Velencét muszáj megnézni és megörökíteni- Kalandjaim a Nokia Lumia 930-as telefonján

2014.október.27.

A világ egyik legelképesztőbb helye a szárnyas oroszlán városa. Újra meg újra látom, és még mindig nem hiszem el, hogy létezik ilyen. Pontosan annyira szürreális és kedves, mint egy varázslatos álom, amiből nehezedre esik felébredni.

Sokan giccsnek titulálják és nehezményezik, hogy turisták csordái vonulnak benne, hogy az egész ékszerdoboz kifejezetten kommerciális és hogy kismillió másik embernek van meg ugyanaz a sarkon dohányzó gondolás fotója, mint nekik. Na és? A katarzis már akkor megtörténik, amikor lekattintod a kommersz útikönyvekbe illő képet.

Elmondom, én hogyan érzékelem ezt a kereskedelmi fellegvárként létrehozott szürreális képződményt. Először is teljesen kívül esik a komfortzónámon. Konkrétan nem tudok átmenni az utca túloldalára csak akkor, ha hajóba ülök, megvárom a vízibuszt (vaporettót) vagy átgondolázom. A ház, amiben alszom a tengeren, cölöpökön áll és a víz ritmusos zúgására merülök álomba (tökéletes terápia a feszült idegrendszerre), reggel egy hajókürtre ébredek. Az egyik nap áthajókázom a közeli szigetre, Buranóba, ami színes házacskáival vonzza a mindent megörökíteni vágyó turistákat. Ha nyáron történik mindez, akkor minden bizonnyal leugrom újra a Lidóra, a strandra, ahol a tenger a sokkal megszokottabb arcát mutatja - nem házak közt hömpölyög.

Most először voltam úgy Velencében, mintha fotós lennék. Elmondhatatlanul jó élmény, szuper játék különleges pillanatokra, magával ragadó képekre vadászva kalandozni a lagúnák között, guggolva várni a tökéletes pillanatra egy kanális partján az árkádok alatt, a telefonod kameráján át fürkészni a fel-alá rohangáló turistákat, videót készíteni a Grand Canalon való száguldásról. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lépjen át önmagán és a sznobérián, amivel mindig elkülönülni akarunk a többiektől, és olvadjon bele a békés, nyugodt turistacsordába. Hihetetlenül kikapcsoló ez a tevékenység.

Nem mással botorkáltunk a mesés városban mint Stephen Alvarezzel, a National Geographic ismert fotósával és a Microsoft fotókért felelős nagykövetével. Hozzá vagyok szokva, hogy fotósokkal mászkálok, régen Budapest utcáit róttam Baricz Katival, aki az első igazán elismertté vált magyar divatfotósok egyike. Eszméletlen képeket "találtunk" és mindig olyan volt, mintha a világ készakarva próbálna szórakoztatni, megdöbbenteni, elgondolkodtatni bennünket. Persze, én nem fogtam a kezemben a védőfegyvert, amivel bármilyen pillanatot egy múltbéli emlékké varázsolhattam volna, egy csodás képpé, amin mások is elmerengenek majd és nekik történetesen teljesen mást jelent. Ők nem is tudják, mi volt a jobb oldalon, ami nem látszik, vagy hogyan is kerültünk oda és mi is történt tulajdonképpen, és ki mit mondott a kép lekattintása előtt, után. Én csak a kontinuitásban akartam maradni és zsebre dugott kézzel bámészkodtam, ahogy ma is tenném, ha nem lenne ez a kényszeres képgyűjtés, ami az okostelefonok megjelenésével engem is magával ragadott.

Stephen Alvarez egy igazi amerikai kalandor. Túl sokat nem ideologizál és a beszélgetésünk azon a pár perc alatt megszületett egyetértésen alapul, hogy képeket magyarázni meglehetősen erőltetett dolog, így inkább ne is erőltessük. Nem zavarja, hogy ma már mindenki fotós lesz, mert könnyedén a kezében lehet mondjuk az új Nokia Lumia 930-as, ami lenyűgöző fotókat és videókat készít. Belekerget az appgyűjtésbe is, mert elmondja, hogy a telefonra letölthető programokat fotósok segítségével alakították ki, így a filterek, az élességállítás, a fényerő, a kép hőmérséklete mind-mind nagyon profi módon variálható és tényleg ott van egy csúcsminőségű fotókamera, illetve videókamera a zsebedben, együtt az irodai levelezéssel (az Office alapú telefonok meglehetősen jobb élményt nyújtanak, amikor próbálnak utolérni egy irodán kívül töltött napon), telefonnal.

Stephen 5 tanácsot adott a fotózással kapcsolatban, amit biztosan meg is fogadok:
1. Figyeld a fényeket! A "golden hour" közvetlenül napnyugta előtt nagy sikerekkel kecsegtet.
2. Fotózz magasról, oldalról, alulról, változtasd meg a nézetedet és próbálkozz!
3. Barátkozz az emberekkel!
4. Figyelj oda a képeid szélére! Amikor komponálsz koncentrálj a széleken a letisztultságra!
5. Fotózz korán reggel és késő este! A Nokia Lumia 930-as bírni fogja a furcsa fényviszonyokat.
Az én tanácsom pedig: töltsd fel az Instagramra a szuper képeidet és tedd ki a #glamourhungary hashtaget!

Velencét muszáj megnézni és megörökíteni- Kalandjaim a Nokia Lumia 930-as telefonján A világ egyik legelképesztőbb helye a szárnyas oroszlán városa.

Ez is érdekelhet

Visszatér a konty, amit mindenki imádott a 90-es években!

Visszatér a konty, amit mindenki imádott a 90-es években!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke