Ki járkál még be a fiókomba? Veszélyt jelent a gyanús Facebook belépés!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ahogyan az emberek jelentős része, úgy valószínűleg te is sok, talán túl sok időt töltesz a Facebookon. Beszélgetsz, oldalakat nézel meg, talán a híreket is innen éred el, itt tartod a kapcsolatot az ismerősökkel, és itt osztasz meg magadról te is olyan dolgokat, amelyek fontosak számodra. De vajon biztos lehetsz abban, hogy csak te látsz bele, mi történik a fiókodban? Íme minden, amit a gyanús Facebook belépés témakörben tudnod kell!

facebook belépés
A gyanús Facebook belépés nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy feltörik a fiókodat, mégsem jó, ha valaki ki-be jár a tudtodon kívül
Fotó: Kamaji Ogino / Pexels

Ijesztő belegondolni abba, hogy esetleg más is garázdálkodik az Facebook-oldaladon. Nem minden illetéktelen hozzáférés szól arról, hogy ellopják az egész fiókodat, azonban fontos, hogy azokról is beszéljünk, amelyeket talán észre sem veszel. Lehet ismeretlen kiberbűnöző, aki így akar bizalmas adatokhoz hozzáférni, hogy aztán könnyebben verjen át, de lehet egy ismerős is, aki valahogyan hozzáfért korábban a jelszavunkhoz, és most néha körbenéz. Segítünk, hogy tudod kiszűrni ezeket a hozzáféréseket, hogy a Facebook belépés egyedül a te ügyed legyen.

HIRDETÉS

Miért veszélyes az illetéktelen Facebook belépés?

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, az életük unalmas, és egyébként is egy nyitott könyv, semmi titkolnivalójuk nincs. A helyzet viszont ennél sokkal bonyolultabb, napestig tudnánk sorolni olyan helyzeteket, amelyek bebizonyítják, hogy ez a hozzáállás miért nagyon veszélyes. Belegondoltál már, milyen bizalmas információkat osztasz meg nap mint nap a barátaiddal a chat üzenetekben?

Elmondanád ezt az utcán egy vadidegennek is? Vannak olyan fotók, amiket feltöltesz, de csak a legközelebbi ismerőseid láthatják? Mi van, ha más is látja? Elmondanád az utcán első szembejövő embernek, mikor hova mész nyaralni, és meddig marad őrizetlen a lakásod? Mit szólnál, ha a te profilod lájkolgatna olyan bejegyzéseket vagy oldalakat, esetleg kommentelne olyanokat, amiket te sosem tennél? Ijesztő, de nem elképzelhetetlen, hogy így járj, ezért időnként fontos, hogy ellenőrizd, honnan jelentkeztek be a fiókodba.

Ellenőrizd a Facebook belépés valódiságát

Egyszerűen tudod ellenőrizni, honnan fértek hozzá és léptek be a Facebook-fiókodba. Arra figyelj, hogy ez természetesen nem mutatja meg, ha valaki a te eszközödről lépett be az alkalmazásodba, amíg te nem voltál otthon, vagy zuhanyoztál, azt viszont könnyedén láthatod, milyen földrajzi helyekről, és milyen eszközökről léptek be a fiókodba.

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

A Facebookon aBeállítások és adatvédelem pontra kattintva eljuthatsz a Tevékenységnapló menüponthoz, ahol ellenőrizheted, mi minden történt a Facebookodon. Láthatod, milyen videókat néztél meg, mire kerestél rá, milyen bejegyzésekhez szóltál hozzá, milyen oldalak tetszenek, és itt találod a Bejelentkeztetett helyek pontot is.

Percre pontosan látod, milyen eszközről jelentkeztél be, és ha valami gyanúsat, ismeretlen eszközt vagy olyat látsz, ami már nem a te használatodban van, akkor a három pontra kattintva ki is jelentkezhetsz onnan. Ez ideális, ha idegen gépet használtál, és elfelejtettél kijelentkezni.

Ugyanitt láthatod azAzonosított eszközömmenüpontot is, amiből az derül ki, mely eszközöket állítottál be korábban megbízhatónak. Ha valamelyik nem ismerős, vagy már nem használod, akkor a biztonság érdekében jelezd, hogy változott a helyzet. AJelszó és biztonságmenüpontban láthatod a Bejelentkezett helyek pontot. Ezt azért érdemes tüzetesebben átnézned, mert lehet, hogy az adott márka ismerős, mert neked is olyan van, de fontos látnod azt is, hogy valóban a tiédről van-e szó.

Rákattintasz a készülékre, és látod, hogy melyik városból jelentkeztek be vele. Itt állíthatod be azt is aBelépési figyelmeztetésekmenüpontban, hogy értesítéseket kapj a fiókodba történő fel nem ismert bejelentkezésekről. Ez azért jó, mert azonnal le is tilthatod, ha valami gyanúsat észlelsz, és nem te próbálsz bejelentkezni a világ másik feléről.

Tedd biztonságosabbá a fiókod!

Az adatvédelmi beállításaidat érdemes átnézni, mert a legbiztosabb védelem az, ha tudatában vagy a veszélyeknek, és teszel is ellenük. Érdemes leellenőrizni, hogy beállítottad-e a kétfaktoros azonosítást, aminek a lényege, hogy nem elég, ha valaki megszerzi a jelszavad, még egy körben jóvá kell hagynod a bejelentkezést. Ez történhet SMS-ben, vagy például a Google Authenticator segítségével.

Időnként ellenőrizd, hogy a megfelelő telefonszám vagy eszköz van-e hozzárendelve a fiókodhoz, mert egy esetleges leállás esetén nehezen juthatsz vissza a profilodba, ha nem tudod megfelelően igazolni magad. Mindenképpen szánj időt arra is, hogy ellenőrizd, mennyire megfelelő a fiókod biztonsági szintje, és nézd meg, hogy a jelszó, amit választottál, mennyire nehezen feltörhető egy profi számára.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Keira Knightley álomszép meztelenruhája maga a megtestesült elegancia

Keira Knightley álomszép meztelenruhája maga a megtestesült elegancia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)