5 húsvéti étel, amiről nem is gondolnád, hogy puffaszt

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Akár tartottad a Húsvétot megelőző időszak alatt a nagyböjtöt, akár nem, az ünnepek alatt jól érdemes kiélvezni a közös családi, vagy baráti étkezéseket. Ilyenkor nem csak a testnek, de a léleknek is jól tudnak esni a finomabbnál finomabb falatok, és hogy egy kicsit el lehet engedni magunkat. De van pár alapszabály, amit érdemes betartani, főleg, ha szeretnéd elkerülni az olyan kellemetlen emésztési problémákat, mint például a puffadás. Tarts velünk, cikkünkben eláruljuk, melyek a puffasztó húsvéti ételek!

Nagyböjt után jól esik minden falat az ünnepi asztalnál, de a kellemetlen puffadás elkerülése érdekében fogadd meg tippjeinket!
Nagyböjt után jól esik minden falat az ünnepi asztalnál, de a kellemetlen puffadás elkerülése érdekében fogadd meg tippjeinket!
Fotó: GLAMOUR Hungary

A Húsvét során sokkal egyszerűbb egészségesebb ételeket készíteni, hiszen nem csak az első tavaszi napsugarak köszöntenek be az ablakon, hanem a piacok és az áruházak zöldséges polcain is megjelennek a friss, szezonális termékek. A húsvéti ételek sokkal több tápanyagban gazdag és kalóriában is szegényebb finomság kerülhet, így kevésbé kell aggódni a hirtelen felszaladó 1-2 plusz kiló miatt, mint Karácsony környékén.

Az ünnepekben az is jó, hogy ilyenkor mindenfajta bűntudat nélkül lehet falatozni, ezért használd ki ezt a pár napot arra, hogy csak egyszerűen élvezed a közös étkezéseket és italozásokat. Ezekben a napokban bátran engedj meg magadnak olyan finomságokat, amikre a szigorú diéta mellett gyakran nemet mondasz. Csak arra figyelj, hogy feleslegesen ne terheld túl az emésztésedet.

Azért vigyázz, mert húsvéti asztal bőven tele van nehéz ételekkel, amik túlzásba vitt fogyasztása puffadást, vagy egyéb kellemetlen emésztési problémákat is okozhatnak. Főleg, ha ilyenkor azokból az ételekből is bátrabban szedsz, amiket a hétköznapokon igyekszel mellőzni. A következőkben megismerheted az 5 legpuffasztóbb hatású ételt, amiket érdemes csak mértékkel fogyasztani, vagy teljesen elkerülni, ha érzékeny az emésztésed.

Magyar kutatás alapján jöttek rá, hogyan előzhető meg a rákos megbetegedés

Magyar kutatás alapján jöttek rá, hogyan előzhető meg a rákos megbetegedés

Gyors kelesztésű pékáru

Egy friss, fonott kalács nem hiányozhat a legtöbb húsvéti asztalról, azonban arra figyelj, hogy lehetőleg ne olyan helyen pékségből szerezd be a pékárut, ahol roskadásik sorakoznak a gyors kelesztésű termékek. A legjobb, ha otthon házilag készíted, így megbizonyosodhatsz arról, hogy nem kerül a tésztába semmi felesleges adalékanyag, ami bizony gyakran puffadást eredményez. Ha nincs időd, vagy kedved sütni, akkor pedig válassz kovászos kalácsot, ami sokkal egészségesebb, és kevésbé terheli az emésztést.

Az elmaradhatatlan ünnepi kalács lehetőleg házi, vagy kovászos legyen, így kevésbé terheli meg az emésztést
Fotó: GLAMOUR Hungary

Mesterséges édesítőszerek

Hiába igyekszel kerülni a cukrot az év legnagyobb részében, Húsvétkor bátran használj igazi cukrot a répatortához. Sajnos a legtöbb cukorpótló puffasztó hatású, leginkább a nyírfacukorként ismert xilit, és az eritrit. Nem ezen a pár napon múlik, hogy hogy áll majd rajtad a bikini a nyaraláskor, most inkább élvezd az ételeket és kerüld a puffasztó hatású édesítőszereket.

Tejtermékek

Bizony, a legtöbb tejtermék, főleg a zsírosabb fajták nagyon gyakran okoznak kellemetlen puffasztó tüneteket még azoknál is, akik nem laktózérzékenyek. Viszont a fermentált tejkészítmény, mint például a kefir, kifejezetten jótékony hatással bír az emésztésre. Így egy megterhelőbb, akár késő esti étkezés után reggelire tökéletes választás. Azonban a zsírosabb tejtermékeket érdemes csak mértékkel fogyasztani, hogy elkerüld a puffadást.

A húsvéti menüből nem hiányozhatnak a friss, szezonális zöldségek
Fotó: GLAMOUR Hungary

Majonéz

Az örök kedvenc, ami azonban nem csak puffadást okoz, de még a hasi zsírpárnákat is támogatja. Sajnos hiába nagyon finom, magas zsír-, és kalóriatartalma miatt nem a legjobb választás a sonkaszeletek és a saláták mellé. Nagy mértékben fogyasztva ráadásul nagyon leterheli az emésztést is. Majonéz helyett használd ki a tormaszezont, és fogyassz ecetes tormát, ami kiváló immunerősítő is.

Minden reggel arany tejet ivott, de a végeredményre ő sem volt felkészülve

Minden reggel arany tejet ivott, de a végeredményre ő sem volt felkészülve

Hagyma

Természetesen friss, újhagyma sem hiányozhat a húsvéti menüből, de a fogyasztásával légy mértéktartó, mivel a benne lévő természetes olajoknak köszönhetően puffasztó hatású lehet. Éhgyomorra és magában pedig semmiképp egyél hagymát, mert hányingert és gyomorgörcsöt is érezhetsz utána. Saláták díszítésére azonban apró karikára vágva szuper választás, nem csak esztétikailag, gazdag ízvilága miatt is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője