„Nem születtem elég okosnak és kész” - Hogyan lettünk fekete övesek önmagunk akadályozásában?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Carol Dweck híres amerikai pszichológus nevéhez köthető a growth mindset elmélete. A modell kétféle szemléletmódot különböztet meg: a fejlődési szemléletet és a rögzült szemléletmódot. Tippelj, melyikkel vagy előrébb a szakmai és a magánéletedben egyaránt...

Neked fejlődési vagy rögzült szemléletmódod van?
Neked fejlődési vagy rögzült szemléletmódod van?
Fotó: Getty images/Glamour

A fejlődési szemléletmódot vallók úgy gondolják, hogy az intelligencia, a tehetség és a készségek mind tanulhatóak, és akárcsak egy izom, fejleszthetőek kemény munkával, kitartással és állhatatossággal. A fejlődési szemléletmód az útról szól és a haladásról, nem pedig a díjról.

A rögzült szemléletmódot képviselők azonban születési előjogként tekintenek az intelligenciára és a tehetségre, egyfajta privilégiumként kezelik azt - vagy megadatott valakinek, vagy sem. Vagy sikerült kivételesen intelligens emberek/kiváló sportolók génjeit megörökölnöd, vagy nem. Ha nem, akkor nem érdemes ezzel foglalkozni.

Érted már, mennyit számít a gondolkodásod?

Rád vajon melyik jellemző?

Úgy gondolod, hogy ha nem születtél kimagasló képességekkel, amit gyerekkorodban észrevettek, akkor már nincs is értelme a fejlődésnek és a kemény munkának? Vagy úgy gondolod, hogy a growth mindset igenis létező jelenség, és bárki képes lehet nagyszerű eredményeket elérni megfelelő felkészüléssel, gyakorlással és kitartással?

Te jól ismered magad? - Az önmegfigyelés segít, hogy a karrieredben és az életedben is szárnyalj

Te jól ismered magad? - Az önmegfigyelés segít, hogy a karrieredben és az életedben is szárnyalj

Egy friss, 2022-ben megjelent tanulmány szerint azok a személyek, akik a rögzült szemléletmódot képviselik, hajlamosak arra, hogy negatív érzelmi mechanizmusokat alakítsanak ki, szemben a fejlődési szemléletű személyekkel.

A szemléletmódod megváltozatása nem egyik napról a másikra történik. Ez egy hosszabb folyamat eredménye, amely ugyanúgy rendszeres gyakorlást igényel, mint bármilyen másik készség fejlesztése. Ha te is szeretnéd teljesen magadénak tudni a fejlődési szemléletet, megosztok néhány lépést, amelyeket akár már most is be tudsz építeni a mindennapjaidba.

Kérdőjelezd meg a gondolati mintázataidat!

De nem úgy, hogy megkérdőjelezd az értékeidet! Itt arról van szó, hogy megkérdőjelezed azt, hogy egy látszólag negatívnak tűnő helyzet valóban negatív-e, vagy éppen csak a nézőpontod teszi azzá. Tegyük fel, hogy úgy érzed, bal lábbal keltél fel, és borzasztóan rossz napod van.

Este, mielőtt ezzel a tudattal feküdnél le, vegyél elő egy papírt és egy tollat (vagy a laptopodat), és írd le, mik azok a dolgok, amelyekért aznap hálát adhatnál. Légy alapos és valóban vedd sorra az egész napodat - reggeltől estig. Látni fogod, hogy nem minden volt olyan borzalmas, mint azt gondoltad, csak a gondolataid teszik azzá.

Tágítsd tudatosan a komfortzónádat!

A kényelmi zónád tágítása nem csak azt jelenti, hogy megmászod a Mount Everestet úgy, hogy még életedben nem másztál meg egy dombot sem. Azt jelenti, hogy teszel egy lépést egy olyan irányba, ami elsőre kicsit kellemetlennek tűnik, de tudod, hogy ha megléped, nőni fog az önbizalmad és a bátorságot, és igazán büszke leszel magadra.

Írj egy listát azokról a területekről az életedben, ahol tudod, hogy érdemes lenne kilépned a megszokottból. Ez lehet az is, hogy bővíted a ruhatáradat, és újfajta stílusokkal vagy színekkel kísérletezel. Az is lehet, hogy elmész egy olyan programra vagy jelentkezel egy olyan képzésre, ami izgatottsággal tölt el ugyan, de van benned egy kis tartás, hogy valóban neked való-e ez, és mi lesz, ha valamit elrontasz.

5 módszer, hogyan építsd a munkahelyi kapcsolatokat - és ezzel együtt a saját önbecsülésed is

5 módszer, hogyan építsd a munkahelyi kapcsolatokat - és ezzel együtt a saját önbecsülésed is

Talán azzal bővíted a komfortzónádat, hogy bevállalsz a munkahelyeden egy olyan projektet, ami kiváló előrelépési lehetőség, de eddig féltél, hogy valóban alkalmas vagy-e rá. A komfortzónád tágítása és a nyitott attitűd a fejlődési szemlélet sarokkövei, ráadásul egyértelműen növelik az önbecsülésed és az önbizalmad is.

Gyakorold a türelmet!

A türelem egy olyan tulajdonság, amelyet sokszor hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig türelmes hozzáállással a “lassan jársz, tovább érsz” mondása is új értelmet nyer. A hosszú távú, tartós változás időbe és sok energiába telik. Ha szeretnél például vezető lenni a cégnél, ahol dolgozol, akkor lehet, hogy ezt több lépés is megelőzi:

  1. egyeztetned kell a feletteseddel, milyen karrierlehetőségek állnak előtted,
  2. át kell gondolnod, milyen erősségeid vannak és melyek azok a képességek, amelyeket érdemes tovább fejleszteni.
  3. Ezután utána kell nézned annak is, milyen kurzusok vagy képzések esetleg coaching vagy mentoring áll a rendelkezésedre, majd pedig elkezdeni a tanulást és a fejlődést a vágyott irányba.

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Lehet, hogy ez a folyamat hónapokba kerül, talán egy évbe is. Gondolj bele abba, hogy az idő így is, úgy is eltelik. Nem lenne hasznos olyannal tölteni, ami, még ha látszólag lassan is, de előre visz és amiben folyamatosan fejlődhetsz és kibontakozhatsz?

Köss alkut a belső kritikusoddal!

A fejlődési szemlélet és az önbecsülésed egyik nagy ellensége a belső kritikusod. Az a bizonyos hang, ami azt mondja neked, hogy “nem vagy elég jó” vagy megkérdőjelezi a választásaidat. Olyan, mintha az egyik válladon ülne egy támogató, lelkesítő partner, míg a másikon ott ülne a belső kritikusod, aki forgatókönyvszerűen hajtogatja a visszahúzó monológját, amikor szeretnél valami újba belevágni vagy önazonosabban és hitelesebben élni.

Mi történne akkor, ha alkut kötnél a belső kritikusossal, és megkérnéd, hogy egy időre engedjen neked teret? Köss vele egy képzeletbeli vagy akár valóban írott szerződést, amelyben megkéred, hogy adjon neked időt, például fél évet vagy egy évet, amíg kibontakoztathatod önmagadat pontosan úgy, ahogy szeretnéd, gátlásoktól és korlátozó gondolatoktól mentesen. Kérd meg, és egyezz meg vele, hogy ez idő alatt megadja neked azt a felszabadultságot, amire szükséged van és az adott időtartam lejárta után nyugodtan visszajöhet és visszafogadod az életedbe, ha arra van szükség.

6 tulajdonság, amit indokolatlanul túlértékelünk, pedig nagyon nem kellene

6 tulajdonság, amit indokolatlanul túlértékelünk, pedig nagyon nem kellene

Emlékeztesd magad a fejlődési szemléletre

A mindennapok hajtásában hajlamos lehetsz megfeledkezni arról, hogy tudatosan változtass a szemléletmódodon, és belecsúszhatsz a megszokott viselkedési és gondolati mintázatokba. Készíts magadnak emlékeztető üzeneteket, hogy nap közben újra tudj fókuszálni a growth mindsetre. Nyomtass ki egy growth mindsettel kapcsolatos idézetet, keretezd be és tedd az íróasztalodra. Vagy írj magadnak emlékeztető üzeneteket, amiket beidőzítesz a telefonodon.

Kerüld el a perfekcionizmust, légy realista!

Ne a tökéletességre törekedj, hanem élvezd inkább azt, hogy egy folyamat részese vagy. Ha kimagasló teljesítményt szeretnél elérni egy adott területen, akkor határozz meg előre kisebb vagy nagyobb mérföldköveket, amelyek motiválnak a cselekvésre és arra is, hogy ne add fel útközben. Teljesen rendben van, hogy nem látod az elejétől a végéig az összes lépést vagy a teljes bejárandó utat a cél felé. Bőven elég, ha látsz egy-két mérföldkövet előre az úton, és azon dolgozol, hogy ezeket elérd.

Dan Millman - A békés harcos útja című bestseller könyv szerzője a következőt írja “Az út az, ami boldoggá tesz, nem a végcél.” Ha megtanulod élvezni a mérföldkövek felé vezető utat, és meg is ünnepled a sikerélményeidet útközben, megtanulod tisztelni és szeretni a folyamatot, és ezzel jelentősen növelheted az önszeretetedet és az önbecsülésedet is.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Kulcsdarabok az őszi-téli szezonra!

Kulcsdarabok az őszi-téli szezonra!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)