Magyar lányaink a párizsi divathéten

2014.január.29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Alig vártam, hogy újra írhassak a GLAMOUR online felületére, mivel imádom azt, ahogyan szubjektív blogokon keresztül két kattintással eljuthatunk egy-egy modell első külföldi útjától, például Axente Vanessa esetében, a Prada kampányának fotózásáig. Ugyanígy visszanézve összehasonlíthatjuk az előző szezon Haute Couture összefoglalóját a mostanival. A helyszín változatlanul Párizs, hiszen hol máshol emelhetnék fellegekbe a szabászat legmagasabb szintjeit olyan teátrális pompával körítve, ami csak igen kevesek számára elérhető. Az őszi-téli couture héthez képest a modell-csapat felcserélődött, a létszám növekedett kettővel, ám a sikerek büszkeségben mérve továbbra is rekordokat döntögetnek. Szám szerint öt napon keresztül nyolc szépségünk szerepelt összesen tizenhat show-n. Ezek közül Christian Dior kettő, Alexis Mabille és Oscar Carvallo három-három, Georges Chakra pedig négy hazai modellen képzelte el mesebeli ruhakölteményeit, melyre régóta nem volt már példa. Kapásból nyolc-tíz menyasszonyi álomruhát azt hiszem, mindenki fog tudni választani a kifutós és backstage képekből!

Mindig mennyiség, illetve névsorrend szerint rendszerezem a showlisteket, ám most három bemutatóval is a legfontosabbnak Sáfrán Bogi szenzációjának kiemelését tartom, akit a Valentine Supermodel versenyén fedeztek fel és tisztán emlékszem, hogy akkor a kis Dorothea Barth Jorgensennek becézték ügynökei. Nos, nem tévedtek nagyot, hiszen Dorothea első szezonjában úgy lépkedett végig kezdőként Valentino romantikus couture kifutóján, ahogyan most Bogi is a Római Operaház díszlettervezői által festett, különböző operák története alapján felépített kollekcióban! Éppen hogy betöltötte 16. életévét, első külföldi utazása egyből első bemutatójára is reptette, melynek tervezője Raf Simons volt, azaz a Christian Dior divatház. Elképesztő tündérmese ez, mely egy millióból egy embernek, ha megadatik! Bogi itthon már szerepelt a Philosophy magazinban és a Celeni tavaszi kampányában, most azonban Vogue-várományos pozícióba került!

Dior leheletnyi masnis aranyszálán szőném tovább a couture történetet, melyet Bogi és a GLAMOUR Women of the Year legjobb modelljelöltje Gáll Franciska (Icon) nyakán és ujjain is megfigyelhetünk. Franciska a legutóbbi párizsi divathét alkalmával Dior-exkluzívként robbant be bombaként, most Bogi mellett viselte az aszimmetrikus formabontó couture darabokat, ahol Galliano parádéja helyett Simons a haute couture modernizálását választotta, ugyanis fő célja a színházi világból a valóságba való visszatérés. Bouchra Jarrar eddigi legfontosabb kollekciójában is szerepet kapott visszafogott vonalakban az est színeit idézve, hiszen a francia tervező nemrégiben kapta meg a haute couture cím hivatalos használatának jogát. Emellett a kínai Yiqin Yin bemutatóján is részt vett, aki lázadónak számít ebben a szezonban, hiszen a tavasz fő motívuma a pillangók voltak, ezzel ellentétben őt a molylepkék inspirálták!

A pille-mánia legjobb példája Alexis Mabille, aki fehér papírlepkékkel dekoráltatta nem csak a díszletet, hanem a modellek haját, illetve arcát is. Görög-Római istennőként vonult fel Bogi és Franciska mellett Adamik Luca (Attractive) is vállig érő gigantikus fülbevalóban negyedére a francia dizájner színeiben, akivel olyan jó baráti kapcsolatot ápol, hogy ezúttal ő volt az egyetlen, akinek a show-ját elvállalta. Luca a Love Moschino tavaszi lookbookja és a Flair magazin divatanyaga után úgy döntött, hazautazik és folytatja egyetemi tanulmányait a MOMÉ-n. Hasonlóan iskolai elfoglaltságok miatt nem tudott jelen lenni a divathetek megszokott királynője, a Calvin Klein arca, Axente Vanessa (Attractive) sem, hiszen gőzerővel készül az érettségire.

A lányok kifutós képeit itt találod:

Birkner Tímea (Icon) és Jablonczky Mónika (Visage) áll egymás mellett a dobogó első fokán öt-öt bemutatóval. Tímea szőke Givenchy exkluzivitása után visszabarnulva hódította meg harmadjára Jean Paul Gaultier szívét, akinek szintén pillangó mániás drámai kabaré hangulatát Dita Von Teese zárta a többi tervezővel ellentétben igen erős sminkkel. A Hussein Chalayanra bízottan vérfrissített Vionnet lézervágottan rétegezett speciális organzacsodájában is megfordult élő szoborként, valamint a `40-es és `50-es évek ragyogását is visszacsempészte Ralph & Russo couturejébe. Az utóbbi márkát azért fontos megemlíteni, mert 1915 óta az első és egyetlen brit terveződuó, aki elnyerte a hivatalos haute couture titulust. A folyamatos utazásban lévő Mónikát legutóbb a londoni divathéten láthattuk, most pedig a nőiességet hangsúlyozó libanoni Tony Ward és a szexi tanárnős Didit Hediprasetyo, valamint Ilja csodálatos fekete szobrászati szépségű, Hiroshi Sugimoto fotói által inspirált darabját is bemutatta.

Oscar Carvallo néhol már szemre károsan neonszivárványos Latin-amerikai világában Mónika együtt vett részt színezett hajvéggel Pillmann Líviával (Face) és Pattogó Vanessával (Icon). Lívia a couture hetek rendszeres szereplője, emellett a Harper`s Bazaarban, a görög GLAMOUR-ban, a Vogue-ban és az Akris téli lookbookjában is szerepelt már, most Clarisse Hieraix show-ját zárta egy igazán érdekes, Ikeás lámpára emlékeztető ruhában és piros gerberaként jelent meg Zuhaitz couture kertjében. Vanessa, a zalaegerszegi karakteres szépség a 2009-es Elite Model Lookon tűnt fel először és Carvallo mellett Georges Chakra bemutatóján kapott helyet fejedelmi fehérben Tímea, Mónika és Lívia mellett!

A legjobb backstage képek itt következnek:

Végül, de nem utolsósorban a milánói kifutókon már emlegetett Kálmán Petra (VM) bukkant fel Dany Atrache díszes menyasszonyi ruháiban, az On Aura Tout Vu extrém futurisztikus jelmezeiben, majd Maison Anoufa és Svetlana Kushnerova modellei közt.

Nagyon furcsa leírni, de februárban már a 2014/2015-ös őszi-téli divathetek ideje jön el, ahol szintén nem fogunk büszkeségek nélkül maradni! Addig is kellemes gyönyörködést kívánok a fényűző, ezer színben pompázó párizsi képösszefoglalóban!

Magyar lányaink a párizsi divathéten Részletes beszámoló a magyar modellek teljesítéséről a párizsi Fashion Weeken.


Galéria

Bezárás
2021.02.08.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője