzsébet királynő csendben tűrt betegséggel küzdhetett

2022.november.26.

Szeptember 8-án az egész világot megrázta II. Erzsébet halálhíre. Egy új könyv azonban arról ír, hogy az utolsó hónapjaiban a királynő csendben és méltósággal tűrte a súlyos és fájdalmas betegségét.

II. Erzsébet
II. Erzsébet 2022 július közepén
Fotó: Northfoto / PA Wire/PA Images

Erzsébet királyné egészségével kapcsolatos hírekről már szeptemberben sok spekuláció látott napvilágot, az azonban biztos, hogy élete utolsó napjaiban is példát mutatott akaraterejével, és bebizonyította, hogy a szolgálat volt számára a legfontosabb.

Újabb információk az egészségügyi állapotáról

A néhai Erzsébet királynőről Gyles Brandreth írt életrajzot, amiben sok újdonság látott napvilágot életének utolsó hónapjairól. A szerző értesülései szerint az uralkodó a csontvelő rák egy típusától, az úgynevezett mielómától szenvedett.

Sok mindent megmagyarázna

Ez a betegség nem gyógyítható, és úgy tudni, hogy a királynő az uralkodása utolsó hónapjaiban bátran nézett szembe vele. A szakértők szerint ez megmagyarázná a fáradékonyságát és a fogyását, valamint azokat a “mobilitási problémákat” amelyek többször is előjöttek nála.

Honnan vannak az információk?

Úgy tudni, hogy Gyles közeli barátja volt a néhai Fülöp hercegnek, és valószínűleg a királyi család valamelyik tagjától hallhatta ezt az információt. Azt, hogy mikor diagnosztizálták Erzsébet királynőnél a betegséget, nem tudni. Annak ellenére, hogy nincs rá gyógymód, számos olyan kezelés létezik, amelyek segítségével akár évekre meg tudják hosszabbítani az életet a betegséggel.

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

Beletörődéssel viselhette a fájdalmas betegséget

A királynő uralkodásának a végén több programot is kénytelen volt lemondani mozgásszervi problémák miatt. Ezeket mind okozhatta egy ilyen jellegű betegség. A királynőhöz közelállók szerint azonban az uralkodó erőn felül teljesítve, a fájdalommal nem törődve próbált folyamatosan eleget tenni a kötelességeinek. Utolsó nyilvános megjelenésén Liz Truss hivatalba lépő miniszterelnököt köszöntötte, akkor többen is megjegyezték, hogy a királynő bár vidám és mosolygós volt, de közben gyengének tűnt.

A hivatalos jelentés szerint nem ez volt a halál oka

Bár Gyles azt állítja, hogy Erzsébet királynő súlyos és fájdalmas betegségben szenvedett, ezt a hivatalos iratok nem támasztják alá. A királynő halálát hivatalosan öregség okozta, és családja körében, békésen halt meg. Úgy tudni, hogy a Balmoral kastélyban a szobájában vele volt fia Károly, az új király, valamint Anna hercegnő.

Férje halála után már nem volt önmaga

A visszaemlékezésből az is kiderült, hogy férje halála után Erzsébet királynő nem találta a helyét, és sokszor érezte úgy, hogy nincs elég energiája. Úgy tudni, ilyenkor a kedvenc sorozatát nézte, ami nem A korona volt, hanem a BBC Line of Duty, azaz A becsület védelmében című sorozata.

Emlékezz vissza velünk Erzsébet királynőre!

Ez is érdekelhet

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói