„Az online világ erőteljes hatása alapvetően megváltoztatta, hogyan alakítunk ki és tartunk fenn kapcsolatokat” - Bemutatkozik a Mélylevegő Projekt

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Mélylevegő Projekt olyan támogató közösséget hív életre, amelyben senki sincs egyedül a problémáival. Az Instagramon rendelő csapat megmutatja, hogyan dolgozhatunk önmagunkon.

A mai információs zajban és a virtuális bántalmazások korában a Mélylevegő projekt az Instagramon egy meghitt, támogató közösséget hív életre
A mai információs zajban és a virtuális bántalmazások korában a Mélylevegő projekt az Instagramon egy meghitt, támogató közösséget hív életre
Fotó: GLAMOUR Hungary

A Mélylevegő Projekt fiatal pszichológusokból álló influenszereivel pszichoedukációs célokról, projektjük létjogosultságáról, sikereikről beszélgettünk. Egyre népszerűbb az önfejlesztő, laikusok számára is fogyasztható, gyors pszichológiai ismeretterjesztés a felszínesnek mondott közösségi oldalakon.

Eloszlatják a tévhiteket

A Mélylevegő Projekt célja, hogy az átlagemberek korlátozott ismereteit tágítsa a mentális egészségügyről, depresszióról, valamint eloszlassa a témát körül lengő sztereotípiákat, mítoszokat. 'A mentális egészségügyi ismeretek' kifejezést értelmezve arra törekszünk, hogy érthető módon bővítsük az emberek tudását, és eszközöket adjunk a kezükbe, hogy szükség esetén tudják, mi a teendő” – mutatkoznak be a Mélylevegő társalapító pszichológusai.

Az Instagramon "rendelő” Juhász Bettina és Pető Dorina szoros együttműködésben dolgoznak Pálovics László grafikussal. Ezenkívül pszichológia szakos önkéntesek vesznek részt a tartalmak kidolgozásában.

A témát mindig az élet adja

Sokakat érdekel, hogy mi alapján készülnek a bejegyzések, mennyi munka van a tartalomgyártásban? A Mélylevegő posztok témáit jellemzően két dolog adja: az olvasóik érdeklődése, vagy az ő személyes érdeklődésük. „A kidolgozás szakirodalmazással kezdődik, majd keresünk egy olyan megközelítést, amely sokak számára teheti érdekessé a témát, majd lefordítjuk közérhető nyelvre. Ezt követően történik a vizuális megvalósítás. Az illusztrálás gyakran hozzáad egy plusz értelmezést, árnyalja a képet” – avatnak be minket a pszichológusok a részletekbe.

6 dolog, ami segít pozitívnak maradni kerekesszékesként

6 dolog, ami segít pozitívnak maradni kerekesszékesként

A pszichológia egy viszonylag fiatal tudományág. Tendencia lett, hogy egyre többen járnak szakemberhez, ezt a környezetemben is látom. Posztjaink segítségével tippeket nyújtunk arra, hogy olvasóink miként segíthetnek maguknak és másoknak. Emellett pedig főként a weboldalunkról letölthető munkafüzeteinkben hangsúlyt fektetünk az önismeret fejlesztésére, hogy az emberek jobban megérthessék önmagukat" – mondja Bettina.

A szakember szerint minden életszakasznak más-más kihívása van, de ők huszonévesként leginkább a fiatalokat érintő témákban tudnak hitelesek lenni. Az önismereti munkafüzetek mellett havi szinten szerveznek és tartanak online ismeretterjesztő előadásokat, cégekkel működnek együtt különböző kampányokban, konferenciákon vesznek részt. Emellett pedig workshopokat dolgoznak ki és tartanak magánszemélyeknek és olyan vállalatoknak, mint például a magyar és a brit Telekom vagy a Henkel csapata.

Tudomány közérthetőbben

A Mélylevegő tudatosan, a száraz tanulmányok helyett kreatívabb formában kommunikál a közösségi felületeken. „Fő célunk, hogy a nehezen értelmezhető, de fontos elméleteket egy élvezhető, mégis edukatív köntösbe csomagolva jutassuk el az olvasóinkhoz” – teszi hozzá Dorina. Igyekeznek abból kiindulni, hogy nekik mi keltené fel az érdeklődésüket, milyen tartalmakat fogyasztanának szívesen.

Mostanra kialakítottak egy módszertant, amit követve hatékonyan, érdekes és érthető módon át tudják adni a különböző témákat. A több mint 133 ezer Instagram követőt számláló projekt annyira kinőtte magát, hogy az online térből kilépve két könyvük is megjelent a Libertine Kiadó gondozásában. Az Elmerülő könyv könnyed, közérthető ismeretterjesztő kötet a leggyakoribb mentális betegségekről és egészségről, modernkori problémákról.

Ez a könyv leginkább a bizonyos jelek felismerésében ad segítséget, valamint megmutatja, hogy milyen úton lehet támogatáshoz jutni, illetve, hogy egyénileg mit lehet tenni a javulás, prevenció érdekében” – hangsúlyozza a közérdekű pszichológiai ismeretterjesztésre fókuszáló csapat. Második kötetük, az Öntöző egy önismereti munkafüzet, személyes know-how telis-tele gyakorlatokkal, amikkel önállóan is dolgozhat magán az olvasó-kitöltő.

Egy olyan használati utasítás, amelyen keresztül az olvasók megismerhetik erősségeiket, átgondolhatják, miként tudják kiaknázni azokat. A könyv segítségével jobban átláthatják tulajdonságaikat, azok hatását a személyes kapcsolataikra, akadályaikra és azok átugrására” – ismerteti a kötetet a pszichoedukátor.

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

Válasz a világ folyamatos változására

A szakemberek szerint manapság az emberek érdeklődését számos témakör foglalkoztatja. Különösen azok, amelyek a felnőtté válás kihívásaival, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésével, valamint a kapcsolatokban való eligazodással és egészséges minták kialakításával kapcsolatosak.

A felnőtté válás kihívásai között kiemelkedik az identitáskeresés és az önismeret fontossága. Ez egy olyan időszak, amikor az egyének döntéseket hoznak pályaválasztás és karrierépítés terén, miközben megtanulják kezelni a pénzügyeiket, elkezdenek független életvitelt folytatni” – vélik a társalapítók.

Az online világ erőteljes hatása alapvetően megváltoztatta, hogyan alakítunk ki és tartunk fenn kapcsolatokat. Ez új lehetőségeket teremt, de egyben kihívásokat is generál az egészséges társas kapcsolatok fenntartásában. Az emberek egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy megtanulják, hogyan alakítsanak ki és ápoljanak egészséges érzelmi kötelékeket, és hogyan navigáljanak a különböző kapcsolatdinamikák között” – világít rá a problémára a Mélylevegő.

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Az alapítók úgy vélik, hogy a hatékony kommunikációs készségek fejlesztése már csak az online változások miatt is elengedhetetlen - mind a személyes, mind pedig a szakmai kapcsolatokban.

A közösségi média is lehet biztonságos tér, csak meg kell tanulni jól használni
Fotó: GLAMOUR Hungary

Cél, hogy párbeszéd induljon a témában

A Mélylevegő emellett több kollaborációval is felhívta munkásságára a figyelmet. A Vates csapatával együttműködve piacra dobtak két ruhakollekciót. Az elsőt a magyar irodalom és a pszichológia összetalálkozása inspirálta. A második középpontjában az emberi gyengeségek vállalásának merész mozzanata állt. A Janssen támogatásával megvalósult egy nemzetközi konferenciákra is kivitt fotókiállítás, amely a depresszióval élők mindennapjait, nehézségeit, erőforrásait mutatta be.

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

Vigyázz velük, ezek a csillagjegyek teljesen kiszámíthatatlanok!

A BKK jóvoltából számos fővárosi megállóban jelentek meg pozitív üzenetek, míg a Volánbusszal való projekt keretében országszerte láthattunk mentális egészséget promotáló plakátok. A BrainBar csapatával egy több részből álló podcast sorozatot rögzítettek LelkED címmel.

Mostanában többet beszélünk a mentális egészségről. Az emberek nyitottabbak arra, hogy segítséget kérjenek, ha szükségük van rá. Többet is tudunk, mert többet kutatjuk ezt a témát. Mindez azt eredményezheti, hogy úgy tűnik, mintha több mentális betegség lenne, mint régen.

„De lehet, hogy jobban odafigyelünk rá, vagy többen vállalják fel. Véleményünk szerint a lelki nehézségekről, mentális zavarokról való nyílt párbeszéd, a mentális egészségtudatosság fejlődése és a pszichológushoz járás normalizálása hozzájárulna egy mentálisan egészségesebb társadalom kialakulásához” – magyarázzák a szakemberek.

Magyarországon évente egy osztálynyi gyermek vet véget az életének zaklatás miatt

Magyarországon évente egy osztálynyi gyermek vet véget az életének zaklatás miatt

Depressziós nemzet vagyunk?

A tinédzserek gyakran szembesülnek szorongással, depresszióval és evészavarokkal, amelyek részben az iskolai stressz, a szociális média és a baráti kapcsolatok miatt alakulhatnak ki. Az idősebb emberek esetében gyakoribbak lehetnek a demencia és egyéb kognitív problémák, valamint a stressz, ami például az egészségügyi problémákból és krónikus betegségekből, a nyugdíjba vonulás és annak pénzügyi hatásaiból, gyermekeik és unokáik jólétéből adódhat.

Mindkét korcsoportnak megvannak a maga kihívásai, stresszforrásai. Depressziósabbak a magyarok, mint más európai országokban élők? A Mélylevegő 2022-ben a Janssen támogatásával részt vett a Depression Scorecard projektben, amely különböző európai országokat hasonlított össze a depresszió kérdéskörében. Magyarországon a felnőtt lakosság 15 százaléka már legalább egyszer mutatott depressziós tüneteket élete során, havi szinten ez az arány 2,6 százalék.

2020-ban Magyarországon százezer főre vetítve 17,5 fő követett el öngyilkosságot, Bulgáriában 9, Észtországban 15,57, Csehországban 11,4, Szerbiában 7,9. A Mélylevegő éves fókuszában a digitális munkafüzeteik és ismeretterjesztő előadásaik fognak állni, ezenkívül nagyobb projektekbe is belekezdenek. Nagy álmuk, hogy a kedvenc magyar fesztiváljukon, a Szigeten is megjelenhessenek egyszer.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Sztárbox: Fény derült a női pehelysúly mezőny versenyzőire, brutálisan izgalmas névsor állt össze

Sztárbox: Fény derült a női pehelysúly mezőny versenyzőire, brutálisan izgalmas névsor állt össze

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)