Kanye West gyűlöletszlogenje hatalmas felháborodást keltett a párizsi divathéten

Kanye Westnek nemcsak a tehetsége páratlan, ahhoz is nagyon ért, hogy amerre csak jár, vitatható helyzetekbe keverje magát – így történt ez a párizsi divathéten is.

Kanye West merészsége ezúttal elég messzire ment | Edward Berthelot
Kanye West merészségével ezúttal elég messzire ment | Edward Berthelot
Fotó: Gettyimages.com

Kanye West, vagyis Ye mestere az ellentmondásnak. Mielőtt a párizsi divathéten bemutatta volna a Yeezy Season 9 kollekcióját, beszédében többek között azt is kifejezte, hogy őt nem lehet irányítani, és bizony kicsit őrültnek kell lenni ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot. Mindezt egy elölről II. János Pál pápát ábrázoló, hátulról White Lives Matter feliratú fekete kapucnis pulóverben és egy csillogó flip-flop papucsban tette.

A provokáció folytatódik

A White Lives Matter feliratot számos fekete modellen is láthatta a közönség a kifutón. A kifejezés 2015-ben jött létre a Black Lives Matter mozgalomra adott válaszként, amelyet Rágalmazásellenes Liga hivatalosan a 'gyűlöletszlogen' kategóriájába sorol, és amelyet olyan fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok használnak, mint a Ku Kux Klan.

Kim Kardashian: „A fiúk kihozták belőlem a kis leopárdot”

Az eset tehát nem véletlenül váltott ki felháborodást. Lynette Nylander író és szerkesztő például egész egyszerűen kisétált a bemutatóról és nehezményezte, hogy „West ugyanazt a fekete közösséget használja a vicceinek gyökereiként, akiknek a dollárjai és támogatása juttatta a mai pozíciójába”, míg a Snapchat globális vezető divat- és szépségszerkesztője, Rajni Jacques szerint „West kihasználta a fekete közösséget a befolyásért.” A bipoláris zavarral diagnosztizált rapper, divattervező és üzletember számára nem ez volt az első alkalom, hogy veszélyes kijelentéseket tett a fekete közösségről, 2018-ban például azt nyilatkozta, hogy a 400 éves rabszolgaság „választás” volt – bár később egy rádióműsorban elnézést kért érte.

A meglepetés divatbemutató sokáig titokban tartott helyszíne egy többemeletes aula volt, amelynek alsó szintjéről hallhatta a közönség Ye beszédét, majd a modellek alulról felfelé vonultak végig az emeleteken – a sort Naomi Campbell zárta, ő azonban nem viselte a feliratot. A show alatt a Donda Academy gyerekkórusa énekelt, akik között Kanye West és Kim Kardashian legidősebb gyermeke, North West is helyet foglalt.

Tudj meg többet a divatvilág híreiről:

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói