10 megosztó királyi divatpillanat, amit elsőre te sem gondolnál felháborítónak

Megszokhattuk már, hogy amikor a királyi család egy tagja kilép a nyilvánosság elé, akkor a divatválasztásai garantáltan a címlapokra kerülnek. A ruhák mellett pedig még a legapróbb kiegészítőkre vagy éppen hajviseletekre is nagy figyelmet fordítanak a kritikusok, így nem is csoda, hogy időnként a királyi családban is több olyan pillanat születik, amelyet egyesek abszolút elfogadhatónak, míg mások egyenesen divatkatasztrófának élnek meg.

10 megosztó királyi divatpillanat, amit elsőre te sem gondolnál felháborítónak
Fotó: Northfoto/Getty Images/Shutterstock/Glamour

Az évtizedek során a királyi család öltözködés szempontjából és egyébként is nagy figyelmet kapó női tagjai közül szinte mindenki viselt már olyan ruhát, kiegészítőt vagy választotta meg úgy a frizuráját - akár önszántából, akár valószínűleg tanácsadók segítségével -, hogy az később sokak tetszését nem nyerte el, ugyanakkor olyanok is voltak, akik rajongtak az adott döntésért. Így pedig egyre több megosztó királyi divatpillanat született, amelyek közül nem egy a történelembe is beírta magát.

Diana hercegné bosszúruhája, 1994

Fotó: Getty Images/Northfoto/Glamour

Diana hercegné még csak nemrég vált el III. Károly királytól, amikor 1994-ben részt vett a londoni Serpentine Gallery gáláján. Ugyanezen az estén került tévéműsorba az adás, amelyben Diana hercegné meglehetősen sok részletet árult el III. Károly herceg és Camilla Parker-Bowles, vagyis mostanra már Kamilla királyné viszonyáról. Így nem is volt meglepő, hogy fekete ruhában jelent meg, a merész fazon viszont sokakat megdöbbentett, és az azóta is bosszúruhaként emlegetett darab az egyik legkirívóbb királyi divatpillanatként vonult be a törtéténelembe.

Katalin hercegné szellős szoknyája, 2011

Fotó: Getty Images/Northfoto/Glamour

Katalin hercegné újdonsült feleségként tett látogatást Vilmos herceggel még 2011-ben a calgaryi repülőtéren, amikor is a sárga Jenny Packham ruhájába belekapott a szél. Erzsébet királynő később állítólag meg is jegyezte neki, hogy elégedetlen volt a ruhaválasztásával, és arra biztatta a hercegnét, hogy a jövőben varrasson függönysúlyokat a ruháira.

Meghan Markle rövid szoknyája, 2018

Fotó: Getty Images/Northfoto/Glamour

Meghan Markle nem sokkal azután, hogy bekerült a királyi családba, már meg is törte azt a szokást, hogy a szoknya vonalának bizony nem a térde felett van a helye. A fekete szmokingos miniruha, amelyet egy különleges Hamilton előadáson viselt, ugyan roppant elegáns és csinos volt, mégis sokan vitatkoztak arról, hogy vajon protokollt sért-e Meghan ezzel a választásával.

Margit hercegnő Christian Dior iránti elkötelezettsége, 1951

Fotó: Getty Images/Northfoto/Glamour

Margit hercegnő sohasem titkolta, mennyire szereti Christian Dior terveit, sőt gyakran még a párizsi divatbemutatóin is részt vett. Egy időben azonban elvárás lett, hogy a királyi család tagjai támogassák a brit divattervezőket azáltal, hogy kizárólag tőlük választott ruhákban jelennek meg. Margit hercegnőt ez azonban nem érdekelte, sőt 1951-ben le is fotózkodott kedvenc divattervezőjével.

Minden idők leglenyűgözőbb királyi divatpillanatai

Diana hercegné fekete bárányos pulóvere, 1983

Egyesek szerint Diana hercegnő fekete bárányos pulóverével azt szimbolizálta, hogy úgy érezte, nem illik a királyi családba, de ennek egyébként máskor, más módon is hangot adott. „Nem hiszem, hogy sokan azt akarnák, hogy királyné legyek, és amikor azt mondom, hogy sokan, akkor arra az intézményre gondolok, amelybe beházasodtam" - mondta a hercegné egy interjúban. Voltak, akik maximálisan együttéreztek vele, míg mások egyáltalán nem helyeselték, hogy fel merte venni ezt a pulóvert.

Eugénia és Beatrix hercegnő esküvői kalapja, 2011

Bár Vilmos herceg unokatestvérei, Eugénia és Beatrix hercegnő szüleikkel ellentétben mindig botrányoktól mentes életet éltek, a stílusukat a mai napig gyakran kritizálják. Arra viszont talán még ők sem számítottak, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén is mekkora figyelem hárul majd rájuk, amelyet az egyébként valóban feltűnő kalapjukkal váltottak ki.

Anna hercegnő merész nadrágkosztümje, 1973

Anna hercegnőtől egyáltalán nem idegenek a merész szettek, de a ’70-es években ennek tekintetében is különösen szokatlan volt egy hercegnőt olyan merész öltözékben látni, mint ez a világoskék nadrágkosztüm, amelyet egy színházban viselt. A figyelmet és a kritikákat pedig csak tovább fokozta, hogy kék szemhéjfestéket választott hozzá, annak ellenére, hogy a palota mind a mai napig a természetes hatású sminkeket szorgalmazza.

Diana hercegné „Travolta-ruhája”, 1985

A váll nélküli bársonyruha, amelyet Diana hercegné 1985-ben a Fehér Házban tartott állami vacsorán viselt, a valaha volt egyik legikonikusabb királyi ruhaválasztás lett. A „Travolta-ruha” elnevezést pedig amiatt az azóta is sokat emlegetett jelenet miatt kapta, amelyben Diana hercegné a filmsztárral táncolt.

Katalin hercegné szülés utáni fürtjei, 2015

Katalin hercegné hibátlanul nézett ki, amikor 2015-ben Vilmos herceggel bemutatták a nagyvilágnak újszülött kislányukat, Sarolta hercegnőt. De éppen ez volt az, ami sokakból ellenszenvet váltott ki: fehér-sárga virágmintás Jenny Packham ruháját még többségében el is fogadták, de csodaszépen besütött hullámost fürtjei miatt azonban már rengeteg kritikát kapott, mivel az emberek úgy érezték, ez irreális egy, a gyermekét mindössze pár órája világra hozó kismamától.

Erzsébet királynő drága esküvői ruhája, 1947

Bizony, még Erzsébet királynőnek is volt megosztó divatpillanata. Amikor ugyanis 1947-ben feleségül ment Fülöp herceghez, csak két év telt el a második világháború vége óta, és az ország továbbra is háborús fejadagokon élt. Az esküvői ruhája anyagát pedig így az akkor még hercegnő a saját maga által összegyűjtött, és további 200 ajándékba kapott élelmiszerjegyből fizette ki. A drága ruhadarabot sokan így is túlzásnak vélték, míg más polgárok a hűségük jeléül a saját fejadagjaikat is megpróbálták elküldeni neki.

Még több érdekesség a királyi családról:

Ez is érdekelhet

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói