Elegük van a játszmázásból, és nem kérnek a tanácsokból - a Z generáció szép csendben megreformálta a Tindert

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A társkereső alkalmazások tudnak talán a legtöbbet arról, hogyan randizunk. Szakértőik rendszeresen elemzik a felhasználók, és különösen a Z generációsok szokásait. A fiatalok nem tudatlan zöldfülűek, hanem a társadalmi változások és trendek előfutárai, legyen szó divatról, szlengről, kultúráról.

A Z generáció a radikális önazonosságban hisz, és nem tolerálja, hogy rabolják az idejét a Tinderen
A Z generáció a radikális önazonosságban hisz, és nem tolerálja, hogy rabolják az idejét a Tinderen
Fotó: Profimedia

Így van ez a szerelem és a párkapcsolatok területén is. Ha hiszünk a Tinder és a Hinge felméréseinek, akkor a 2024-es év igazán őszintének és célratörőnek ígérkezik a randizás terén. Nézzük, hogyan ismerkednek a mai fiatalok, és mit tanulhatunk a Zésektől a radikális önazonosságtól a digitális testbeszédig!

Tavaly novemberben a brit GLAMOUR által rendezett Empowerment Summiton Paul C. Brunson, a Tinder kapcsolati szakértője magyarázta el, hogy írják újra a fiatalok a randizás kimondatlan szabályait. A társkereső 2023-as kutatása szerint a Zések kapcsolataikban kiemelten értékelik a jelentőségteljes kapcsolódást és az önazonosságot, miközben nem tolerálják, ha valaki pazarolja az idejüket.

Legyél nehezen elérhető, várj napokat a válaszadással, adj félreérthető jeleket - ezek a gyakorlatok az ezredfordulósok 73%-a szerint normalizálva volt, amikor ők voltak 18-25 évesek, és több mint felük úgy gondolja, a mai fiataloknak egészségesebb a szerelmi élete.

A Z generációsok Paul szerint ehhez képest egyfajta “mindent vagy semmit” hozzáállást képviselnek: magabiztosan veszik a kezükbe az irányítást, nem kötnek kompromisszumot, és nem félnek továbblépni, ha például a céljaik nem egyeznek a randipartnereikével. A karrier és szociális élet mellett kevés ideje jut a fiatal felnőtteknek a randizásra, és azt a keveset értékelik és megóvják. A játszmázás végérvényesen kiment a divatból, mondja a randiapp szakértője.

„Sosem akartam CEO lenni” - A Z generáció nem lusta, nem kényelmes, de igenis vágyik a rugalmasságra és az értelmes munkára

„Sosem akartam CEO lenni” - A Z generáció nem lusta, nem kényelmes, de igenis vágyik a rugalmasságra és az értelmes munkára

Az értékes kapcsolatok és hitelesség felértékelődése látszik abból is, milyen tulajdonságokat priorizálnak a Tinder felmérésének kitöltői: 79% a hűséget tartja legfontosabbnak, 78% a tiszteletet, 61% a nyitottságot. A 18-25 évesek 80%-a ráadásul egyetért azzal, hogy az önmagukról való gondoskodás, a self care a legfontosabb a randizás során, és 79% szeretné, hogy a leendő partnere is így gondolkodjon.

A következő 3-5 éves tervükről kérdezve pedig, a felmérésben résztvevő fiatal felnőtt szinglik a személyes fejlődésüket és jólétüket nevezték meg top prioritásuknak.

Önazonosság mindenek felett

A “mindent vagy semmit” elv része az is, hogy felértékelődött az önazonosság. Eddig természetes volt, hogy a randipartnerünknek a legjobb arcunkat mutatjuk, és ahogy az idő elteltével, a kapcsolat elmélyedésével jobban megismerjük a másikat, egyre több csontváz dől ki mindkét fél szekrényéből.

A Z generációsok ezzel szemben egy “megszoksz vagy megszöksz” attitűdöt képviselnek: a kezdettől fogva felvállalják az autentikus énjüket, személyiségüket, céljaikat és preferenciáikat, és bármilyen helyzetet hajlandóak otthagyni, ha ez kell ahhoz, hogy hűek maradjanak önmagukhoz.

Úgy érzed, kínos lenne az első pillanattól önmagadat adni? Előfordulhat, de a Tinder felmérése szerint az őszinteség szolgálatában a Zések még ezeket a kellemetlen helyzeteket is bevállalják. 64%-uk legalábbis nem bánja a kínos szitukat, ha az őszinteség szüli őket. A 18-24 éves Tinder-felhasználók szerint a legjobb pont, legnagyobb “green flag”, ha komfortosan érzik magukat a randipartnerükkel.

Hagyományrombolás a szerelemben is

Mindezek mellett azonban a “mindent vagy semmit” elv a Tinder felmérése szerint nem jelent egyértelműen csak klasszikus monogám kapcsolatot. Tartson egy kapcsolódás pár üzenetváltáson keresztül, egy-két randi erejéig, egy éjszakán vagy egy életen át, a fiatal egyedülállók kevésbé fókuszálnak a hagyományos értelemben vett elköteleződésre.

Maximum eddig lehetsz szerelmes ugyanabba az emberbe a tudomány szerint

Maximum eddig lehetsz szerelmes ugyanabba az emberbe a tudomány szerint

Bár a leggyakrabban választott cél az applikációban továbbra is a hosszú távú kapcsolat, a Zések románcai a monogámiától a nyitott kapcsolaton át a ködös, pontos definícióktól mentes “situationshipig” terjednek, és ezeket nem övezi szégyen vagy titkolózás.

A fiatal egyedülállók túlnyomó többsége (75%) úgy gondolja, hogy a Zések megkérdőjelezik az idősebb generációktól megörökölt randizási és párkapcsolati normákat. Ez a házasság kérdéskörében is nyilvánvaló: a házasságkötés a 10. helyen áll a 18-25 évesek prioritási listáján, ha a rövid- és hosszú távú céljaikról gondolkodnak.

Ezzel szemben az ezredfordulós korosztály még a negyedik helyre sorolta az esküvőt, amikor ennyi idős volt. Sőt, a felmérésben résztvevő Z generációsok 69%-a szerint a randizás szabályai frissítésre szorulnak, hogy jobban illeszkedjenek a modern és sokszínű társadalomhoz.

10 dolog, ami taszítja a férfiakat egy nőben, és még csak nem is tudtál róla

10 dolog, ami taszítja a férfiakat egy nőben, és még csak nem is tudtál róla

Tele van szorongásokkal a Z generáció

A fentiek alapján úgy tűnhet, a fiatal szinglik élete fenékig tejfel, és nem okoz nekik problémát a párkeresés, ám ez nincs teljesen így. A Tinder mellett egy másik társkereső alkalmazás, a Hinge is készített felmérést a fiatalok szerelmi életéről és a randizás állapotáról. 2023 augusztusában 15 000 felhasználó megkérdezésével arra az eredményre jutottak, hogy a pandémia alatt felnőtté váló generáció tele van szorongásokkal.

Az Y generációhoz képest a Zés szinglik 47%-al nagyobb valószínűséggel félnek új emberekkel ismerkedni a járvány alatti elszigetelődés miatt. Ráadásul a felmérés résztvevői a járvány közepén váltak nagykorúvá, a felnőtt életük szempontjából meghatározó éveket töltöttek karantén és távolságtartási szabályok alatt, ezért aztán sokuknak (44%) egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés a valódi randitapasztalata.

95%-uk fél a visszautasítástól, és ez a félelem 56%-ukat visszatartotta attól, hogy valódi párkapcsolat folytasson. A Hinge szakértői azt tanácsolják a szingliknek, hogy alakítsanak ki rezilienciát a visszautasítással szemben, és az ismerkedésre ne zéró összegű játszmaként, hanem közös erőfeszítésként gondoljanak. Ha egy randiból nem lesz második, nem feltétlenül lett senki elutasítva, hanem felismerték a partnerek, hogy nem illenek össze.

8 egyértelmű jel, hogy kellesz a másiknak

8 egyértelmű jel, hogy kellesz a másiknak

Mit mond a digitális testbeszéded?

Ha nem lenne elég a való életben figyelni, mit árul el a saját és randipartnerünk testbeszéde, a Hinge kutatása egy újabb szempontra hívja fel a figyelmet: ez a digitális testbeszéd, azaz az online üzenetváltások, a digitális kommunikáció stílusával közvetített nonverbális kommunikáció. Ahogy egy valódi randin nem akarsz beleásítani a partnered arcába, úgy chatelés közben ma már nem elegáns konzisztensen egyszavas válaszokat küldeni vagy kizárólag a másik félre hagyni a beszélgetés kezdeményezését.

Digitális natívként a Z generációsok profin dekódolják az online kommunikációba rejtett jeleket: az emoji- és írásjelhasználat, az üzenetek hossza, gyakorisága, kezdeményezője, vagy hogy milyen gyorsan válaszol egy potenciális partner, mind-mind jelzésértékkel bír a fiatal felnőtteknek.

Mivel az online ismerkedés és kommunikáció is viszonylag új, a digitális testbeszéd szabályai még nem annyira egyértelműek és köztudottak mindenki számára. Két különböző chatelési stílussal bíró személy könnyen félreértheti egymást. Ez gondot okozhat bárhol, ahol online üzenetet váltunk, a munkahelyen az idősebb főnökkel vagy a szüleinkkel is, és nincs ez máshogy a társkeresőkön sem.

Ha 12-ből igaz rád 9, nagyon magas az érzelmi intelligenciád

Ha 12-ből igaz rád 9, nagyon magas az érzelmi intelligenciád

Emiatt a Z generációsok bevallottan stresszelnek azon, vajon mit ért az üzenetei alatt a másik, és 56%-uk túlanalizálta már a beszélgetőpartnere digitális testbeszédét. Mi a Hinge szerint a pozitív digitális testbeszéd? A riport ad néhány jó tanácsot: érdemes nyitott kérdéseket feltenni, és fesztelen hangnemben de célratörően és következetesen kommunikálni.

A társkereső szakértői arra biztatnak, hogy kommunikáljuk bátran az érzéseinket, egyeztessünk az elvárásainkról (például hogy milyen gyakran akarunk üzenetet váltani a másikkal) - és ha valaki nem válaszol elég gyorsan, abból még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú dolog derült ki Károly király és unokái kapcsolatáról

Szomorú dolog derült ki Károly király és unokái kapcsolatáról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)