Betegségnek köszönheti mély hangját, és már 5 évesen megírta az Oscar köszönőbeszédét - Portré a 27 éves Florence Pugh-ról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Florence Pugh még nincs 30 éves, de már most a lábai előtt hever a világ. És nem, nem csak annyiról van szó, hogy egy új hollywoodi üdvöske, aki csiszolatlan gyémántként néhány szerepben megcsillogtatta tudását, hanem egy kiforrott tehetség, aki művésznek született és a színészet a zsigereiben van. Pici gyerekkora óta erre a pályára készült és 5 évesen már az Oscar-díjas köszönőbeszédét is megírta. Mit tudhat ez a lány?

 Florence Pugh generációjának meghatározó alakja
Florence Pugh generációjának meghatározó alakja
Fotó: Getty images/Glamour

Florence Pugh 1996. január 3-án született Oxfordban, a napokban ünnepelte 27. születésnapját. Táncos édesanyjától a művészi vénát, étteremtulajdonos édesapjától pedig a vállalkozó szellemet és a céltudatosságot örökölte. Három testvére közül ketten szintén az előadóművészetet választották: Toby Sebastian színészként, Arabella Gibbins pedig színházi színésznőként tevékenykedik. Pugh gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért 3-6 éves kora között családjával Andalúziában éltek. Sokan nem tudják róla, hogy pont az említett betegségnek „köszönheti” mára már védjegyévé vált mély, rekedtes hangját, ugyanis tracheomalaciában szenved, amely a légutak gyengeségével jár, ezáltal pedig légzési nehézséget okoz. A család annak reményében költözött a mediterrán országba, hogy a melegebb éghajlat által Pugh állapota javulni fog, mégis három év után az Egyesült Királyságba való visszaköltözés mellett döntöttek.

HIRDETÉS

Díjakra váltotta az álmait

Míg más kislány a babáit fésülgette és a homokozóban játszott, addig Florence Pugh köszönőbeszédet írt a tanárainak és szüleinek arra az esetre, ha megnyerné az Oscar-díjat. Mert nagyot álmodni, de nem csak ábrándozott, hanem kőkeményen tett is érte, aminek meglett az eredménye: 2020-ban Oscar-díjra jelölték a Kisasszonyokban nyújtott alakításáért. „Hajnal fél 6-kor csörgött a telefonom és a sajtósom hívott: jelöltek. A valaha volt legjobb ébresztőm volt az a hívás” - árulta el Jimmy Kimmel műsorában. A díjeső nem akkor kezdődött, és nem is azzal ért véget, ugyanis a színésznő megállíthatatlanul menetel a fényes karrierhez vezető vörös szőnyegen: jelölték már BAFTA, Gotham és People's Choice Awards díjakra is. Utóbbi jelölés azt bizonyítja, hogy nem csak a filmipar elismerését sikerült kivívnia, hanem a közönség is teljesen odavan érte. Nem csoda, hiszen ha túltekintünk színtiszta tehetségén - bár nem fogunk és mindjárt soroljuk is, hogy miért -, akkor egy végtelenül alázatos, bohókás, önmagán és a világon állandóan nevetni tudó huszonéves lányt látunk, akinek karcos humoráért mindenki rajong, elképesztő elszántságával pedig hegyeket képes megmozgatni.

Az improvizálás nagymestere

Első szerepét 2014-ben, az Eszmélet című misztikus filmben kapta, mindössze 18 évesen. Ha azt nézzük, hogy mások már óvodás korukban a filmvásznon szerepelnek, úgy az akkor már fiatal felnőttnek számító Pugh hátrányból indult, hiszen később csöppent a filmvilágba, ergo később is fog befutni - gondolhatnánk. De nem, mindössze 9 év alatt tört be úgy a filmiparba, hogy védjegyét rögvest le is tette, és mára már nincs olyan ember, aki ne ismerné a nevét. Arca minden rezdülésével játszik, ezért játékát sokan Jim Carrey-éhez hasonlítják, de azt bizonyára sokan nem tudják róla, hogy imád különböző akcentusokat kipróbálni. Ezt a rajongását először hatéves korában nyilvánította ki, amikor az iskolai betlehemezés során Szűz Máriaként Yorkshire-i akcentussal szólalt meg. Elmondása szerint az ötlet teljesen spontán jött, egyszerűen csak improvizált. Érthető hát, hogy a siker nem maradt el. „Sosem voltam jó kémiából, sem matekból vagy francia nyelvből, hanem mindig is a zene és a színjátszás világában éreztem biztonságban magam. Tudtam, hogy ebben jó vagyok, és ha ott áll egy színpad, meg tudom csinálni” - mesélte a BAFTA által készített interjúban.

Nem retten meg a kihívásoktól

Florence Pugh tudta, hogy számára csak a színészi pálya jöhet szóba, ezért az iskolai szereplés után már nem volt megállás. A nagy szakmai áttörést a Lady Macbeth (2016) főszerepe hozta el számára, amellyel több díjat és jelölést is bezsebelt, de akkor még Hollywood kapui nem álltak tárva-nyitva előtte. A 2019-es Kisasszonyok azonban már elhozta számára az elsöprő sikert, amely alakításáért 2020-ban Oscar-díjra jelölték. Bár a szobrocskát nem hozta el, nyílegyenes út vezetett számára az újabb lehetőségekhez. Ilyen volt például a Fehér éjszakák (2019), ami egy igazi velőtrázó horror, és csak olyasvalaki tudja megnézni, akinek bivalyerős gyomorral és kötélidegekkel rendelkezik. Ebből kiindulva eljátszani sem lehetett könnyű, de Pugh ezt a feladatot is zseniálisan megugrotta. Nem csak brillírozott a szerepben, hanem kiderült, hogy zseniálisan hozza ezeket az elvont, művészi és rejtélyes karaktereket is.

Florence Pugh a Fehér éjszakákban
Fotó: Profimedia
A csoda című filmben is hatalmasat alakított
Fotó: Profimedia

„Tisztában vagyok a mellméretemmel, és nem félek tőle” – Florence Pugh visszavágott az őt kritizálóknak

„Tisztában vagyok a mellméretemmel, és nem félek tőle” – Florence Pugh visszavágott az őt kritizálóknak

Színészkollégái is rajonganak érte

Azóta a Netflix is fejet hajtott előtte azzal, hogy A csoda (2022) című filmnek helyet adott műsorlistáján. Pugh egy ápolónőt alakít benne, aki megpróbálja kideríteni, hogy a főszereplő kislány hogyan tud életben maradni evés nélkül. Hasonlóan nyomasztó hangulatú volt a Nincs baj, drágám! című mozi is, amelyben Harry Styles oldalán alkotott maradandót; mindkét film esetében igaz, hogy a történetet indokolatlanul hosszú ideig képtelenek voltunk kiverni a fejünkből, amelyre Pugh elképesztő tehetsége a valódi magyarázat, ugyanis ő egy olyan színésznő, akinek egyszerűen mindent elhiszünk! Amit pedig szintén fontos kiemelni, hogy a Marvel rajongók koronázatlan királynőjükké választották, ami eddig csak keveseknek sikerült. A Fekete Özvegyet (2021) egyébként Magyarországon forgatták, ahogy a Fehér éjszakákat is, úgyhogy a színésznő szinte már-már hazajár ide. A Marvel-filmben nyújtott alakítása elrabolta a közönség szívét, de színésztársai is csak legekben tudtak beszélni róla. „Ami igazán feltűnő volt számomra Florence-ben, és amiért szerintem olyan ikonikusan képviseli a generációját az az, hogy ő tényleg istenien érzi magát a saját bőrében” - mondta Scarlett Johansson. „Hihetetlenül alapos, ugyanakkor nagyon magabiztos is."

A Fekete Özvegyben a Marvel rajongók szívét is meghódította
Fotó: Profimedia
A Nincs baj, drágám című rejtélyes thrillerben Harry Styles oldalán mutatta meg tehetségét
Fotó: Profimedia

Igazi értékeket képvisel

Nyilvánvaló, hogy Pugh most van karrierje csúcsán, ami nem válhatott volna valósággá, ha nem lenne benne ennyi kraft. „Úgy érzem, most vagyok a karriemben azon a ponton, ahol tudom, mások mit nyújtanak számomra, mi az, amit én nyújtani tudok, és mi az, amit egyáltalán nem fogadok el többé“ - mondta el a Harper's BAZAAR-nak adott interjújában. Ha valahogy túltettük magunkat a szépségén, a tehetségén és a sikerein, akkor van még más is, ami piedesztálra emeli, ezek pedig azok az értékek, amelyekben hisz, és amelyek mellett teljes vállszélességgel kiáll. Ilyen a body positivity szemlélet, melynek igazi élharcosa, és azt sem bánja, ha a saját tökéletlenségét kell vásárba vinnie az üzenet célba juttatása érdekében. Sőt, büszkén vállalja önmagát teljes valójában és arra buzdítja minden nőtársát, hogy ők is fogadják el önmagukat olyannak, amilyenek.

Míg mások bosszankodnak, ő köszöni szépen, jól van

Florence Pugh pink Valentinóban hirdeti: a ő teste, az ő szabályai
Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Amikor a színészi pályára lépett, a filmmogulok közül sokan egy, a saját meggyőződésük szerinti megjelenést szerettek volna kierőszakolni belőle, de ő nem hagyta, hogy akár csak egy porcikáját is megváltoztassák. „Minden, amit meg akartak változtatni rajtam – legyen szó a súlyomról, a megjelenésemről, az arcom formájáról, a szemöldököm alakjáról – nem az volt, amit én akartam csinálni.” Nagy port kavart Pugh vörös szőnyeges megjelenése a Valentino Haute Couture 2022-es és 2023-as őszi/téli divatbemutatóján, ahol egy áttetsző pink tüll-csodában mutatta meg gyönyörű alakját és igen, a kicsi melleit is. „Teljesen komfortosan éreztem magam a kis melleimmel, és az, hogy ezt meg is tudtam mutatni, sok embert felbosszantott. Egyszerűen zavarta őket, hogy jól érzem magam a bőrömben." Nem ez volt az első alkalom - és valószínűleg nem is az utolsó - amikor Florence Pugh melltartó nélkül, áttetsző ruhában jelent meg a vörös szőnyegen, mi pedig nem tudunk mást tenni, mint fejet hajtani bátorsága és büszkesége előtt. A filmvilágról szőtt, és azóta gyönyörűen beteljesült álmairól pedig így vallott: „Nem tudom, hogy mit hoz majd számomra ez az utazás. Szerintem ez a csodálatos ebben a szakmában, hogy sosem tudhatjuk.”

Még több portré kedvenceidről:

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Múzeumok éjszakája kapcsán tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a Múzeumok éjszakája kapcsán tudnod kell 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)