„Édesanyám annyira bízott bennem, hogy értelmet adott az életemnek" - 6 édesanya, akik történelmet írtak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Anyák napja alkalmából olyan nőket mutatunk be, akik az élet különböző területein maradandót alkottak. Gyermekeket mentettek meg, forradalmi újításokat vezettek be, szemléletet formáltak vagy éppen harcoltak a női egyenjogúságért - mindannyiunk számára példaképek lehetnek.

A 6 édesanya mindegyike a maga nemében történelmet írt
A 6 édesanya mindegyike a maga nemében történelmet írt
Fotó: GLAMOUR

Az amerikai Anna Jarvis 1905-ben édesanyja, Ann Jarvis békeaktivista halála után kezdett kampányolni azért, hogy az anyák napja nemzeti ünneppé váljon. Elérte célját, azonban hamarosan nyugtalanítani kezdte a túlzott elüzletiesedés: Jarvis nem a kereskedőket akarta gazdagítani, hanem az anyák iránti tiszteletét kifejezni. Igyekszünk az ünnep eredeti szellemiségét megidézni, így az alábbiakban megemlékezünk néhány különösen figyelemre méltó anyáról.

1. Aki „tökfejből” zsenit csinált: Nancy Edison

Nancy Edison akkor is bátorította a fiát, amikor a többiek már rég lemondtak róla
Fotó: Interim Archives/Getty Images

A hazai közösségi oldalakon is időről időre felbukkan egy megható történet, miszerint a kis Thomast gyengének vélt képességei miatt eltanácsolták az iskolából, ám édesanyja - megmásított formában „felolvasva” az ezt közlő levelet - eltitkolta a kisfiú elől az okot (és a feltaláló felnőttként egyszer csak megtalálta a dokumentumot). A történet ebben a formában (ártalmatlan ugyan, de) fikció. Az azonban tény, hogy a kis Thomast diszlexiája miatt tanárai gyenge képességűnek tartották, és tanítónő édesanyja, aki maga vette ki a fiát az iskolából a lekezelő bánásmód miatt, valóban otthon oktatta. „Édesanyám olyannyira bízott bennem, hogy értelmet adott az életemnek: tudtam, hogy van valaki, akinek nem okozhatok csalódást” - emlékezett vissza a feltaláló. Az eredményt pedig jól ismerjük: Thomas Edison több mint kétezer találmánya közül például az izzólámpával és a mikrofonnal ma is rendszeresen találkozunk.

2. Akinek az amerikai nők a szavazati jogukat köszönhetik: Phoebe Ensminger Burn

Phoebe Ensminger Burn a nők egyenjogúságáért küzdött
Fotó: Wikipedia

A nő, aki szép arccal és zsírleszívással támogatta társait - Ő Suzanne Noël, a világ első női plasztikai sebésze

A nő, aki szép arccal és zsírleszívással támogatta társait - Ő Suzanne Noël, a világ első női plasztikai sebésze

1920. augusztus 20.- az USA Tennessee államának képviselőháza. Ha az addigi 35 állam után Tennessee is igent mond a nők szavazati jogára, akkor, érvénybe léptetve az alkotmány 19. kiegészítését, az szövetségi szinten is vitathatatlan joggá válik. Az ellenzők vörös, a támogatók pedig sárga rózsát tűznek a ruhájukra, kalapjukra. A feministák a karzatról lélegzet-visszafojtva figyelik a nyílt szavazást. Az állás eddig döntetlen, és már csak a legfiatalabb képviselő, a 24 éves, republikánus Harry Burn van hátra, aki piros rózsát visel a zakóján. Feszült hallgatás után mégis igennel szavaz, ugyanis a zsebében egy levél lapul, melyben Phoebe Ensminger Burn erre kéri. Márpedig - magyarázza később az újságíróknak az ujjongó tömeg gyűrűjében - valaki egy sárga rózsát nyújt felé -, a legbiztosabb, amit egy fiú tehet, az az, hogy hallgat az édesanyjára. A Vasakaratú angyalok című film méltóképpen megidézi ezt a jelenetet, és az amerikai szüfrazsettek küzdelmét. Phoebe Burn láthatatlan maradt ugyan, de levelével egy nemzet sorsát döntötte el.

3. Aki a muzsika valódi hangja volt: Maria von Trapp

Maria von Trapp A muzsika hangjával meghódította a zenei világot
Fotó: Bettman/Getty Images

Ami engem illet, én csak akkor tudtam meg, hogy a víg kedélyű apácajelöltből hétgyermekes anyává és énekesnővé váló Maria létező személy volt, amikor Salzburgban jártam, a forgatási helyszínként szolgáló kolostorban. A népszerű musical forgatókönyvét ugyanis - néhány romantikus elem hozzáköltésével - Maria von Trapp 1949-ben kiadott emlékiratai alapján alkották meg. A fiatal osztrák nő tényleg bencés apácának készült, és valóban nevelőnőhöz szegődött a megözvegyült von Trapp kapitányhoz - akihez azonban inkább a gyerekek érdekében ment hozzá. 1935-ben a gazdasági válság súlyosan érintette a családot, ezért annak érdekében, hogy javítsanak anyagi helyzetükön, kórussá alakultak és fellépéseket vállaltak. A Trapp család nem titkolta a nácizmus iránti ellenszenvét, így az üldöztetés elől 1938-ban az Egyesült Államokba emigráltak, ahol a Trapp Family Singers néven komoly sikereket értek el. Később még három gyerekkel bővült tovább a család. Maria találkozott az őt alakító Julie Andrews-zal, de önmagát az ábrázoltnál jóval keményebb, határozottabb személyként írta le.

4. Aki vállalkozott a gardedám szerepére a vadonban: Vanne Morris-Goodall

Vanne Morris-Goodall, aki követte lányát még a vadonba is
Fotó: Profimedia

Vann Morris-Goodall regényíró (eredeti nevén Margaret Myfanwe Joseph) az első pillanattól fogva támogatta lánya állatok iránti lelkesedését. Amikor a másfél éves Jane gilisztákat vitt be az ágyába, nem kapott sikítófrászt, csak higgadtan elmagyarázta, hogy a giliszták kizárólag a földben tudnak életben maradni, ezért vissza kell őket vinni a kertbe. Amikor a négyéves Jane-nek nyoma veszett és sötétedés után szalmával borítva előkerült, nem szidta le, csak türelmesen végighallgatta a friss felfedezést, nevezetesen, hogy hogyan tojják a tyúkok a tojást.

Jane felnőttként is számíthatott az édesanyjára. Az autodidakta kutatónőt a neves antropológus Louis Leakey megbízta a nagy feladattal: egy Tanzániában élő elszigetelt csimpánzpopuláció megfigyelésével. Megszerezték a pénzt, azonban a hatóságok hallani sem akartak arról, hogy egy fiatal európai nő egyedül merészkedjen a vadonba. Majdnem füstbement az akció, de ekkor színre lépett Vanne és vállalkozott a kísérő szerepére, bátran vállalva a nomád körülményeket. Így hát anya és lánya 1960-ban együtt érkeztek meg a Gombe rezervátumba - a többi pedig már történelem. Jane Goodall a mai napig édesanyját nevezi meg legnagyobb támogatójaként és állítja: nélküle nem válhatott volna azzá az emberré, aki ma.

„Aki fél, az menjen cukrászkisasszonynak!” - 133 éve született Kéthly Anna politikusnő

„Aki fél, az menjen cukrászkisasszonynak!” - 133 éve született Kéthly Anna politikusnő

5. Aki az első magyar női közíró lett: Karacs Ferencné Takács Éva

Karacs Ferencné Takács Éva, aki a nőnevelés úttörője lett
Fotó: Wikipedia

Takács Éva 1780. március 10-én született, és 1802-ben ment férjhez Karacs Ferenc rézmetszőhöz. Pesti házuk a korabeli értelmiségi és művészvilág találkozóhelye volt. Hat gyermeket neveltek, és mindegyiküket – a korban szokatlan módon a lányokat is – taníttatták, szakmát adtak a kezükbe. Az édesanya a szerkesztő kérésére, valamint barátai biztatására, színikritikát jelentetett meg a Tudományos Gyűjtemény hasábjain, és a tárgyalt darabnak éppen a sematikus, rosszindulatú nőábrázolását tűzte tollhegyére. Több se kellett a szerzőnek, Sebestyén Gábornak: rögvest arról értekezett, hogy a nők ne írjanak színikritikát és egyáltalán, ne jelenjenek meg véleményükkel a nyilvánosság előtt. Mindez öt évig tartó vitát vont maga után a nők szerepéről. Takács Évának esze ágában sem volt abbahagyni az írást akkor sem, amikor családja, gyerekei elhanyagolásával vádolták meg: újabb éles nyelvű cikkét több tanú jelenlétében, tésztagyúrás közben diktálta le egyik gyermekének. Az első magyar nőként hirdette, hogy a női és a férfi intellektus azonos értékű, megfelelő színvonalú nevelés mellett a nők pedig igenis versenyképesek lehetnek politikai, tudományos és művészeti pályákon egyaránt. Egyik lánya, Karacs Teréz pedagógus, a nőnevelés úttörője lett.

6. Aki felbontotta a gyerekházasságokat: Theresa Kachindamoto

Malawi egy közel húszmilliós délkelet-afrikai ország, amely a világ legkevésbé fejlett országainak egyike, és súlyos problémákkal küzd. A lakosság tizede HIV fertőzött és a lányok felét (annak ellenére, hogy ez 2015 óta tilos) 18 éves koruk előtt férjhez adják. Theresa Kachindamoto egy törzsi elöljáró lányaként született. 27 éven keresztül titkárnőként dolgozott egy főiskolán, miközben férjhez ment és öt fia született. 2003-ban a központi Dedza régió törzsfőnöknek nevezte ki azzal az indokkal, hogy jól kijön az emberekkel. Kachindamoto elfogadta a pozíciót (amit ugyan nem pályázott meg), tradicionális viseletet öltött és elhatározta, hogy ha már így alakult, akkor cselekszik és reformokat vezet be. A szülőkkel nem jutott dűlőre, így a régió ötven helyi vezetőjét kötelezte a gyerekházasságok felbontására. 2015-ben 175 lányt és 155 fiút mentett ki az idő előtti házasságból és ültetett vissza az iskolapadba – 2019-ben 3500-ra becsülték az általa felbontatott házasságok számát. A szemléletformálást sem adta fel: célja, hogy a szülők maguk is belássák, gyermekeik számára a tanulás a szegénységből kivezető út.

Szívügyed a női egyenjogúság? Olvasd el a szerző többi írását is:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)