7 pszichológiai könyv, ha visszatalálnál önmagadhoz

Stresszes mindennapok, teljesítménykényszer, szorongás és levertség. Mind-mind olyan nehezítő tényezők, amelyek néha megingathatják az önmagunkba vetett hitünket. Ilyenkor meg kell állni egy pillanatra és időt hagyni rá, hogy a lelkünk utolérjen minket. Ehhez hívtuk most segítségül a 7 legjobb önszeretetről szóló könyvet - szubjektív lista, amivel bővítheted a már meglévő gyűjteményed.

Ideje lassítanod, és a lelkeddel is foglalkoznod végre - mutatjuk hozzá a legjobb pszichológiai könyveket
Ideje lassítanod, és a lelkeddel is foglalkoznod végre - mutatjuk hozzá a legjobb pszichológiai könyveket
Fotó: Pexels/Getty Images/Glamour

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a hatalmas hajtásban megfeledkezett magáról. Ebben a rohanó világban, ahol annyi kötelességnek kell eleget tennünk, miközben a szeretteinkre is minőségi időt szeretnénk szánni, nem könnyű a saját lelkünkkel is foglalkozni. De szükségszerű, és most itt vannak a legjobb önfejlesztő könyvek hozzá.

Fotó: GLAMOUR

1. Mélylevegő projekt - Elmerülő

A Mélylevegő Projekt 2020 óta foglalkozik a mentális egészséggel kapcsolatos témákkal. A fiatal pszichológusokból álló csapat a mai generációt leginkább érintő problémákat veszi górcső alá, Instagram oldaluk pedig már közel 129 ezer követőt számlál. Tevékenységük hiánypótló, ugyanis a napjainkra leginkább jellemző pszichés nehézségekkel foglalkoznak, és természetesen azok megoldására is tanácsot is adnak. Most az online térből kilépve, könyv formájában segítenek neked abban, hogy megőrizhesd mentális egészséged; fókuszba helyezve a digitalizáció által okozott káros hatások következményeit. Céljuk, hogy felhívják az olvasók figyelmét arra, hogy nincsenek egyedül a nehézségeikkel, és nem szégyen segítséget kérni.

2. Orvos-Tóth Noémi - Örökölt sors

Ha észrevetted már, hogy bizonyos dolgokban annyira hasonlítasz a szüleidre vagy a nagyszüleidre, hogy óhatatlanul ugyan, de az ő mintájukat követed az életedben, sőt, olykor még azt is érzed, hogy a múlt időnként megismétli önmagát, akkor bizonyára elgondolkodtál már ennek a miértjén. Orvos-Tóth Noémi – Örökölt sors című nagysikerű könyvét mindenképpen érdemes a kezedbe venni, ha szeretnéd jobban megérteni, honnan eredhetnek az elakadásaid az életedben. Ilyenek lehetnek például a kudarcba fulladt párkapcsolataink, negatív sémánk, sőt, még a szomatikus tüneteink is, amelyek mind-mind a távoli múltba nyúlnak vissza. A pszichológia legmélyére ásva egy transzgenerációs belső utazás vár ránk, a tudományosan alátámasztott meghökkentő tényektől pedig biztos, hogy elakad majd a lélegzeted.

3. Stefanie Stahl - A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia - Megoldás (szinte) minden problémára

Stefanie Stahl pszichoterapeuta könyve az önbecsülés erősítésében nyújt segítséget, amelyhez elengedhetetlennek tartja, hogy a bennünk gyökeredző gyerekkori traumák feldolgozása kiemelt figyelmet kapjon. Az önelfogadáshoz és az önszeretethez vezető életutunk során ugyanis megannyi nehezítő körülménnyel találkozunk, amelyeknek a nagy része kiskorunkból ered. A szakember szerint a bennünk élő gyermeknek újra otthonra kell lelnie, mert akinek nincs belső otthona, az a világban sem tudja megtalálni a helyét. A felnőttkori boldogság elérésében segít Stefanie Stahl könyve, hogy szeretetteljes kapcsolataink és kiegyensúlyozottságunk révén megtaláljuk otthonunk belül és kívül is.

5 toxikus szokás az életedben, amiről nem is tudtad, hogy mérgező

4. Dr. Csernus Imre - Egy életed van

Azt gondolnánk, hogy a 28 ezer csak egy szám, ami megfoghatatlan és értelmezhetetlen, hiszen mihez képest vizsgáljuk? Van, mihez képest túl kevés, míg máshoz képest túl sok. Azonban mi van akkor, ha tudod, hogy életed napjainak számát jelöli? Tabukat mellőző és fájdalmasan őszinte: ilyen dr. Csernus Imre könyve, aki - ahogyan azt tőle megszokhattuk - kendőzetlenül őszinte, és ez számunkra is útmutatásul szolgálhatnak az életünk útvesztőjében. Átlagosan 77 év jut nekünk ezen a bolygón, és csak rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e hozni belőle a maximumot. Egy a lényeg: egy perc se vesszen kárba.

5. Dr. Joe Dispenza – Engedd el önmagad

Ha már kezded magad otthonosan érezni a pszichológiában, jöhet egy kis idegtudomány és kvantumfizika; de csakis a közérthető formában. Ez viszont valóban nem az a könyv, amit csak gyorsan átfutsz egy lusta délutánon, hanem érdemes rászánni az időt és jobban elmélyülni benne. Dr. Joe Dispenza könyve először lenyom a mélybe, hogy utána kiemeljen és levegőhöz juthass, de megéri megvívni ezt a harcot. A világhírű szerző arra világít rá, hogy mennyi, de mennyi olyan háttérben futó program pörög az elménkben, amik irányítása alatt működünk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tudnánk átvenni az uralmat a tudatunk felett. Ez fog segíteni ugyanis nekünk abban, hogy új sorsot teremthessünk magunknak.

6. Veit Lindau – Fogadj örök hűséget magadnak

Már a cím is nagyon sejtető… Vajon miért van az, hogy kislánykorunk óta arról álmodozunk, hogy eljön a nagy szerelem és örök hűséget fogadunk szívünk választottjának, de magunkhoz viszont elfelejtünk hűek maradni? Veit Lindau önismereti tanácsadó arra tanít, hogy hogyan lehetsz önmagad legszeretetteljesebb társa. Hogyan fogadd el a gyengeségeidet, gyógyítsd be a sebeidet és szabadítsd ki magadat az elméd által teremtett béklyókból. Az írónő kedves, barátságos stílusban segít felismerni és kibontakoztatni saját értékeidet, hogy megismerhesd, ki vagy valójában. Alapmű ez a könyv, ha komoly lépéseket szeretnél tenni önmagad elfogadásában.

7. A Te döntésed - Válogatás dr. Almási Kitti előadásaiból

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus több önálló kötetét kiadta már, és a Nyitott Akadémia előadójaként is foglalkozik a mentális egészséggel. A Te döntésed című könyvében a szakember előadásain elhangzott legfőbb üzeneteket találjuk egy csokorba szedve: szó esik többek között önismeretről, családról, párkapcsolatokról, és legfőképpen a döntéseink okozta következményekről. Foglalkozik azzal az örök kérdéssel, hogy vajon mi múlik rajtunk, és mi az, ami tőlünk függetlenül, a külső körülményeink hatására történik velünk? Aki nehezen, félve mer választani, mert retteg attól, hogy dönt, annak hatalmas segítség lesz ez a könyv.

Olvass tovább, ha vonz a könyvek világa:

Ez is érdekelhet

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói