Mindent a Szigetről! Hasznos információk, tippek, programajánló

2016.augusztus.9.

Felépült ismét az ideiglenes "Fesztiválköztársaság". Több mint 1500 program vár ránk a 24. Szigeten. Az előadók a világ minden tájáról, körülbelül 60 országból érkeznek. Indulás augusztus 10-én!

sziget fesztival, sziget, program, koncert, hasznos informacio
Fotó: GLAMOUR / Tombor Zoltán

Zene és azon túl
Rekordlátogatottságra számítanak az idei Szigeten, erre utal, hogy minden eddiginél korábban keltek el a bérletek a Szigetre és már két hete Rihanna napjára is teltházat hirdettek. Idén már a zenekarok bejelentése előtt elfogyott a bérletek 40%-a. Ez a tény azt jelenti, hogy a Szigeten tapasztalható utánozhatatlan életérzés már önmagában is eléggé vonzó ahhoz, hogy szerte a világból ide zarándokoljanak a fesztiválozók. A jó program persze nem árt: az idei Szigeten olyan világsztárok sorakoznak Rihanna mellett, mint Sia, ManuChao, a Muse, David Guetta, Noel Gallagher, Hardwell vagy a The Chemical Brothers, és ez csak a nagyszínpad főfellépői közül néhány, az A38 sátorban pedig további olyan szenzációs előadók várják az érdeklődőket, mint az Editors, Tourist, a The Neighbourhood, a Chvrches, az M83, Roisín Murphy, a Fidlar vagy MØ – és ezek csupán a legnépszerűbb színpadok. A teljes programtáblát itt találod.

A zenén túl lesz számos más műfaj is: színház, cirkusz, tánc, film, irodalom, képzőművészet, performance, kabaré, szinte minden, mire kultúrát kedvelő embernek ingere lehet. A MagicMirrorban a nagy sikerű varieté mellett már kabaré és stand up előadások is lesznek. Gazdag választékot kínál a sporthelyszín a zumbától az amerikai fociig és természetesen az Olimpiát is lehet majd követni. Lesznek továbbá táncházak, filmvetítések, és TedX előadások. Ráadásul az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a fesztivál teret ad a megemlékezésnek, több helyszínen idézik meg a forradalom emlékét. És ezzel is csak egy töredékét említettük a "nem zenei" programoknak.

Fő a biztonság!

A Szigetet több tíz kilométernyi fényfüzér díszíti a mesés lámpák és lampionok mellett. A Fesztiválköztársaság lakóira pedig 1200 biztonsági őr és 600 fős egészségügyi bázis ügyel, továbbá lesz 30 tűzoltó és 100 rendvédelmi személy, hogy teljes legyen a biztonság. A beléptetés is az eddigiektől eltér, és fokozott figyelemmel kísérik a fesztivál területére érkezőket, ezért hosszabb sorbaállásra, és lassabb beengedésre is fel kell készülni.

Szépül
Óriási sárkány, űrlények és űrhajók, polip karokon, felhőkön és egyéb furcsaságokon megpihenő emberek. Nem, ezek a képek nem egy fantasztikus film jelenetei, "csupán" a Sziget Fesztivál hétköznapjait tarkító pillanatok. A Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben ugyanis idén közel száz köztéri installációval találkozhatunk. Az Art Of Freedom pályázatra minden évben várják a lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes "amatőrök" ötleteit, a legjobb pályamunkák a Sziget Fesztiválon kelhetnek életre. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett – köztük külföldről is – melyekből közel százzal, valamint az előző évek legsikeresebb alkotásaival találkozhatunk majd a fesztiválon. Így érdemes két koncert között figyelmesen körbejárni a Szigetet, ahol olyan alkotásokat láthatunk, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polip karokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhely – mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon -, de vannak vidám pillanatokat szerző, szelfizésre csábító szobrok is, - mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az ide tévedt UFO család. Évek óta a Sziget partnere a Hello Wood alkotóközösség, akik idén is látványos építményekkel, speciális szálláshelyekkel és installációkkal járulnak hozzá a rendezvény sikeréhez.

Zöldül
A Sziget a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható fesztiválozást, idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a látogatók körében is népszerűsíteni kívánt környezettudatosságot. Vezérelv az újrahasznosítás, de számos fontos területen igyekeznek jó példákkal segíteni, és aktív közreműködésre serkenteni a rendezvény keretein belül. A fesztivál helyszínén 3 Recycling Center lesz telepítve, ahol ALU/PET hulladékok gyűjtésére, elektronikai hulladékok gyűjtésére, és elemgyűjtésre lesz lehetőség. 6 kemping recepción lehet leadni alu és pet hulladékot, ajándékokért cserébe. Ezen kívül az összes árustól kizárólag papírzacskókban vásárolhatunk majd, de úgy tűnik, a műanyag evőeszközök és tányérok kora is le fog áldozni. Helyette komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében, például fából készült villával, papír tányérból ehetjük majd a streetfood ételeket.

Bevásárlás
A megszokott hamburgertől a pizzán át a legjobb és legizgalmasabb FoodTruck őrületekig, a magyar háztáji termékkülönlegességektől, a különböző nemzetek étkeiig, idén sem lesz hiány, emellett Metro és Aldi is rendelkezésre áll, ami ráadásul 0-24 órás nyitva tartással és grillzónával várja az éhes szájakat. A Rossmann Magyarország egy komplex szórakoztató, felfrissülést, szépülést nyújtó kitelepüléssel jelenik meg, amelynek része az úgynevezett fesztiváldrogéria, és most is a fesztivál teljes ideje alatt várják a látogatókat.

Ne maradj le semmiről
A Sziget hivatalos applikációja mellett a Viber – közösen a Szigettel - egy felejthetetlen fesztiválélménnyel készül. Egyrészt a látogatók személyes érdekes/izgalmas/vicces üzeneteken keresztül követhetik a különböző történéseket, másrészt, az ún. personalmessage szolgáltatással, naprakész információkkal (napi időjárás, programajánló, biztonsággal kapcsolatos üzenetek, programváltozás, stb.) segítik a látogatókat.

Még több!

A Sziget szívében egy varázslatos álomvilág elevenedik meg. A fesztiválozók a felhők fölött érezhetik magukat a hintákon, vagy az óriás unikornison ülve. A kézműves foglalkozások keretein belül egy kézzel dekorált, egyedi HM pólóval lehetnek gazdagabbak a fiúk és lányok egyaránt, illetve próbára tehetik ügyességüket a célba dobással HM-es nyereményekért. A legjobb pillanatokat pedig a GIF készítő segítségével tudják megörökíteni. A feltöltődésre vágyókat a HM chill-zone várja.

sziget fesztival, sziget, program, koncert, hasznos informacio
Fotó: GLAMOUR / Tombor Zoltán

A Nagyszínpaddal szemben található CasaBacardí a vérbeli kubai hangulatról gondoskodik majd. Egy óriási "Jana színező" is megjelenik majd a fesztiválon. A Szigeten egy hatalmas, szív alakú színező installáció várja, hogy a fesztiválozó közönség saját kezével tegye színesebbé a rendezvényt.

Sűrítik a járatokat
Kiegészítő, mentesítő és rendkívüli járatokkal készül a BKK a Sziget ideje alatt, HÉV, busz, villamos és hajójárat a menetrendjét a BKK és a Sziget honlapján lehet követi. Két éve a Budapest Boat Show kiállítás támogatásával működik a Sziget VIP Boat szolgáltatás: www.szigetvipboat.com. A tavalyi gyakorlatnak megfelelően a Sziget rendezvény hivatalos partnere a City Taxi és a Budapest Taxi. A társaságok szolgáltatása a hatósági rögzített áron vehető igénybe. A szervezők ingyenes kerékpár megőrzővel ösztönözik a biciklis érkezést és felhívják a figyelmet, hogy a korlátozott parkolóhelyek miatt igyekezzenek a látogatók az egyéb közlekedési eszközöket igénybe venni.

További hasznos információk

Az idei évtől kezdődően a Sziget bejáratánál egy új check-in folyamatot vezetnek be a szervezők. A karszalag, amit a vócser beváltása után kap a látogató, nevesítésre kerül, a becsekkolás által a karszalag személyhez lesz kötve. A folyamat egyszerű: a bejáratnál mikor a vócsert karszalagra cserélik, a személyi igazolványt vagy útlevelet beolvassa egy ID szkenner, majd ezt követően kapják meg a karszalagot, amit rögtön fel is csatolnak a kézre. Aki bent van, a megannyi program mellett szolgáltatások hadát veheti igénybe. A Sziget területén, 7 helyen lehet információt kapni, lesz csomag és értékmegőrző, telefontöltő, pénzváltó és posta, és sátorsegély szolgálat, ahol a még üres sátorhelyek megtalálásában segítenek a látogatóknak. Lesz továbbá kempingszerviz pont, ahol az előre interneten megvásárolt kempingeszközöket lehet átvenni, lesz MÁV és BKK jegypénztár, mosoda és talált tárgyak osztálya és a megannyi szolgáltatás között még házasságkötő sátor is áll azok rendelkezésére, akik az ideiglenes Fesztiválköztársaságban szeretnének ideiglenesen házasságot kötni. ...és minden hasznos információért, tudnivalóért és programokért érdemes átlapozni a Sziget Fesztiválköztárasaság útlevelét, online itt: https://issuu.com/sziget/docs/sziget_utlevel

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról