Szomorú vagy depressziós? Magyar fejlesztésű algoritmus döntheti el a beszéded alapján

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A depresszió világszerte milliókat érint, népbetegség, ami az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint nagyjából 280 millió embert, a lakosság 5 százalékát érintheti. Előrejelzések szerint 2030-ra ez a mentális probléma jelentheti majd a legnagyobb terhet a világ egészségügyi és gazdasági rendszereire.

depresszio-hangfelismeres-sote
Egy magyar fejlesztés rengeteget segíthet a depresszió könnyebb felismerésében
Fotó: Verne Ho/Unsplash

Egy magyar fejlesztés, a beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejleszt közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem. A technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a szűrést, időt és pénzt spórolva az egészségügynek. Az alkalmazás már elkészült, de élesítéséhez további tesztekre van szükség.

Nehéz felállítani a diagnózist

A tünetek sokszínűsége, a mentális problémák körüli stigma és az egészségügyet világszinten érintő humánerőforrás-gondok miatt a betegséget nehéz és időigényes diagnosztizálni. Éppen ezért régóta szeretnének olyan objektíven mérhető jellemzőket (biomarkerek) meghatározni, amelyek orvosi jelenlét nélkül segíthetik a gyorsabb felismerést. „Ilyen lehet a páciensek megváltozott beszéde, melyről mára gyakorlatilag egyetértés van a szakirodalomban” – mondja dr. Hajduska-Dér Bálint, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának tanérsegéde és egy, a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány első szerzője.

A beszédhang elárulja, ha baj van

A publikációban egy Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett, mesterséges intelligencia alapú beszédhangfeldolgozó alkalmazás működését analizálták, mellyel a depresszió felismerését egyszerűsítenék. „A depressziós betegek beszéde általában megváltozik: monotonabb és halkabb lesz, többször tartanak szünetet. Ezeket a jellegzetességeket tanítjuk meg a szoftvernek egy speciális módszer (Support Vector Regression) segítségével” – magyarázza dr. Kiss Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tudományos munkatársa. Az alkalmazást 2012-ben kezdték fejleszteni, miután a BME bekapcsolódott az Európai Űrügynökség egyik kutatásába, melyben a déli-sarki Concordia Űrkutató Állomáson dolgozók pszichés állapotát mérték fel. Mivel az ottani szakemberek sokszor bezárva, nehezen megközelíthető helyen dolgoznak, miközben télen a nappalok is nagyon rövidek, az általuk rendszeresen felolvasott rövid szövegek alapján a beszédükből próbálták meg kiszűrni pszichés állapotuk változásait. Ebből a projektből nőtte ki magát a Semmelweis Egyetem és a BME együttműködése.

A megfelelő diagnózis életeket menthet

A WHO adatai szerint évente több mint hétszázezer ember követ el öngyilkosságot, ezért a depresszió korai felismerése és kezelése nagyon fontos. A magyar kutatók legutóbbi tanulmányukban arra keresték a választ, hogy a szoftver melyik hagyományosan használt diagnosztikai módszerből nyert adatokkal szűri ki nagyobb pontossággal a depressziót. A betegség felismerésére jelenleg leggyakrabban vagy az úgynevezett Beck Depression Inventory (BDI) vagy a Hamilton Rating Scale for Depression (HAMD) teszteket használják, melyek nem teljesen objektívek. Az előbbi azért mert a páciens maga tölti ki, így nagyon sok függ attól, hogyan értékeli a saját tüneteit, utóbbit egy orvos tölti ki, viszont időigényesebb, és szakember jelenlétét igényli.

Rosszul alszol éjszakánként? Ez a 4 ok állhat a háttérben

Rosszul alszol éjszakánként? Ez a 4 ok állhat a háttérben

Magyar adatbázisból tanult a rendszer

A kutatáshoz az úgynevezett Magyar Depressziós Beszéd Adatbázis 218 depressziós és egészséges embertől (144 nő, 74 férfi) származó hangmintáit használták fel. A résztvevőknek „Az északi szél és a nap” című rövid, tízmondatos mesét kellett felolvasniuk. A szakemberek rögzítették a BDI teszten elért pontszámukat, életkorukat, nemüket, dohányzási- és gyógyszerszedési szokásaikat, illetve, hogy van-e beszédet befolyásoló betegségük. Ezután különböző fizikai jellemzőket vetettek össze minden egyes beszédmintában, köztük a hangspektrumot, a hangdinamikát, a dallamváltozást vagy a beszédritmust. Az összesített eredményekből kiderült, hogy az alkalmazás 84 százalékos pontossággal szűrte ki a depressziós betegeket, ha a klinikusok által kitöltött HAMD-teszt pontszámokkal „tanították” a szoftvert, és 76 százalékos pontossággal mért, ha az önkitöltős BDI-teszt pontszámait vették figyelembe.

Az eredményeink azt mutatják, hogy az akusztikus biomarkerek segítségével a depresszió hamarabb felismerhető, és egy automatizált döntéshozó szoftver széleskörben is használható lenne, mint kiegészítő diagnosztikai eszköz. Nemcsak az általános orvosi praxisban, de akár könnyen és olcsón elérhető mobil- vagy webes applikációk formájában is” – mondja dr. Kiss Gábor.

Gyorsabb felismerés, hatékonyabb segítség

A beszédhangon alapuló korai felismerés már csak azért is fontos, mert felgyorsítható lenne, hogy a beteg minél hamarabb segítséghez jusson. „Az érintettek hamarabb juthatnának el pszichiáterhez, ha mondjuk már a háziorvosnál felmerülne, hogy a beteg esetleg depressziós, és emiatt lehetnek fizikai tünetei, például has- vagy hátfájdalma” - sorolja dr. Hajduska-Dér Bálint az előnyöket.

A mesterséges intelligencia bevonása ezért az életminőség javulására is hatással lehet, illetve a kórházban töltött időt és az ellátásra fordított költségeket is csökkenthetné, ezzel tehermentesítve az egészségügyi rendszert. Az applikáció a betegek állapotának után-követesére és a különböző terápiák hatásosságának mérésére is alkalmas.

A BME-én már tesztelik az alkalmazást más nyelveken is, és szeretnének egy teljesen nyelvfüggetlen applikációt létrehozni. A szoftver egyébként nemcsak depresszió, hanem Parkinson-kór és diszfónia (száj- és gégedaganat vagy egyéb funkcionális rendellenesség) szűrésére is alkalmas.

Érdekel a mentális egészség témaköre? Akkor ne maradj le ezekről a cikkeinkről!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Pénzváltó vagy automata? Gazdasági szakember segít, mire figyelj, ha külföldön nyaralsz

Pénzváltó vagy automata? Gazdasági szakember segít, mire figyelj, ha külföldön nyaralsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)