Epres Panni a milánói divathét csillagaként tündökölt - Kata Szegedit viselt, és nem is akármit

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Kata Szegedi divatmárka ma már jól ismert itthon, Olaszországban pedig már a hetedik szezonban mutatnak be a HFDA mentorprogramjának segítségével. Pazar helyszínen, a Milánói Dómhoz közel küldték kifutóra a 2024-es tavaszi-nyári kollekciójukat.

Epres Panni volt a Kata Szegedi bemutató sztármodellje
Epres Panni volt a Kata Szegedi bemutató sztármodellje
Fotó: BCEFW

Nem az első alkalom, hogy a mindenki által csodált és szeretett Epres Panni modell Kata Szegedi ruhát mutat be, hiszen szerepelt már a divatmárka kollekciót népszerűsítő kampányfotóin és a cég hazai bemutatóin is. Most nem máshol, mint a divat egyik fővárosában, Milánóban ment végig a kifutón a nemzetközi szakmai közönség előtt.

Milánó meghódítása

A kollekció huszonöt öltözékből áll, de a Kata Szegedi márkánál alapvetés, hogy az egymást követő kollekciók szezonról-szezonra egymásra épülnek. „Mindig van egy jellegzetes, ránk jellemző motívum, olyan, mint a ’roads minta’ (egymást keresztező textilek, izgalmas látványt adó szabásvonal - a szerk.), és ebből aztán elkezdtünk nagyon sokféle verziót készíteni. Illetve most egy olyan felületet találtunk ki, ami a fonásra hasonlít, és ezt nagyon egyszerű formákba öntöttük. Ettől a ruházat - például amit Panni is viselt a milánói bemutatón - kicsit szoborszerű lett, olyan, mintha egy műalkotás lenne.” – meséli Benus Dani, a Kata Szegedi társtervezője.

Benus Dani és Szegedi Kata divattervezők a Milánói divathéten a Budapest Select kifutóján
Fotó: HFDA

A tervezők, Szegedi Kata és Benus Dani nagyon büszkék erre a divatbemutatóra, mert azt mondják, hogy szerencsésen annyi minden összejött: a helyszín, az, hogy Epres Panni el tudta vállalni, a formák, amikkel most nagyon elégedettek. A tervezők farmer és lakk alapanyagból dolgoztak, „a farmerről nem is nagyon lehet megmondani, hogy az”. Kifejezett szándékuk volt az ellentétes alapanyagok párosítása.

Epres Panni istennőként ragyog Párizsban, lélegzetelállító fotókat tett közzé

Epres Panni istennőként ragyog Párizsban, lélegzetelállító fotókat tett közzé

„A Roads nevű textúránkat 2009 környékén kezdtük el, először terápiás céllal kezdtem el patchworkszerűen alapanyagokkal játszani, egy nagyon nehéz élethelyzetben. Kezdetben áttetsző organzából készítettünk nadrágokat és zakókat, nagy sikere lett, több külföldi divatblogon is megjelentek, mondván, hogy nagyon újszerű, friss, modern és közben hordható. Pár éve újra elővettük, egyrészt magunk miatt, mert szerettük volna megújítani, másrészt az olasz mentoraink miatt, akik azt mondták, ez egy izgalmas dolog. Ma már farmerből készítjük a roads mintás darabokat, illetve néha-néha hernyóselyemből.” – folytaja Szegedi Kata, a divatmárka alapító tervezője.

A márka már kötött darabokat is készít, időnként ezekben a darabokban is megjelenik ez a bonyolult mintázat. A kötött holmik is egy Budapesthez közeli gyárban, ahogy a ruhadarabok is mind lokális gyártásban készülnek.

Epres Panni a Kata Szegedi kifutóján Milánóban, a Budapest Select bemutatón, melyen több magyar márka is megmutathatta magát a nemzetközi szakmai közönségnek
Fotó: HFDA

Egy magyar ikon

Először 2021-ben fotózták együtt a Kata Szegedi kampányfotóit az akkori őszi-téli szezonra. „Ekkor hívtak először, hogy legyek a kampánymodell. Csodálkoztam, kérdeztem is, hogy biztosak benne, hogy engem szeretnének? Azóta is mindig rácsodálkozom minden egyes megkeresésükre." – meséli Panni. „Én meg mindig azt hiszem, hogy biztosan nem vállalja el nekünk.” – mondja nevetve Szegedi Kata. Furcsállom, és ezt szóvá is teszem, hogy ilyen szakmai múlttal ennyire kishitűek, de Panni ad egy teljesen ésszerű magyarázatot.

„Amikor először jött a felkérés, hogy fotózzunk együtt, életem legnehezebb periódusában voltam, ráadásul Katáék nem az én korosztályom, nem tudtam elképzelni, miért rám lenne szükség. Egyszerűen nem értettem, miért pont engem akarnának.” – folytatja Panni. Benus Dani viszont határozottan rákontráz erre, és azt mondja, hogy egy hiteles arcot kerestek. „Pannit nagyon szeretjük, nem csak azért, mert nagyon szépnek tartjuk, hanem mert kívül-belül annyira sok értéket képvisel. Az egy izgalmas csavar szerintem, hogy Panni egy klasszikus szépség, akit mindenki szeret, a mi márkánk pedig egy kicsit undergroundabb, nem annyira közérthető dolgokat csinál. A két karakternek az együtt állása szerintem nagyon izgalmas.” – magyarázza Dani.

Kata Szegedi 2024 tavasz-nyár backstage, Budapest Select, Milan Fashion Week
Fotó: HFDA

Nő vagy? Van négy jó éved, aztán ülj le, kettes! - De miért küzdünk ezzel, miközben a férfiak kortalan titánok?

Nő vagy? Van négy jó éved, aztán ülj le, kettes! - De miért küzdünk ezzel, miközben a férfiak kortalan titánok?

A Kata Szegedi erős törzsvásárlói bázisa is inkább középkorú nőkből áll, ahogy ezt megtudom. „Az életkort annyira nem szeretem hangsúlyozni, mert mindegyik megrendelőnk annyira vagány, inspiráló, hogy nem a korukkal definiálnám őket, hanem inkább azzal, hogy a ruhapróbán együtt töltött időben mondanak pár olyan mondatot, ami az elkövetkezendő két évünket meghatározza. Pannival is azt érzem, hogy inspiráló minden egyes találkozás.” – magyarázza Szegedi Kata.

Kata Szegedi 2024 tavasz-nyár baclstage, Budapest Select, Milan Fashion Week
Fotó: HFDA

A nő joga a miniszoknyához nem korfüggő

Epres Panni nem csak a Kata Szegedinek mutatott be Milánóban, hanem megjelent a Calzedonia világra szóló partiján is. A szalagcímek rögtön arra hegyeződtek ki, hogy ’A 46 éves Epres Panni miniszoknyában’. „Tegnap valaki odakommentelt, hogy ebben a korban már nem kellene miniszoknyát hordanom. Őszintén szólva, én kortalannak érzem magam, leginkább egy tizenévesnek. A lelkem nem öregedett semmit. Úgyhogy emiatt nem értem, hogy valaki rákérdez arra, hogy mit veszek fel.” – fejti ki Epres Panni, aki már tinédzser korától modellkedik - majd így folytatja: Felháborítónak tartom, ha valaki arrogáns módon szól bele, kinek mit kellene viselnie

A magyar nők a legszebbek Olaszországban is: Epres Panni és Gelencsér Tímea taroltak a vörös szőnyegen

A Kata Szegedi kifutóján viselt darabot amiatt kedveli különösen, mert egyszerre érzéki, vagány és maszkulin. Szeret férfias szabásvonalakat viselni. „Maszkulin ruhában belül nőiesnek lenni a legizgalmasabb dolog. Nekem támaszt ad egy ilyen öltözék. Még mindig elég nehéz nőként boldogulni ebben a világban. Valamelyest javultak a körülmények, de azért ez a miniszoknyáról szóló kritika is mutatja, mi a helyzet. Mit veszel fel? Miért azt veszed fel? A férfiak közel sincsenek annyi kritikának vagy megítélésnek kitéve, mint egy nő. Két héttel ezelőtt egy rövidnadrágban mentem a Margitszigeten, egy biciklis többször eljött mellettem, és minden alkalommal odakiabált, nyomdafestéket nem tűrö megjegyzéseket tett a nőiességemre. Megtorpantam, és tényleg nem hittem el, amiket hallok. Egyszerűen nem értettem. Megdöbbentem, hogy még mindig létezik ilyen.” – mondja Panni.

A divatra egyébként nagyon nagy hatással van, hogyan érzik magukat a nők a társadalomban, mennyire érzik magukat egyenjogúnak, mennyire érzik azt, hogy lépten-nyomon szexualizálják őket, nap mint nap kiszolgáltatottak, és nagy szerencse, 'égi védelem' kell ahhoz, hogy megússzák a szexuális abúzust. A divat ilyenkor azzal reagál, hogy a maszkulin, erőt sugárzó 'power dressing' stílus kerül előtérbe, amitől a nők úgy érzik, talán könnyebben mennek majd a hétköznapok.


Galéria

2023.10.02.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Karácsonyi csoda: Katalin hercegné még soha nem nézett ki ilyen jól

Karácsonyi csoda: Katalin hercegné még soha nem nézett ki ilyen jól

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

PR

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)