A srác, aki sneaker-birodalmat épít, és a Cápákat is lenyűgözte

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Cápák között műsorában azonnal levette a lábukról a befektetőket, akik közül többen is megajánlották neki a 200 milliós befektetést, igaz, a kínált 10 százalék helyett 20 százalékért cserébe. Pachert Balázs végül nem fogadta el az ajánlatokat, de nem féltjük. Ez a fiú szó szerint a semmiből, a gimnázium mellett építette fel a sneaker-birodalmát, és annyira érzi a piac lüktetését és a vásárlók igényeit, hogy szerintünk ez csak a kezdet. Olvasd el vele készült korábbi interjúnkat.

Pachert Balázs, a BALAZS KICKS alapítója a gimnázium mellett építette cipőbirodalmát
Fotó: Balazs Kicks

Pacher Balázs 2021. októberben indította webshopját, amelynek akkora sikere volt, hogy 2022. februárjában megnyitotta Buda központi részén, a II. kerület, Csalogány utca 53. szám alatt található üzletét is, a BALAZS KICKS-et. Mindezt az érettségire való felkészülés mellett hozta létre, hiszen mindeközben tanulmányai sem szorulhattak háttérbe.

Elindítottál egy üzletet, ami viszonylag rövid idő alatt lett sikeres. Hogyan indult ez az egész?

Úgy láttam, hogy nagy kereslet lenne ezekre a limitált szériában gyártott cipőkre Magyarországon, de nem lehet könnyen hozzájuk jutni. Ezt az üzleti rést vettem észre, és persze nekem is tetszettek ezek a különleges cipők, úgyhogy beszereztem párat, és megpróbáltam eladni őket. Meglepően jól sikerült, így amikor már megvolt egy nagyobb árukészletem, 2021 októberében egy külön promócióval elindítottam a webshopomat. Ezután azt a célt tűztem ki magam elé, hogy saját boltom is legyen. Ezt most sikerült megvalósítanom, nagyon boldog voltam, hogy a februári megnyitóra ilyen sokan ellátogattak.

Hogyan találtál rá ezekre a különleges cipőkre? Mi terelt ebbe az irányba?

Barátokon keresztül ismertem meg ezt a különös kultúrát. Sokan nem tudják, hogy Magyarországon milyen sokan vannak, akik érdeklődnek ezek iránt a cipők iránt. Ez nemcsak üzlet, hanem egyben egy nagyon jó közösség is. Még 2019-ben egy olyan eseményen voltam, ahol hosszú órákig kellett sorban állni a bejutásért, hogy meg tudjam szerezni álmaim cipőjét. Volt olyan fiatal, aki ott is aludt annak reményében, hogy hozzájut egy ritka darabhoz. Ez az esemény nagyon inspirált. Ezután kezdett el komolyabban érdekelni az új sneakerekben rejlő üzleti lehetőség, ekkor vettem meg az első pár cipőmet eladásra. Bukás lett belőle, de mégsem adtam fel, hanem folyamatosan figyeltem a sneaker és cipőpiacot, lépésről lépésre bővült a tudásom és a cipőkészletem is. Ebben az időszakban még csak használt állapotúakkal foglalkoztam, igazából ezekre a termékekre is nagyon nagy volt a kereslet. De haladva az időben, figyeltem a friss trendeket, vártam az új megjelenéseket, és mivel ezeknek az értékesítése kevesebb problémával járt, úgy gondoltam, hogy inkább az új termékek értékesítésére koncentrálok a jövőben.

Honnan tudod, hogy melyik az a cipő, ami népszerű lesz Magyarországon és a vásárlókörödben?

Nem tudom pontosan elmondani, mert általában a megérzéseimre hallgatok. Egy hosszú folyamat volt, hogy tudjam, melyik színű és típusú cipő lesz éppen népszerű, milyen színállások lehetnek azok, amiket szeretni fognak. Természetesen az, hogy tudjam, érezzem a piac igényeit, én is megfizettem a tanulópénzt. Sokszor előfordult, hogy a kezdetekben bizony áron alul kellett eladnom a megvásárolt készletet. Később már a tapasztalataim segítettek abban, hogy tudjam, melyiknek lesz sikere, de erre nincs recept, a mai napig nagy kockázatot vállalok a beszerzésekkel.

„Az eredetiség, a saját karakter nagyon fontos” – interjú Lonovics Zoltánnal, a Nails collection alkotójával

„Az eredetiség, a saját karakter nagyon fontos” – interjú Lonovics Zoltánnal, a Nails collection alkotójával

Követsz influenszereket, sportembereket vagy bárkit, aki meghatározó abban, hogy mi éppen az aktuális trend?

A divattrendek változásait illetően tájékozott vagyok, főleg streetwear oldalakat, illetve influenszereket követek. A designer márkákat is ismerem, de a streetwear-vonal talán jobban érdekel. Ezt a kultúrát egyébként a rapszakma és a rapperek is elég erősen befolyásolják. A sneakerkultúra leginkább a fiatalokat érdekli, mert szeretnének valahova tartozni. Általában figyelik a kedvenc rappereik outfitjét, és ők is hasonlót szeretnének hordani. Tapasztalatom szerint az idősebb generáció is egyre inkább érdeklődik a sneakerek iránt.

Említetted, hogy ez egy közösség és kultúra. Mitől egyedi a te üzleted ebben a kultúrában?

Szerintem sok srácnak motiváló lehet, hogy ilyen fiatalon is – nagyképűség nélkül – sikereket lehet elérni azzal, amit szeretünk és kitartással csinálunk. Magyarországon egyedülálló, és attól is különleges a vállalkozásom, hogy a nevemet adtam a brandhez. Úgy érzem, azért is megbízhatóbb a BALAZS KICKS, mert a vásárlók nap mint nap találkozhatnak velem a közösségi oldalakon, ezért úgy érzik, mintha már személyesen is ismernének.

Balázs szerint a sneakerkultúra leginkább a fiatalokat érdekli, szeretnének valahova tartozni
Fotó: Balazs Kicks

Hogyan indítottad az üzleted? Ki és hogyan támogatott?

Szüleim kiskorom óta takarékosságra neveltek, ezért az összegyűjtött pénzemmel kellett gazdálkodnom. Például a nagymamámtól bizonyítványokra, szülinapokra kaptam kisebb összegeket, ezeket félretettem, és abból tudtam megvenni az első pár cipőket. Mint már említettem az elején, csak használt cipők megvásárlására volt keretem. Biztos sokaknak úgy tűnik, hogy milyen könnyű vállalkozást indítani, de iskola mellett ez elég nehéz feladat, rengeteget dolgoztam érte. Nagyon örülök, hogy megvalósítottam.

Hogyan jutsz hozzá a cipőkhöz? Milyen darabokkal foglalkozol most?

Visszatérő vásárló vagyok sok ezzel foglalkozó partnernél, itthon és külföldön. Velük nagyon jó az üzleti és a baráti kapcsolatom, amit hosszú idő alatt építettem ki. A nekem tetsző cipőket értékesítem, és azokat, amelyekről úgy gondolom, hogy van rájuk kereslet. Jelenleg leginkább a Nike cipők a sláger termékeim. Az egész BALAZS KICKS kínálata megtalálható a webshopomon.

Milyen érzés volt elindítani a vállalkozást? Volt benned bármi félelem vagy kétség?

Számomra mindig is nagyon izgalmas és érdekes volt ez a kultúra. Az vitt előre, hogy amit csinálok, abból a lehető legtöbbet tudjam kihozni. Folyamatosan a fejlődésen gondolkodtam, és gondolkodom jelenleg is. Mindig a maximumra törekszem.

Hosszú Katinka: „Előbb vagy utóbb véget ér az úszókarrierem”

Hosszú Katinka: „Előbb vagy utóbb véget ér az úszókarrierem”

Besegítesz az üzletben? Mennyien vagytok a csapatban?

Rajtam kívül még két srác van, akikkel felváltva dolgozunk. Nagyon jó a stílusuk, egyiküknek saját cipőmárkája is van, a másik pedig posztereket gyárt. Egyidősek vagyunk, mindannyian kreatívak, így egy jó csapatot alkotunk.

Szeretnél bővíteni? Hol látod magad öt év múlva?

Több márka felé is szeretnék bővíteni. Távlati terveim között szerepel, hogy esetleg szomszédos országokban és itthon is több helyen elérhetőek legyenek ezek a különleges cipők. Sok a vidéki vásárlóm, ezért szeretnék egy másik magyar nagyvárosban is boltot nyitni, hogy az ott élők ne csak a webshopomból, hanem személyesen is tudjanak vásárolni. Bízom a vállalkozásom sikerében.

Sodró Eliza: Akinek a színházcsinálás nem az élettársa, hanem a szerelme

Sodró Eliza: Akinek a színházcsinálás nem az élettársa, hanem a szerelme

Mióta elindítottad a BALAZS KICKS-t, mi az, amire a legbüszkébb vagy?

A bolt megnyitásakor hosszú sorban várakoztak az emberek. Nagyon sokan jöttek vidékről, de külföldről is. Az egyik legjobb érzés talán az volt, hogy egy szlovák család is eljött a megnyitóra. Sokat utaztak és álltak a sorban. Később egy nagyon kedves üzenetet kaptam tőlük, hogy nagyon jól érezték magukat, jó volt a hangulat, illetve mindent megvettek, amire vágytak. Nagyon örültek, hogy személyesen is megismerkedhettek velem. Küldtek képeket is, megható volt, hogy eljöttek a bolt megnyitójára.

Milyen érzés most, hogy már egy ideje működik a bolt?

Amióta nyitva vagyunk, folyamatosan jó visszajelzéseket kapunk, amire nagyon büszkék vagyunk. Jó érzés, hogy személyesen is találkozhatunk a vásárlóinkkal. Mindenkit üdvözlök, köszönöm a rengeteg biztatást, amit kaptam! Peace!

Még több inspiráló interjú a GLAMOUR.hu-n:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)