6 jel, amiről azonnal felismersz egy egoisztikus embert

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Abszolút semmi rossz nincsen abban, ha szereted magad, sőt! Viszont nem mindegy, hogy egészséges önbizalomról vagy egoizmusról van szó. Összegyűjtöttünk 6 olyan jelet, amiből tudhatod, hogy közvetlenül vagy közvetetten érintett vagy-e a témában.

Ebből a 6 jelből tudhatod, ha valaki egoisztikus
Ebből a 6 jelből tudhatod, ha valaki egoisztikus
Fotó: Profimedia

Bár a pszichológusok nem határozták meg az egoizmus tudományos definícióját, az egoizmus és a nárcizmus között van hasonlóság. Viszont mivel a határvonal elmosódik, ezért cikkünkben tisztázzuk, mi is jellemző pontosan egy egoisztikus emberre. Nem túl kellemes a felismerés, ha egy közeli barátod, családtagod vagy akár te magad egoisztikus tulajdonsággal rendelkezel, de ennek felismerése segíthet elindulni a pozitív változás útján. Jöjjön hát 6 jel, amiről azonnal felismerhetsz egy egoisztikus embert.

1. Minden gondolatod a pénz körül forog

Ne aggódj, attól még mert imádsz vásárolni, még nem biztos, hogy egoisztikus vagy. Viszont ha nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a tárgyaknak, mint az emberi kapcsolataidnak, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy a megfelelő értékek mentén haladsz-e az életben. Az állandó kényszer, hogy felvágj a beszerzett a cuccaiddal mások előtt, szintén intő jel lehet. Tedd fel magadnak a kérdést: „Miért akarom, hogy az emberek lássanak engem ezekkel a dolgokkal?” és „Milyen értéket képviselnek számomra a magamutogatáson túl?” Ez a gondolatmenet segíthet abban, hogy egy időre megálljt tudj parancsolni a vásárlásnak, és felfedezd, mi okoz még örömet az életedben.

2. Imádsz pletykálni

Gyakran pletykálsz és panaszkodsz? Emberek vagyunk, előfordul, de nem szabad engedned, hogy elszaladjon veled a ló. A panaszkodás és mások kibeszélése erősíti az egot, ami szintén arra utalhat, hogy egoisztikus ember vagy. Ugyancsak jel lehet az, ha újra és újra magadra irányítod a beszélgetést, és nem szívesen hallgatsz végig másokat. Minden ilyen viselkedés azt jelzi másoknak, hogy fontos vagy. Fontos vagy, de ők is azok.

3. Hatalomra vágysz

Nem mindenki egoisztikus, akinek ambíciói vannak, kitartóan menetel a ranglétrán és magas pozícióra vágyik a karrierjében. A sikerre való törekvés az élet része, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy másokon átgázolva szerzed meg a hatalmat. Viszont akinek nem az jelenti a kiteljesedést a karrierjében, hogy megvalósítja önmagát, hanem az, hogy uralkodjon másokon, az arra utalhat, hogy felsőbbrendűnek érzed magad másoknál.

Létezik jóindulatú irigység, ami még jót is tesz neked és az egészségednek

Létezik jóindulatú irigység, ami még jót is tesz neked és az egészségednek

4. Képtelen vagy veszíteni

És most nem a “Ki nevet a végén”-re gondolunk (bár nem baj, ha egy társasozásnál sem akarsz mindenáron győzni). A versenyszellem jó és szükséges is: lendületessé tesz, hajt előre és inspirál arra, hogy egyre jobban teljesíts. Ha azonban önző vagy, akkor azt tapasztalhatod, hogy szó szerint bármit megtennél a győzelemért, mert úgy érzed (pontosabban az egód úgy érzi), hogy valamiben alulmaradni megalázó Amikor egy egoisztikus ember veszít, az igazolja a legmélyebb, legsötétebb félelmét, azt, hogy alsóbbrendű.

5. Nehezen kapcsolódsz érzelmileg

Az egy dolog, hogy te vagy a társaság lelke és mindenkit meg tudsz nevettetni, de vajon szentelsz elég figyelmet arra, hogy valóban megismerd és meghallgasd az embereket? Lehet, hogy sokszor annyira fürdesz a reflektorfényben, hogy nem kapcsolódsz igazán hozzájuk. Ha gyakran azt veszed észre magadon, hogy úgy jössz el egy társasági eseményről, hogy nem emlékszel arra, ki mit mesélt, mondott, vagy ha új emberekről van szó, még a nevüket sem jegyezted meg, akkor nagy eséllyel egoisztikus vagy. De ne feledd, képes vagy ezen változtatni. Amikor legközelebb szocializálódsz, tedd fel magadnak a kérdést: „Mit tanulhatok ettől a személytől vagy ebből a helyzetből?” Ha hajlandó vagy adni-kapni, akkor sokkal egészségesebb kapcsolatokat alakíthatsz ki.

6. Alacsony az önbecsülésed

Az egoista tulajdonságok gyakran az alacsony önértékelésből fakadnak. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb egoistának nincs pozitív képe önmagáról. Rengeteg bizonytalanság van bennük, és hogy ezt leplezzék, igyekeznek magabiztos embernek feltüntetni magukat. Ha felismered magadban ezen szokások vagy jellemvonások bármelyikét, ne félj segítséget kérni, még mielőtt szorongásos zavarok vagy depresszió alakulna ki nálad, vagy tönkre mennének az emberi kapcsolataid.

Forrás: bustle.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

glamour plusz ikon Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)