Hogyan lett Anglia leggyűlöltebb nőjéből királyné? - Camilla Parker Bowles portré

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Erzsébet királyné halálával III. Károly király kerül az angol monarchia élére, vele együtt pedig felesége, Kamilla válik Anglia új királynéjává. Kamilla Károly szeretőjeként vált ismertté, hosszú évtizedekig a brit média kereszttüzében élte életét, de minden rosszakarat és szexista gyűlölködés ellenére felülemelkedett a népharagon. Kiegyensúlyozott házasságban él, fontos ügyek elsőszámú zászlóvivője, és méltósággal képviseli Angliát.

Hogyan lett Anglia leggyűlöltebb nőjéből királyné? - Camilla Parker Bowles portré
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Házasságtörő szerető, az a bizonyos „harmadik fél”, a királyi család fekete báránya, odaadó feleség, filantróp aktivista, királyné – Camilla Parker Bowles-ra, III. Károly király második feleségére az évtizedek során rengeteg jelzőt aggatott mind a média, mind az angol társadalom. De ki ő, honnan jött, és mi az, amit képvisel?

Első pillanattól kezdve egy hullámhosszon voltak

A 24 éves Kamilla és az alig 22 éves Károly 1970-ben találkoztak először egy lovaspóló mérkőzésen, ahol az éles humoráról híres Kamilla a legenda szerint ezzel kezdte a bemutatkozását: „A dédanyám a te ükapád, VII. Edvárd szeretője volt – na ehhez mit szólsz?” Az első perctől kezdve nagyon jól megértették egymást, és hamar kiderült, hogy nem is csak egy közös szenvedélyen osztoznak: a lovaspóló és a versolvasás mellett mindketten a természet szerelmesei. Kamilla Rosemary Shand-ként született Sussex-ben, gyerekkorát az angol vidéken töltötte, felsőosztálybeli családja pedig gondoskodott arról, hogy a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljön: a neves Queen’s Gate School után Svájcban és Párizsban is tanult.

Történészek szerint az elit intézményeket kijárva minden olyan készséget, tudást és attitűdöt elsajátított, amely ahhoz szükséges, hogy egy „megfelelő férjt” szerezzen magának, amit a hasonló körökben mozgó lányoktól el is vártak abban a korban – ennek megfelelően 1973-ban hozzáment Andrew Parker Bowles őrnagyhoz. Károly és Kamilla ezalatt az idő alatt is szoros baráti kapcsolatot ápoltak, a bennfentes információk szerint, amikor a herceg megismerkedett a 19 éves Dianával, Kamilla is a kapcsolatot támogatók közé tartozott. A királyi család Dianában egy ártatlan, szende lányt láttak, aki alázatosan fogja szolgálni a koronát és problémamentes házasságot biztosít majd a trónörökösnek. A frigyet mindenki örömmel fogadta, de Károly is Diana kapcsolata a 13 év korkülönbséggel együtt boldogtalan és problémáktól terhes volt.

Ritkán látott kép Károly hercegről és Kamilláról, románcuk korai időszakából, 1975-ből.
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

„Hárman voltunk ebben a házasságban”

Ha sokan talán nem is ismerik részleteiben a királyi család pletykáit, Diana walesi hercegnő 1995-ös BBC interjújáról biztosan mindenkinek egyből eszébe jut ez az ikonikus mondat. Diana és Károly válását egy nagyon is nyilvános botrány előzte meg, amikor fény derült a herceg és Kamilla viszonyára pár kiszivárogtatott telefonbeszélgetésnek köszönhetően. A közvélemény pedig nem késlekedett, hogy eldöntse, kinek a pártján áll. Végsősoron, Diana volt a „nép hercegnője”, aki minden tabut ledöntve HIV-fertőzött betegekkel fogott kezet, a királyi protokoll ellenére önfeledten szaladgált és játszott a fiaival, nyíltan mert beszélni a mentális egészségéről és a bulimiával való küzdelméről. Már korábban is egy szakrális, angyal-szerű ikonikus karakterré vált, azonban az 1997-es tragikus halálát követően ez a kép méginkább megszilárdult – Kamillára pedig egy végtelenül szexista gyűlöletcunami zúdult.

Csak Nagy-Britanniában 23 millióan látták a BBC interjút Diána hercegnővel, amiben utalt Kamilla és Károly kapcsolatára.
Fotó: Getty Images /Tim Graham

A könyörtelen média

Mindenki szeret híres, ismert emberek magánéletén csámcsogni, kárörvendeni, megbotránkozni a felháborító részleteken, bűnbakot és áldozatot keresni, félinformációk alapján morális ítéleteket hozni amúgy ismeretlen és elérhetetlen személyek felett. A Dianát gyászolók a revans szellemében Kamillára helyezték a célkeresztet, és minden jóízlésen túl gúnyolták őt. Egy pletykalap feltette a kérdést: „Kivel bújnál szívesebben ágyba?” képi illusztrációként pedig egymás mellé tettek egy Kamilláról és egy lóról készült képet; egy másik alkalommal a közönség hangosan kifütyülte Kamilla nevének említését is egy TV-s beszélgetőműsorban; egy brit magazin pedig egyenesen „Anglia leggyűlöltebb nőjének” nevezte a címlapon.

Viszont Károly nem adta fel, hogy fiatalkori (vagy egyesek szerint élete) szerelmével végre együtt lehessen. 1999-ben mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, mint pár, amikor a Ritz Hotelből kilépve egy tucatnyi paparazzi kapta lencsevégre, ahogy kézen fogva hagyják el a hotelt. Egy misztifikált mendemonda szerint Károly kész tények állította a királynőt, és kinyilvánította, hogy a Kamilla és az ő szerelmének felvállalása és annak elfogadása egyszerűen „nem képezi vita tárgyát”.

Az első nyilvános kép 1999-ben készült Kamilláról és Károlyról.
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Camilla Parker a világ legédesebb emléktábla-felavatását vitte véghez kutyusával

Camilla Parker a világ legédesebb emléktábla-felavatását vitte véghez kutyusával

Mit is jelent Kamilla új címe?

Végül 2005-ben mondta ki az igent Kamilla és Károly egy polgári szertartáson, Kamilla a Diána iránti tiszteletből azonban nem vette fel az őt megillető walesi hercegnő címet, hanem a cornwalli hercegné megszólítást választotta. Mivel az anglikán egyház szabályai szerint a korábban elvált Kamilla nem házasodhatott újra, a királynő nem vett részt a szertartáson, a monarchia hagyományai nyomán ugyanis ő az anglikán egyház feje, és bár rábólintott a házasságra, de a korona kötelességét nem tehette félre. Az évek során rengetegen találgatták, hogy vajon, ha egyszer eljön az idő, Kamilla milyen címet kap majd a királynőtől, szerepelhet-e egyáltalán a „Queen” kifejezés a címében, de aztán II. Erzsébet maga oszlatta el a kételyeket még februárban, amikor egy hivatalos nyilatkozatban közzétette, hogy Kamillát a „Queen Consort”, azaz királyi hitves, királyné cím illeti majd meg Károly trónra lépése után.

Ez a cím nem királyi, azaz nem lesznek olyan kötelességei és jogai, mint egy királynőnek, viszont királynéként megilleti majd egy kisebb ceremónia, illetve legfőbb feladata lesz az új király támogatása, az eseményeken kompániaként kísérni, és persze az eddigi karitatív tevékenységeinek a folytatása – biztosan nem fog unatkozni, hiszen Kamilla közel 90 nonprofit szervezet aktív résztvevője és pártolója.

Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Kamilla, a feminista filantróp

A „Women of the World” Alapítvány alapítójaként és elnökeként határozottan és hangosan áll ki a családon belüli erőszak áldozataiért, a szexuálisan bántalmazott nők védelméért és a hátrányos helyzetű lányok oktatásának biztosításáért. A királyi hitvesi szerep tradicionálisan inkább egy ceremoniálisabb, performatív szerepkör, viszont Kamilla bátran használja a platformját bántalmazott és a társadalom szélére taszított nők helyzetéről való párbeszéd kialakítására, ami egy meglehetősen formabontó kezdeményezés egy királyi közszereplőtől.

Emellett Instagramon és más online felületeken is elérhető „The Reading Room” nevű szezonális könyvklub és kulturális kör, amelyet Kamilla maga hozott létre, és ő választja az éppen aktuális irodalmat, amit az írókkal és szakértőkkel veséznek ki kerekasztal beszélgetések keretein belül.

III. Károly király az új uralkodó, de nem ő a királyi család legnépszerűbb tagja

III. Károly király az új uralkodó, de nem ő a királyi család legnépszerűbb tagja

Ha félretesszük a brit lapok, megmondóemberek és „bennfentes informátorok” megjegyzéseit, a Kamillával személyesen találkozó emberek, mind egy véleményen vannak: kifejezetten jófej, jó humorú és szórakoztató társaság, akinek a környezetében mindig mindenki nevet. A találgatások és pletykák szerint II. Erzsébet és Kamilla között a kezdetekben kifejezetten fagyos volt a viszony, és bár sosem fogjuk megtudni a teljes igazságot, de Harry egyszer úgy nyilatkozott, hogy ő és Vilmos mindig is közel állt édesapjuk második feleségéhez; és köztudott, hogy gyerekeik is odavannak a nagymamájukért.

Kamilla a modern idők egyik legutálatosabb személyéből egy tiszteletreméltó királyi felséggé emelkedett, tudatosan kerülve a média csatározásait és mindennek ellenére odaadó feleségként állt Károly mellett is az elmúlt 17 évben. Kamilla története jól mutatja, hogy a nap végén nincs az a népharag (és a népharag valahogy mindig a nőkön csattan), ami ne múlna el, és kitartó jókedvvel könnyen át lehet fordítani bármilyen helyzetet – Anglia új királynéja pedig ehhez nagyon is ért.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Így szabotálod a szerelmi életed, és még csak nem is tudsz róla

Így szabotálod a szerelmi életed, és még csak nem is tudsz róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)