Ennyibe kerülhetett Erzsébet királynő temetése, nem túl boldogok a britek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A britek egyre szegényebbnek érzik magukat, az azonban továbbra is egyértelműnek tűnik, hogy a királyi családnak nincsenek anyagi gondjai. Most pedig, hogy vége Erzsébet királynő temetésének, a szeretett uralkodójuk elvesztése miatti bánat mellett egyre többen kezdtek el a királyi kasszára koncentrálni. Többek közt arra is, mennyibe került valójában Erzsébet királynő állami temetése, ami a rengeteg részleteket ismerve hatalmas összeg lehet.

Erzsébet királynő
Erzsébet királynő temetése milliárdokba került
Fotó: Getty Images/WPA Pool

Az állami temetések gyakorlatához hasonlóan a brit adófizetőknek kell megtéríteniük a még nyilvánosságra nem hozott 10 napos gyászidőszakkal járó események költségeit, amelyek végén Erzsébet királynőt örök nyugalomra helyezték. A világ vezetőinek százai, köztük Joe Biden amerikai elnök is jelen volt, de legalább ilyen figyelemreméltó volt az is, hogy napokon át több kilométeres sorban álltak az emberek Erzsébet királynő ravatalánál, hogy végső búcsút vehessenek tőle. Mostanra azonban egyre többeket érdekel, mennyibe került mindez a briteknek.

Hatalmas kiadásokat sejtenek

A brit kormány nyilatkozata szerint a temetés hivatalos költségeit a „kellő időben” nyilvánosságra fogják hozni. Ez azonban már most sokakat érdekel. David Baddiel humorista például egy tweetben érdeklődött az összegről, ami számos dühös reakciót váltott ki. Az viszont nyilvánvaló, hogy Erzsébet királynő temetése nem volt olcsó. Egyes becslések szerint a teljes költség - beleértve a temetést, III. Károly király közelgő megkoronázását, és a valuta egy új szuverén emblémára való átállításának költségét - több, mint 6 milliárd dollárba fog kerülni.

Egy ilyen szintű kiadás nem meglepő módon nagyon könnyen komoly feszültséget tud generálni, főleg, hogy a megélhetési költségek növekedése minden eddiginél több britet sodor szegénységbe. Az ország fogyasztói árindexe már 8,6 százalékos inflációval áll szemben, októbertől a gázszámlák csaknem harmadával történő emelkedése miatt pedig sokan még több nehézséggel lesznek kénytelenek megküzdeni.

Sok brit számolt be arról, hogy nehezebben tudják finanszírozni a megélhetésüket

A közvélemény-kutatások szerint nem kevesebb, mint 5,6 millió ember kényszerült lejjebb adni az eddigi étkezési szokásaiból az elmúlt három hónapban, és közel 8 millióan adták el valamilyen személyes tárgyukat a megélhetési költségeik fedezésére. Egy üzleti lobbiszervezet szerint pedig a kisvállalkozások több mint fele stagnál, leépül vagy egyszerűen leáll a következő évben; még a kórházak és iskolák is küzdeni fognak azért, hogy nyitva tartsák ajtóikat.

Alkalmazottja árulta el, milyen volt valójában Erzsébet királynő

Alkalmazottja árulta el, milyen volt valójában Erzsébet királynő

Továbbra is rengeteg pénz áll a királyi család rendelkezésére

A temetési költségeken túlmenően, bárhogyan is alakuljanak a dolgok, a brit kormány egy úgynevezett szuverén támogatást biztosít a királyi családnak, amelyet az uralkodó hivatalos utazásaira, ingatlanfenntartásra és az uralkodó háztartásának működési költségeire fordíthatnak. Ebben az évben ez közel 100 millió dollárt tett ki, és további források is rendelkezésükre álltak a Buckingham-palota renoválására. Ezen felül jöttek még a kormány által fizetett biztonsági költségek, amelyek összege titkos.

Egyre több a negatív visszhang

Az eddig is köztudott volt, hogy jócskán akadnak, akik azért kampányolnak, hogy az Egyesült Királyság felszámolja monarchiáját, és köztársaság lépjen a helyére, élén egy választott államfővel. Közülük, de általában véve a brit közvéleményből is egyre többen kérik azt, hogy vizsgálják felül, mennyibe kerül a briteknek a dinasztia fenntartása. „Minden évben rettenetesen sok pénzt adunk a királyi családnak” - mondta Graham Smith, a Republic vezérigazgatója, egy olyan csoporté, amely - ahogy a neve is sugallja - szintén a monarchia felszámolásáért és egy köztársaság létrehozásáért kampányol.

Graham Smith azt is megjegyezte, hogy III. Károly királynak egy 1993-ban kötött megállapodás értelmében nem kell örökösödési illetéket fizetnie, ellentétben azokkal a honfitársaival, akik 40%-os adót fizetnek a 325 000 font, csaknem 370 000 dollár feletti birtokrész után. Tehát bár az állami temetés elfogadott adófizetői költség, „hasznos gesztus lenne, ha III. Károly király hajlandó lenne némi kompenzációt ajánlani ezért a hatalmas költségért, tekintettel arra, hogy nehezen fizetjük ki a kórházak, a rendőrség és az iskolák fenntartását" - mondta Smith.

A királyi család hatalmas birtokainak sem mindenki örül

A monarchiaellenesek és más, nehezen boldoguló emberek másik fájdalmas pontja a királyi család hatalmas, szerteágazó birtokai. A legnagyobb figyelem Lancaster hercegségére irányul, amely a legutóbbi pénzügyi kimutatások szerint nagyjából 740 millió dollárt ér, és több mint 27 millió dollár profitot termelt; ez most adómentesen Károlyra száll, megfosztva a kincstárat egymilliárdos nagyságú bevételtől.

Egy másik, még jövedelmezőbb birtok a Cornwalli Hercegség, melynek értéke 1,3 milliárd dollár, és amelynek tulajdonjoga automatikusan átszállt Vilmos hercegre, miután Károly trónra került - társasági adó nélkül. Mindez a korona birtokában lévő, de nem eladható ingatlanokon felül, beleértve a Buckingham-palotát, a Kensington-palotát és két koronabirtokot.

Mindennek két oldala van

A hatalmas költségek mellett a monarchisták gyakran arra hívják fel a figyelmet, hogy a királyi család fontos vonzereje az Egyesült Királyságba irányuló turizmusnak, és hogy a szuverén támogatás mindössze 1,50 dollárba kerül fejenként évente, ami aligha mondható problémás összegnek. Emellett egyébként a monarchia továbbra is széles körben népszerű a britek körében, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint körülbelül 68% pozitív véleménnyel van az intézményről. A fiatalabbak azonban kevésbé lelkesek, mint az idősebbek, a 18 és 24 év közöttiek kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy továbbra is van létjogosultsága Nagy-Britanniában a monarchiának, szemben a 65 év felettiekkel.

Végre kiderült, mit üzent Erzsébet királynő, amikor nyilvánosan rúzsozta ki az ajkait

Végre kiderült, mit üzent Erzsébet királynő, amikor nyilvánosan rúzsozta ki az ajkait

Nem lehet megkerülni azt a tényt sem, hogy a királyi temetések költségei mindig is jelentősek voltak. Diana hercegnéő 1997-es temetése 3 és 5 millió font közé volt tehető 1997-ben, ami ma, az inflációt figyelembe véve 7 és 8 millió dollár között lenne. 2002-ben az anyakirálynő temetése mai dollárban számolva nagyjából 10 millió dollárba került, nagyrészt a biztonság fenntartása miatt. De ezek mind eltörpülnek a 70 évig és 214 napig uralkodó Nagy-Britannia leghosszabb ideig tartó uralkodójának temetésével kapcsolatos kiadások mellett. Mindent összevetve utóbbi miatt a legtöbb brit nem is neheztel, de általánosságban véve sokan szeretnék, ha a királyi család teljes éves kiadása csökkenne.

Forrás: latimes.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mindent elsöprő hír: Meghan Markle visszatér a képernyőkre

Mindent elsöprő hír: Meghan Markle visszatér a képernyőkre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Elegáns, érzéki és friss: Lily James a Versace új reklámfilmjében (x)

Elegáns, érzéki és friss: Lily James a Versace új reklámfilmjében (x)

PR

A legjobb tippek a stressz okozta bőrproblémák ellen (x)

A legjobb tippek a stressz okozta bőrproblémák ellen (x)

PR

A kisállataink különös figyelmet igényelnek tavasszal- Pár hasznos tipp, hogy jobban megértsük őket (x)

A kisállataink különös figyelmet igényelnek tavasszal- Pár hasznos tipp, hogy jobban megértsük őket (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)