Veled is előfordult már, hogy depressziós lettél, ha vége lett egy sorozatnak? Van rá tudományos magyarázat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Eddig soha nem tapasztalt stressz, nyomás alatt vagyunk. Egy világméretű problémával állunk szembe, ami előtt senki sem képez kivételt. A szerencsésebbeknek csupán annyi a dolguk, hogy otthon ülnek, és lehet nem kerül bele ebbe a munkájuk, anyagi biztonságuk, jövőjük. És ez idő alatt mi mást csinálhatnánk, mint elszórakoztatjuk magunkat, olvasunk, zenét hallgatunk, megnézzük azt a sok-sok filmet, sorozatot, ami ott áll már mióta a Netflix listánkban, és próbálunk elmenekülni a félelmetes, kilátástalan valóságtól egy képzelt valóságba.

Azt hiszem a 21. században egyedülálló, dolgozó felnőtt emberként nem a kisebbséghez tartozom, amikor azt mondom magamról, hogy sorozatfüggő vagyok. Talán nem a legveszélyesebb és legsúlyosabb függőségek egyike ez, szerencsére, de mindenesetre könnyedén kihathat a jövőben még a mentális egészségemre, ki tudja. És ennek az időnek, a meg nem értett és kifejezésre nem kerülő nyomásnak, stressznek biztosan meglesz a böjtje később, de addig is mivel tapasztom, tapasztjuk a sebeket? A képzelt valóságba való meneküléssel. És ez most minden eddiginél súlyosabb következményekkel járhat.

Honnan indultunk?

Talán veled is előfordult már, hogy végignéztél egy sorozatot, és utána egy érthetetlen nagy szomorúság, üresség, mondhatni depresszió hatalmasadott el rajtad. Nos, nem vagy ezzel egyedül. Velem és a barátaimmal rendszeresen előfordul, hogy miután végignézünk egy sorozatot, szomorúak leszünk, hiszen egy rituálénak vége lett. Már a karanténban fejeztem be a Született feleségeket (korábban akkor néztem, amikor még először ment a tévében) és soha eddig nem tapasztalt szomorúsággal töltött el, amikor vége lett. Mint mondtam, korábban is szomorkodtam egy-egy sorozat után, de ez 1-2 napnál tovább sosem tartott. Most pedig immár hetek óta, akárhányszor rágondolok, borzasztóan hiányzik és szomorú vagyok a gondolatától, hogy (megint) vége lett. Kiváncsi voltam, hogy ezzel csak én vagyok így, vagy van tudományos magyarázat is az érzéseimre. Egy gyors internetes kutatás után kiderült, hogy abszolút van.

7 sorozatkarakter, aki radikálisan megváltozott az évadok során

7 sorozatkarakter, aki radikálisan megváltozott az évadok során

Ahhoz, hogy megértsük az, egy-egy sorozat befejezése okozta, hirtelen ránk törő depressziót, kicsit vissza kell utaznunk az időben. Elég mondjuk 5-10 évet visszamenni, amikor az online streamcsatornák még nem léteztek, a sorozatok nem voltak bárhol, bármikor elérhetők, és ha épp nem kalózkodtuk le a kedvenc sorozataink összes évadát az internetről vagy vettük meg dvd-n, akkor hétről hétre kellett tűkön ülve várni a következő epizód érkezését. Közben teltek a napok, ment tovább az élet, iskolába jártunk, dolgozni mentünk, találkoztunk a barátainkkal. Az az egyórás izgalom pedig a hét valamelyik estéjén épp csak egy kis elmenekülést jelenett a kedvenc sorozatunk világába, utána rögtön visszacsöppentünk a valóságunkba.

Mi történik most?

Ülünk otthon és gyakorlatilag reggeltől estig a képernyőhöz vagyunk ragasztva, faljuk a részeket egymás után, egy-egy sorozat, amit több éven keresztül néztünk korábban, alig pár nap, hét, jobb esetben hónap alatt ledarálásra kerül. A karakterek sorsa magával ragad, a történetük a mi történetünk, az érzéseik a mi érzéseink, együtt küzdünk, izgulunk, szeretünk velük, és ha vége van, egy hatalmas üresség kerít magába. Ez pedig a veszteség érzése.

Nyilván ez a veszteség és gyászérzet nem hasonlítható össze az igazi gyásszal vagy akár egy szakítás után érzett fájdalommal, de nagyon hasonló hozzá, és az intenzitása egy pont ilyen ingerszegény időszakban könnyedén lehet hasonló a valódi gyászéhoz. A szakpszichológusok egyértelműen azzal magyarázzák ezt a jelenséget, hogy akaratlanul belevonódunk a karakterek történetének alakulásába és fejlődésükbe, ezért szívünkön viseljük a sorsukat. Rengeteg érzelmet fektetünk bele egy-egy sorozatba, főleg azokba, amelyek több évadosak (például a Gossip Girl), még akkor is, ha az egész csupán fantázia (gondoljunk csak a Trónok harcára), de azok is nagy hatással lehetnek ránk, amelyek popkulturális szempontból kiemelkedőek és nosztalgiával töltenek el (a Jóbarátok erre remek példa).

Konkrétan a teljes idei fesztiválszezon elmarad - Búcsút inthetünk a Voltnak, Balaton Soundnak, Szigetnek

Konkrétan a teljes idei fesztiválszezon elmarad - Búcsút inthetünk a Voltnak, Balaton Soundnak, Szigetnek

Miközben nézünk egy sorozatot, kikapcsolunk, elfelejtjük a mindennapi nehézségeket, problémákat, egy mentsvárat jelent számunkra. Az agyunk a boldogság érzését kapcsolja össze vele és amint vége van, rögtön ránk tör a veszteség érzése. Attól függően, hogy a saját életünkben is éppen min megyünk keresztül, egy sorozat vége igencsak nagy hatással lehet ránk és olyan érzéseket hozhat a felszínre, amivel esetleg nem akartunk szembe nézni korábban. A különböző szorongással küzdőknek feladni egy biztonságot jelentő rítust félelmetesnek tűnhet, amit egyáltalán nem szabad elbagatellizálni, és rögtön keresni kell a felszíni veszteség mögötti valódi érzést.

Egy társ, aki mindig ott volt

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy attól függően, milyen hosszú egy sorozat, az életünket is elkíséri, a Grace klinika például immár 15 éve fut és még nincs vége, ennyi idő alatt rengeteg minden történt velünk, és sokan pontosan meg tudjuk mondani, hogy egy-egy évad, rész idején éppen milyen helyzetben, érzelmi állapotban voltunk. Emlékeztet rá, hogy mi mindent éltünk át.

12 éve párkapcsolatban élek a Grace klinikával: sokat sírok miatta, de megéri

12 éve párkapcsolatban élek a Grace klinikával: sokat sírok miatta, de megéri

Ha pedig a barátaiddal, családoddal közösen néztetek egy-egy sorozatot, akkor biztosan az egyik kedvenc témátok is volt kibeszélni a legújabb részeket, történéseket. Ez a köztetek lévő kapcsolatot is erősítette és ha vége, akkor hirtelen olyan érzés, mintha már nem lenne miről beszélni. Ez természetesen nem így van, és ha elkeserít, hogy végignézted (újra) a kedvenc sorozatodat, akkor érdemes ezekről az érzéseidről beszélni a barátaiddal, hiszen biztosan megértenek.

De ha végképp nem tudod feldolgozni, hogy vége lett a kedvenc sorozatodnak, akkor bármikor újrakezdheted, csak ne feledd, hogy bár abban a pillanatban nagy örömmel és biztonságérzettel tölt el, a végén ismét hatalmába keríthet a depresszió, és ez már egy kényszeres betegségre is utalhat, úgyhogy mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod. Mindenesetre, ne feledd, hogy ezek most őrült idők, és minden érzés teljesen új, precedens nélküli. Adj magadnak időt, meditálj, és ha épp az tesz boldoggá, hogy negyedszerre is elölről kezded az Így jártam anyátokkalt, akkor tedd azt. És kommunikálj a barátaiddal, családoddal, ez mindennél fontosabb.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője